Livet och bloggen
comments 17

Livet är ett äventyr, bara man låter det – #KvinnligaÄventyrare

Ibland tar livet sina underliga vägar. Det tar oss på avkrokar där en inte riktigt alltid vet vad som komma skall. Men om en vågar, är äventyret där och väntar på en, runt hörnet.

Kvinnliga äventyrare

Jag i Lima, Peru, våren 2014.

Vad är ett äventyr för dig?

När jag var liten var jag mycket ute i skogen med min häst. Jag älskade de där stunderna ute. Hästarnas frustande. Det taktfyllda trampandet över mossan. När jag började fotografera tänkte jag aldrig på särskilt mycket varför jag gillar det så fasligt mycket. Det kom så naturligt, kameran, jag och skogen. Inte tänkte jag då att det kanske är skogen jag gillar och att det är därför mina fritidsintressen blivit det de blivit.

Skogen. Den där vackra, stilla platsen nära hemmet, som har en lugnande och läkande effekt när en kommer ut i den.

Ibland tar det några år att inse vad en gillar antar jag även om jag som person nästan alltid vetat vilken väg jag ska gå. Jag har alltid gillat att komma ut i naturen och äventyra, det har bara tagit mig ett tag att inse det andra såg hos mig för länge sedan. Jag är en äventyrare.

Kvinnliga äventyrare

Jag på roadtrip runt Island, hösten 2016. Foto, Sofia, Fantasiresor.

Äventyret. Det där storslagna, för människan nästan ouppnåeliga drömstadiet. Självklart är jag en äventyrare. Men vad är en äventyrare egentligen?

Världen har spikat definitionen av äventyr till när en man i sina bästa år, så vältränad att hälften vore nog bestiger närmsta berg före lunch som uppvärmning.

Låt mig säga. Gud vad jag är trött på definitioner som skapats utifrån den där fiktiva mannen.

Kvinnliga äventyrare

Jag postar vykort på Grönland, hösten 2016. Note, de kom fram efter jag kom hem, som sig bör. Foto av Sofia, Fantasiresor.

Kvinnliga äventyrare

Så, helt rätt i tiden lanserar nu Angelica Majstedt i samarbete med Morakniven kampanjen #KvinnligaÄventyrare på kvinnligaaventyrare.se. Och gissa vem som är med och omdefinierar normen? Ingen mindre än jag minsann! I gott sällskap med massa andra quinns som Sofia (Fantasiresor), Jennifer (Forever Abroad), Sanna (Sanna Rosell), Katta (Bucketlife), Sara (Träningsglädje) och många fler.

Kvinnliga äventyrare

Happy times boende i Grythyttan, Bergslagen, 2012-2015. En vardagspromenad längs stranden Guldkusten.

Inför uppstarten fick vi fundera på vad ett äventyr är för oss. Vad är liksom vår definition. Här är min:

När en tillsammans med andra kvinnor, matälskare och lite otränade, i bara HM jeans åker till Grönland och vandrar på inlandsisen, bara sådär. Helt oförstående till varför det inte skulle gå utan outdoorkläder när världen tycks tro att en äventyrare är en man som bestiger Mount Everest.

När gpsen visar fel väg och en hamnar på den minsta av vägar i Alperna och får köra på tvåans växel i miltal men med en ständig ögondödande utsikt. När en i god tro kliver ur bilen vid flygplatsen i Keflavik två timmar innan avgång efter en liten för chill roadtrip på Island för att snart inse att planet till Färöarna går från Islands inrikesflygplats, fem mil bort.

När en barfota, med en känsla av ovant naket går de där korta metrarna ner till sjön vid sommarstugan i Smålands djupa skogar, de vägar en brukade springa som barn. När fötterna sakta sänks ner i det iskalla sjövattnet efter för många mil skogspromenader.

När en sitter kvar och låter den ljumma brisen skölja över kinden till ljudet av ens dagdrömmar.

När en inser att hela livet är ett äventyr, bara man låter det.

För mig är det såhär enkelt.

Kvinnliga äventyrare

Vandring genom arktisk öken på Grönland, hösten 2016. Foto, Sofia Fantasiresor.

Livet är ett äventyr, bara man låter det.

Den där dagen när man låter livet bli ett äventyr är så befriande.

”Äventyr för mig är att våga utmana mig själv att göra saker som är lite otäcka, men att ändå välja att fullfölja trots rädsla. Ett äventyr behöver inte vara att bestiga Kilimanjaro eller att paddla kajak i en virvlande ström. Jag hittar äventyr i alla situationer i livet. Det är det som är så bra. Äventyren finns där jag är – oavsett var jag befinner mig.” Hildas

Äventyr handlar inte om vikt, utseende eller ens om att vara vältränad. Det handlar om dina förutsättningar och om hur du definierar äventyr.

Låt 2017 bli ditt år och låt inte könsnormer och kroppsform hindra dig. Läs mer –> Min kroppsform påverkar inte min prestation, erfarenhet eller kunskap!

Häng med oss under hashtaggen #KvinnligaÄventyrare i sociala medier och var själv med och bidra till en förändring genom att tagga dina foton med taggen och sprida budskapet.

Läs mer om oss på kvinnligaaventyrare.se

Katarina

Kvinnliga äventyrare

Öken vid Huacca China, Ica, Peru. Våren 2014.

17 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.