Resor
comments 15

Yrande snö och ohämmad sol på Ishotellet i Jukkasjärvi

The finns magiska platser och så finns det ställen som är unika. Ishotellet, med sina 27 år på nacken är ett sådant ställe. Böljande blå is från Torne älv, karvad till det mest fascinerande av konststycke, ligger det där i norra Sverige och väntar på besök från världen över.

Vädret under vår norrlandsvistelse var minst föränderligt. Det började med yrande blöt snö och slutade med 20 minusgrader och krispig vinter. Fantastisk om du frågar mig. Lite besvärligt, om du frågar min kamera.

Sikten, när vi parkerar bilen vid ishotellet är ogenomtränglig. De där fantastiska instagrambilderna en i bland kan fåfängt drömma om förvinner ur tanken och en hoppas istället på det bästa. Vädret, hur omständigt det än är, får en ändå att le. För hur vackert är det inte med stora vita svallande snöflingor.

Helena och Sofia, dryper av snö.

”För oss är den naturliga skönheten och den unika historien som finns i varje enskilt isblock en inspiration som aldrig går att hitta i konstgjord is”, Petra W Lindh, ishotellet.

Den vilda Torne älv och ishotellet

Den vid namn magiskt vackra Torne älv, Sveriges största och vildaste älv förser ishotellet med sin is. Isen skördas på våren, när den vuxit sig stark.

Duortnoseatnu, det nordsamiska namnet för Torneälv, klingar mystiskt i öronen.

För visst ligger det en särskild mystik över fjällen och älvarna i norr. Som en fornnordisk saga från långt svunna tider och levesätt. Jag drömmer om att stå vid älven och blicka ut och höra isen knaka och älven forsa hetskt.

Drömmar om att bo kallt

Att dra täcket upp över haken och se ångan från andedräkten när det är alldeles tyst och lite halv-dunkelt runt omkring. Vem drömmer inte om det?

Inte jag. Iaf inte till en början. Jag, Sofia och Helena bodde inte på ishotellet när vi var där och det var inget jag funderade på eller ens ville göra vid tillfället men efter att ha kommit hem så går mina tankar ändå att tänk om en skulle testa och att krypa ner i den där termosovsäcken. Att känna renfällen under ryggen och kylan på näsan?

Hur du bor kallt

Ishotellet har både varma och kalla rum. Tempen i själva hotellet ligger alltid mellan -5 och -7 grader och då det var varmare när vi kom upplevde en det som att en gick från mysig vårvinter rakt in i isig vinter. Det gäller alltså att ta med sig varma kläder och framför allt ett skönt varmt underställ. Termosovsäck gjord för mycket kallare temperaturer än ishotellet, får en låna.

Läs mer om hur det funkar att bo på ishotellet.

Den vackra kyrkan är mäktig och hallen en går ner för att komma till kyrkan.

Kyrkan ligger i den del som smälter bort varje år.

Hej hej is! Skulle inte du vilja gifta dig här?

En bar i is

Ishotellet är vida känt för sin bar. Visste du att det finns en motsvarighet i Stockholm som körs av ishotellet i Jukkasjärvi? Av en slump såg jag den när jag tog Arlanda Express häromveckan.

På ishotellet kan en dricka drinkar, såväl med alkohol som alkoholfria och drinkarna serveras i glas av is, såklart. När tre resebloggande tjejer entrar baren blir det mest foto och inte så mycket dricka som gäller, även om vi testade en drink var. Vad innehållet var förtäljer inte historien..

Helena och Sofia med varsin rosa drink, för fotostundens skull.

Designa din egen svit

Visste du att det är olika konstnärer som designar de vackra rummen varje år? Om du är konstnär kan du ansöka om att designa din egen svit här.

Uppleva tillsammans

Ishotellet upplevs bäst tillsammans. I kylan vill man ha någon att krama och dela kyliga minnen med.

Katarina

15 Comments

  1. Pingback: Natt på ishotellet i Jukkasjärvi - mäktigt, iskallt & varmt! | FlyingDryden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.