Schweiz
comments 16

7 roadtripfavoriter i Schweiz

7 roadtrip favoriter i Schweiz är sponsrat av AutoEurope

Roadtrip i Schweiz

Roadtrips har kommit att bli ett av mina absoluta favoritresesätt. Att swisha fram över vidderna, men känslan av vinden i håret och du och naturen som enda sällskap är något särskilt och även om en oftast färdas i bil med tak så finns ändå känslan där. Den där frihetskänslan.

När jag var i Schweiz i mars tillsammans med Annelie och Malin nyttjade vi roadtrip- livet till max och besökte vad som kan kännas vara vareviga hörn av det lilla landet Schweiz.

Den här guiden tipsar om mina 7 favoriter från den resan, från mitt Schweiz. 7 minnen och 7 platser att besöka för att uppleva Schweiz alper, natur och städer.

Hyra bil i Schweiz

Under vår vistelse använde vi en hyrbil från AutoEurope som vi plockade upp och lämnade på Zurich flygplats. Att hyra bil i Schweiz är enkelt, du kan själv välja vart du vill hämta bilen men innan du gör det, tänk på följande.

Kontrollera villkor för att hyra och för försäkring
Granska eventuella skador på hyrbilen innan du åker och rapportera det du upptäckt
Kontrollera åldersgräns och antal chaufförer för hyrbilen
Teckna tilläggsförsäkring för lägre självrisk

Ta del av fler tips ur min praktiska roadtripguide

Vill du hyra bil i Schweiz, klicka här

#1 – Ta en promenad över Kapellbron i ett strålande grått Luzern

Slående vackra Luzern tar mig med storm när bilen sakta rullar in över Luzerns nyvakna gator. Som vanligt när stadsvilse åker vi ett varv runt innerstaden innan vi parkerar bilen i närmsta parkeringshus, något Schweiz har i varenda by och ur parkeringssyfte bara använder sig av (du betalar biljetten i maskiner i parkeringshuset innan du hämtar bilen).

Du tänker säkert att solen ligger perfekt på himmeln, skapar ett varmt och behagligt klimat och känslan av att nu är våren här. Men så fel. Våren i Luzern, visar sig från sin sämsta sida där himmeln öppnar taket och låter allt vatten som lagrats i atmosfären välla ner över oss. Men, vad är det att hålla emot en stad så vacker som Luzern? Med en grå filterhinna av varmt regn får vi ändå njuta en stund av staden när vi promenerar genom gamla stan och över den gamla Kapellbron.

Roadtrip Schweiz

#2 – Testa en gungande hängbro på väg mot Frutigen

På väg från Adelboden till Frutigen finns en svindlande hängbro på högersida. Efter att ha ögonmåttat bron, fram och tillbaka vid ett par tillfällen, vågar jag mig så ut på bron. En minst sagt pulshöjande svajig upplevelse belönar, för på andra sidan hängbron finns möjlighet till en mysig fika i sällskap av en retsticka till kanin.

Ta mig dig kontanter! Schweiz är det första landet på länge jag har behövt kontanter i (kan tillägga att jag inte ens hade med mig det till Grönland och klarade mig finfint).

Roadtrip Schweiz Roadtrip Schweiz

#3 – Ät ostar och åk kabinbanor i mysiga Adelboden

När du är i Schweiz, åk till närmsta alpby, köpt ett kabinkort för vandrare för en dag och rocka loss. Adelbodens kabinbanesystem är ofantligt. Här skulle en kunna flanera och sola sig för evigt. Jag är här i början av mars, snön ligger djupt och vi passar på att vintervandra på en pistad vandringsled, som visar sig bli en upplevelse för livet. Solen bländar oss och de andra mobbar mig för att jag har en sjal över huvudet vandringen genom. Men, skrattar bäst som skrattar sist.

En en hel dags promenad. Åk till den lokala ostbutiken, plocka på dig några ostar och ta med dig en flaska rödvin från den lokala matbutiken. Slå dig ner på en parkbänk och njut av utsikten. Alperna är din tv nu.

Roadtrip Schweiz Roadtrip Schweiz

#4 – Lapa sol och njut av romantik i Berns gamla stad

Säga vad man vill om Schweiz för vackert är det. Men. Det kommer ett men. Maten är ju sådär. Detta vägs dock upp av det faktum att uteserveringarna öppnar så tidigt som i mars där du kan sitta i ett 20 gradigt Bern i bara tröja och solglasögon och drömma om att du ska flytta permanent till Schweiz när du blir miljonär, istället för att stanna i Stockholm och leva fattigt hipsterliv på söder. Ett annat faktum är alla spårvagnar, gamla hus och gamla staden i Bern, som kan vara av det vackrare slaget. Som en blandning av andra världskriget och 1800 tals- romantik etsar det sig fast i ett svältfött 30 somethings hjärta.

Passa på att vandra längs floden och fota smäktande selfies och stadsbilder över Berns gamla stad som är på Unescos världsarvslista.

Roadtrip Schweiz

#5 – Upplev Blausee, åk genom en tågtunnel och andas serpentinvägar på väg mot Leukerbad

Blausee, en turistigt superblå alpsjö vackert belägen i Kandersteg är ett måste för den sevärdhetssökande. Och visst är den vacker. Klart ilande blå fastnar den på varje instagrammares foto och här kan en njuta en stund av frisk alpluft, små fiskars skvalpande och sorlet från alla turister. Bortom finns en tågtunnel som tar dig genom berget, på skramliga vagnar mot Leukerbad. Jag vet inte vilken upplevelse som är störst. En superblå sjö? Att köra upp bilen på ett tåg och åka genom en tunnel sittandes kvar i bilen? eller det faktum att vi kör vilse på en väg inte större än en cykelväg och får se de mest smäktande vyer en kan föreställa sig?

Köp tågbiljett för din bil mellan Kandersteg och Goppenstein via Lötcchental tunneln här.

Läs mer om Blausee, Kandersteg, om att åka biltåg och vara vilse på serpentinvägar här.

Roadtrip Schweiz  Roadtrip Schweiz Roadtrip Schweiz

#6 – Njut av en blank pärlsjö, färglada hus och choklad i Interlaken

Vackra Interlaken ger mig det alla tjejer drömmer om. Choklad, såklart. Interlaken är en söt liten stad, i Schweiziska mått säkert ganska stor, med vacker arkitektur, vit och färglad om vartannat och sin egna blå alpflod. Här kan du som andra shoppa och njuta en stund med väninnorna, gå på chokladcafé och äta en paltkome-chokladtårtebit eller höja på ögonbrynet över det lokala Hooters. Interlaken har allt du behöver. Då Interlaken inte är särskilt stort kan du promenera rakt över på 20 min.

Roadtrip Schweiz Roadtrip Schweiz Roadtrip Schweiz

#7 – Se månen vila över Spietz

Att få se månen sakta hänga bakom alperna summerar känslan av en roadtrip genom bergen. Tycker du inte? Vill du fånga månen på bild, ta del av mina fototips.

Roadtrip Schweiz

Jag hoppas du gillar min roadtripguide till Schweiz. Lämna gärna en kommentar nedan! Kanske har du andra tips att dela med dig av eller reflektioner om platserna?

Katarina

Bilderna på mig i inlägget är fotograferade av mina fotografvänner Annelie och Malin.

7 roadtrip favoriter i Schweiz är sponsrat av AutoEurope

16 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.