Fototips
comments 11

Objektiven jag älskar att resa med

Såhär enkelt är det. En av de vanligaste frågorna jag får som fotograf är ”Vad ska jag köpa som nästa objektiv?”, ”Jag börjar kunna mitt kitobjektiv och vill gärna gå vidare.”

Därför har jag sammanställt denna ödmjuka lista över vilka objektiv jag älskar att använda vid resor, mycket prylälskande och jag kommer inte hymla, mycket dyrt.

Men eftersom jag även har en del billigare objektiv jag älskar, så finns det något för alla.

Mina Sigmaobjektiv. Från vänster Sigma 20mm Art, Sigma 50mm Art och Sigma 70-200mm.

Mina objektiv jag inte skulle kunna leva en dag utan

Sigma 50mm Art, f/1.4  – Inköpt i Paris efter ett besök vid eiffeltornet är det mitt käraste objektiv som alltid levererar. Det objektiv jag har som är absolut skarpast som jag faktiskt använder till både landskap och porträtt. Det objektiv som jag nog aldrig kommer byta bort men som fått ligga på hyllan till följd av mitt secondhand fyndade 35mm som följer nedan.

Plus: Superskarp, bra brännvidd och flawless tillsammans med min Canon 5D Mark iii.
Minus: Dyr, tung och ej vädertätad.
Inköpspris: ca 7000 sek

Canon 35 mm, f/2.0 – Det objektiv som idag sitter på kameran dygnet runt. Jag köpte det second hand av en annan fotograf under vinter och sedan dess hänger det med av den enkla anledningen att det är lätt och en bra och lagom vidvinkel som gör att det går att fotografera inomhus, utomhus och porträtt utan att behöva byta objektiv.

Plus: Billig, lätt och bra allround brännvidd.
Minus: Autofocus väsnas och hackar lite grann. Tillverkas inte längre. Den nya 35an kostar i klass med Sigma Art serien.
Inköpspris: 1500 sek, second hand.

Sigma 20 mm Art, f/1.4 – Supervidvinkel för landskapsfotografen.Passar även till porträtt även om det ger en annorlunda touch till bilden. Bra med möjligheten att kunna stå nära och få med ett helt rum om du vill fota inomhus. Fantastisk kvalité med bra ljusinsläpp.

Plus: Skarp, ljusinsläpp.
Minus: Dyr, tung, klumpig.
Inköpspris: ca 8000 sek

Sigma 70-200 mm, f/2.8 – Ett av mina på senare tid mest använda objektiv till det mesta i utemiljö. Går mer eller mindre att fotografera inomhus beroende på hur nära du är. Passar till djur, sport, landskap och även till porträtt då den har en stor bländare som är fast över hela zoomomfånget. Jag äger en 2.0 extender till denna vilket ökar möjligheten vid djurfotografering.

Plus: Bra pris för en 70-200 mm i denna klassen, antiskak-teknik, möjlighet till extender.
Minus: Något tung.
Inköpspris: ca 10000 sek
Fullständigt namn: Sigma 70-200/2.8 EX APO DG OS HSM

Reservobjektiv

Canon 24- 105 mm, f/4 L-serien – Det objektiv som följde med kameran när jag köpte den. Mycket bra och högkvalitativt allrundobjektiv med liten vinjettering på 24 mm. Jag upplever den som mindre och lättare åtgärdad än vinjettering och distortionen på mitt 20mm Sigma Art.

Plus: Hög kvalité, fin och tyst autofocus, bra skärpa.
Minus: Ej tillräckligt stor bländare.
Inköpspris: ca 7500 sek

Canon 40 mm, pannkaka, f/2.8: Jag köpte detta objektivet för att ha ett lätt objektiv att ha med ut på promenad. Jag har ofta med detta till event, en tur på stan osv på grund av dess lätta vikt. 35mm har idag ersatt detta.

Plus: Pris, tyst autofocus, stor bländare, upplevs skarpt, bra för film.
Minus: Inga minus, man får mer än vad man betalar för.
Inköpspris: ca 1500 sek.

Canon 50 mm, f/1.8 ii: Det objektiv jag först skulle rekommendera till något som vill utöka med ett nytt objektiv. Prisvärt första 50mm.

Plus: Otroligt prisvärt, ljusstarkt och skarpt för priset.
Minus: Autofocus för lite oljud.
Inköpspris: ca 700 sek. Finns idag i en nyare modell som kostar ca 1200 sek.

Lensbaby composer Pro Sweet 35 – tilt shift – Ett kul tilt shiftobjektiv i den billigare klassen. Enbart manuell fokus.

Plus: Bra pris för ett roligt tilt shift.
Minus: Inte tillräckligt bra för att använda professionellt. Leksakskänsla.
Inköpspris: ca 3700 sek.

Idag fick ni träffa mitt objektivstall. Hoppas guiden var till nytta. Lämna gärna en kommentar i fältet nedan om du har frågor.

Katarina

11 Comments

 1. Fick en härlig kommentar när jag var och köpte ett nytt objektiv, som jag tror kommer bli ett riktigt favvo-objektiv sigma art 35, 1,4, förra veckan:
  ”Om du vill ha en billig hobby, börja knyppla”
  Annars är min absoluta resefavoritglugg en 28-300. Täcker så mycket, nackdelen är dock att det inte är så ljusstarkt.

 2. Huuuh, vilken djungel för någon som är ny på detta. Men lärorikt inlägg ändå. Jag behöver nog lite mer guidning där jag befinner mig idag men får återkomma till detta inlägg i framtiden 😉

 3. Bra och mycket lärorikt. Själv är man korkad som en idiot. Köpte ett fast objektiv, som jag har tjatat om såååå länge (det blev 30 mm, f1,4 för 3400 kr), dagen innan jag åkte till Tokyo. Bara för att se att det här är 1000 kr billigare. Vet inte hur jag tänkte. Eller inte tänkte.

  Det positiva är att jag gillar nyanskaffelsen!

 4. Vilken massa kul objektiv du har. Tilt shift hade varit jättekul att testa tänker jag.
  Ha en fortsatt fin vecka!

 5. Pingback: Bloggsvepet - Helena Enqvist - hon som cyklar lite

 6. Tack för detta inlägg! Går och funderar på ett tele-objektiv till naturfoto. Vad jag förstår använder många typ 50mm för att fota landskap men det blir alltid för mycket av antingen himmel eller backe då tycker jag. Jag vill närmare bergen! (Kär i berg.) 😀 Så det var kul att läsa att du får mycket användning av ditt 72-200mm.

  • Katarina says

   Ja men ett 70-200 är perfekt. Man står ju ändå på så himla långt avstånd oftast att man får med allt man vill ha med. Kan rekommendera Sigmat. Vet inte vad du fotar med för hus, men till just Canon funkar det galanta. Har även testat Tamrons som var minst lika bra och såklart Canons egna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.