Resor
comments 16

Rida islandshäst på Island

Rida islandshäst på Island, i samarbete med Guide to Iceland

Just Island är som en skattkista för roadtripälskare och det jag skulle rekommendera som första land på listan om man vill upptäcka norden lite mera. Här finns islandshästen, en häst med en speciell koppling till landet och som islänningarna vördar högt. Så när du har vägarna förbi, stanna vid varje hägn och prata med dem och passa på rida islandshäst på Island om tillfälle ges.

islandshast-39 islandshast

Islandshästen

När jag var liten hade vi under en kort period islandshästar i mitt stall. De, pga av mycket vädertåliga, gick ute under året och trivdes med det. Då och då tog vi dem på en tur och det finns inte så mycket bättre saker en kan göra än ut att tölta. Det är som att sitta på en flygande soffa som tar en runt i skogen. Utöver tölt har islandshästen flertalet gångarter både skritt, trav och galopp men även flygande passgång.

Islandshästen är en märkligt imponerande häst och med anor från Harald Hårfager  ochhar funnits på island sen vad som kan kännas begynnelsen. Därför betraktad av islänningarna med vördnad. Att åka till island och rida islandshäst går bra men ta inte med dig några av dina vanliga ridkläder eftersom det är viktigt att man inte bär med sig sjukdomar. Av samma anledning får heller en islandshäst som lämnar island aldrig återvända och har på så sätt är blivit fri från inblandning av andra raser i över 800 år.

islandshast-37islandshast-2 Rida islandshäst på Island

Rida islandshäst på Island

Om du ändå har vägarna förbi Island varför inte rida islandshäst?

När jag var på Island red jag på Stori Kambur och har skrivit om det här. Hästen jag red hette Elvis, tog mig med storm och över svindlande sanddyner i hög fart, med full glädje som om han inte gjort eller vill göra något annat i hela sitt liv. En instagrammare vid namn Jennie som följer mig tog chansen när hon ändå var på Island och åkte till samma ställe. Här är ett av hennes foto från den magiska stranden.

Någon gång när jag återvänder vill jag gärna rida längre och övernatta ute i vidderna. Det är något jag drömt om sedan barnsben. Hästar har en särskild själ och man finner inte lugnet som när man får vara ute i naturen med bara hästar. Värmen, doften och takten, allt samspelar och gör en lycklig på något vis.

Boka din egen ridtur

Här red vi: För att boka din egen ridtur hos Stori Kambur klicka här.

Rida på Island: För att boka din egen ridtur någonstans på Island kika in på Guide to Icelands hästridningsturer och boka här. Det finns turer för alla smaker, på allt från ett par timmar till veckolånga.

islandshast-22islandshast-11 islandshast-32

Stanna och prata med islandshästen

Det speciella med en roadtrip är möjligheten att stanna överallt. Och är det någonting värt att stanna för så är det för att prata med islandshästar. Stanna längs stängslet så kommer de och pratar med en, hur länge man vill. Och visst har de personlighet, som denna nedan som hittar sin bästa vän i Sofia, Fantasiresor.

Katarina

islandshast-13 islandshast-14 islandshast-17 islandshast-20islandshast-24 islandshast-33 islandshast-35

Helena, Ohdarling.org.

islandshast-28islandshast-38

Resan genom Island, som går att följa i sociala medier under namnet #NordicRoadtrip, gjordes i samarbete med Guide to Iceland. 

Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna.

16 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.