Fototips
comments 9

Fototips: Fånga känslor på bild

Såhär på alla hjärtans dag måste en ju bidra till hetsen. Eftersom det är fototips tisdag blir det helt enkelt ett inlägg inte om kärlek, men om att fånga känslor på bild. Något svårt att bemästra för de flesta.

Fånga känslor på bild

Att fånga känslor på bild är så mycket mer än kamerainställningar, även om det är en del av det. Precis som sportjournalister som följer en match slaviskt eller en bröllopsfotograf som följer parets varenda steg är det viktigt att vara förberedd för att fånga stämningen i miljön och känslan i ansiktet. När du ser en bild och tänker ”gud så vackert ögonblick” så är det ofta så att det ligger mycket planering bakom för fotografen och åtminstone mycket övning.

Men, här kommer en lista med snabba tips som underlättar processen.

Fråga människor du möter om du får ta en bild. Du kan inte få mer än ett nej. Mannen på bilden mötte jag och Helena nere i hamnen i Torshamn på Färöarna. Han har rest till Färöarna de senaste fem åren, för att det är den bästa ön han vet.

Fånga känslor på bild

Förberedelser

I mina fototips är jag ofta en sucker för förberedelserna inför en fotografering. Och det gäller även när en bara ska gå runt och fotografera och inte ha en planerad fotografering. För att fånga känslorna behöver du framför allt ha kameran redo. Batteriet måste vara laddat, inställningarna klara och en behöver se över sitt objektivstall.

Ställ dig frågan, vad ska jag fota och vilken känsla vill jag fånga?

Motivet

Det finns så himla mycket härligt att fotografera i den här världen. Tänker ibland på det en kär vän till mig sa ”dina bilder är ju vackrare än verkligheten!”. Tar det som en komplimang om att ha lyckats som fotograf. I en rörig och i bland smutsig värld gäller det att ha öga för det som blir intressant på bild. För att lyckas med det, slappna av och överanalysera inte.

Samma vän sa när jag fotade ett rött hjärta på en lyktstolpe följande ”alltså, hur såg du ens den där”. Och det är just det. Kolla efter detaljer, de finns överallt. Kolla på sidorna av vägen du går, i taket i tunnelbanestationen (både Hötorget och Farsta har t ex sin konst i taket) och ta det inte så allvarligt. Om du bara fortsätter fota kommer du att lyckas. Små detaljer och nyanser finns överallt. Känslor finns överallt. Dessutom är det ganska kul, att leta efter det där som en inte tänkt på förut.

Fånga känslor på bildFånga känslor på bild

Porträttobjektiv, vidvinkel eller zoom?

Det finns en hel radda objektiv att välja mellan när en fotar. För att fånga känslan i bilden är ett objektiv med stor bländare, mycket ljusinsläpp och fin bakgrundsoskärpa bra. Till det använder jag mina Sigma Art objektiv. Såklart kan du fånga stämningen med en zoom också, men det är viktigt med bländaren och skärpan på objektivet.

Välj om möjligt ett porträttobjektiv, ett 50mm till en fullformat och ett 35 mm till en crop-sensor, som inte böjer kanterna i bilden (om du inte vill det förstås). Porträttobjektivet kommer skapa den där fina bokehn, skarpa ögonen och fina hyn de flesta vill ha när de fotar porträtt och höja stämningen. När du fotograferar sport och andra äventyr kan dock en vidvinkel och vidvinkelzoom tillföra andra härliga effekter som fart i bilden och känslan av att objektet är större än vad det är.

Fånga känslor på bild

Fotat med 20mm supervidvinkel på en stor bländare.

Kamerainställningar

Manuella inställningar eller halvautomatisk

För dig som fotar halvautomatiskt finns porträttläget i kameran. Syftet med det läget är att använda en stor bländare och skapa en vacker bakgrund. Samma funktion finns nu i iPhone7 där telefonen ”artificiellt” skapar ett kort skärpedjup och oskarp bakgrund. När du fotar halvautomatiskt, testa dig fram och om du bemästrar konsten att fota på manuellt läge gå över till manuell.

Manuellt kan du ”imitera” det porträttläget gör och ställa in en stor bländare för bra oskarp bakgrund, skarp person/ miljö. Utöver det är det bra att du använder en något snabbare slutartid för att undvika skakoskärpa och ”blurry” miljö (om du inte vill det förstås). Om möjligt välj enpunkts autofocus och lär dig bemästra det. En punkts autofocus ger den absolut skarpaste bilden och du får fokusen precis där du vill ha den, t ex på en persons öga. Utöver snabb slutartid, stor bländare och enpunkts autofocus tycker jag du bör använda seriebildstagning när det behövs för att inte missa ögonblicket. Om du vet att något är på gång att hända kan du starta seriebildttagningen och följa med i ögonblicket och på köpet få en fin bildserie.

Fånga känslor på bildFånga känslor på bildFånga känslor på bild

Fotat på seriebildtagning. Här är jag med i bilden. Med seriebildtagning får man ofta roliga bildserier och det som var målbilden med fotograferingen är inte alltid det som blir favoriten.

Ljus och rörelse

För en kamera är ljus a och o. Leta efter motljus och ljusstrimmor för härliga effekter i bilden.

Om du ska fota en arrangerad porträttserie och märker att den eller de som ska porträtteras inte slappnar av kan du be dem röra på sig. T ex snurra ett par varv, hoppa eller bara gå fram och tillbaka. Ofta lossnar det efter ett tag och ansiktsuttrycken blir mer naturliga när man rör på sig.

Fånga känslor på bild

Ljuset faller vackert på vattendropparna. Rörelsen skapar fart i bilden.

Fånga känslor på bild

En kaffedrickare njuter av en kaffestund.

Njut av ögonblicket

Som fotograf finns det alltid en risk att man själv missar ögonblicket för att man fokuserar allt för mycket på att fotografera. Och är det inte allt bra synd?

Försök att njuta av ögonblicket och inte fota allt för mycket. Ett par bilder räcker ofta långt.

Katarina

Hoppas du gillade detta tisdagstips. Skriv en rad i kommentarsfältet. Kanske har du något annat tips för att fånga känslan?

Fånga känslor på bildFånga känslor på bild

Att be objektet röra på sig och leka/snurra eller dansa är ett smart knep för att få fram känslor i bilden.

9 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.