Mat
comments 11

10 matiga tips till Lettlands landsbygd

I samarbete med Air Baltic och Latvia Tourism.

Ingen kommer att protestera om jag säger ”Äta bör man, annars dör man”, ett mycket känt ordspråk som jag från Småland vuxit upp med i dagligt bruk. Det viktigaste varje dag har alltid varit målet med mat för mig. Som äldre har jag därför kommit att utveckla ett stort matintresse där olika smaker fascinerar. Att resa har öppnat upp ögonen för många nya matkulturer som jag när jag var liten bara hade testat Santa Maria versionen av.

”Äta bör man, annars dör man.”

Så på resande fot är det alltid lite extra kul att ställas in för nya samker. Under september reste jag under 5 dagar runt med Helena, Andy och Ann-Mari och tog del av Lettlands matutbut.

Här kommer en lista med 10 matiga guldkorn jag stötte på på Lettlands landsbygd.

10 matiga tips till Lettlands landsbygd

När jag först sätter foten på marken i Riga vet jag inte riktigt vad jag har att förvänta mig. Men en fantastisk frukost med ägg och sparris i första klass bådar gott.

Jag förväntar mig att Lettlands mat ska vara fet, tung, salt och med få smaker. Jag förväntar mig mycket kött och få val för mig som fiskätande vegetarian. Jag förväntar mig också att knappt få en alternativ rätt utan få nöja med delar av en måltid. Att resa som vegetarian är inte alltid förspänt. Mångt mycket fler länder än man kan tro är otroligt köttfyllda med få och ibland inga val till vegetarianer.

Jag lägger mig tankar till vila och tar det som det kommer och tänker om inte annat kommer det bli spännande.

Att baka en brödlev som sedan kom att följa oss genom ett helt land.

Först ut, att baka en brödlev som sedan kom att följa oss genom ett helt land.

 

lettland-6

Babīte distriktet – Laci bageri

Jag skrattar så att jag kiknar när jag ser mig själv i spegeln. Men herregud, jag ser ut som ett blått mjukisdjur!

En barsk och glad dam möter och följer oss in i Laci bageri, ett bageri några mil utanför Riga. Vi är här för att ta del av den autentiska processen vid rågbrödsbakning, en uråldrig lettisk brödbakningsteknik. Bagarna är skillade, ett hantverk som vid anblicken kan antas ha ärvts ner i generationer när man ser dem arbeta. Jag får själv testa att baka bröd, och smaka såklart. Och svårt är det inte även om det kräver att man är något bestämd i sitt handlag, vilket tycks stämma överens med sinnelaget hos letterna.

Men herregud, jag ser ut som ett blått mjukisdjur!

Andra människors arbetsplatser och yrkesstolthet är för mig fascinerande. Man kan se att den kvinnliga guiden riktigt lyser upp när hon berättar godbitar ur lettisk brödhistoria och om Laci för oss ivriga åskådare och man kan se de manliga bagarna sträcka på sig och jobba flitigare när vi passerar.

Efteråt äter vi en god lunch i bageriets restaurang och jag äter en laxgryta i ett lerkrus och dricker restaurangens lettiska specialitet, en brödryck som egentligen inte smakar som något jag någonsin testat men som ger vaga förnimmelser om jul och en varm säng.

Våra brödlevar levereras och packas ner djupt i bagagen innan vi själva packar oss in i bilen för avfärd mot nästa kulinariska äventyr.

# Baka din egen brödlev på Laci Bakery

Laci bageri bakar traditionellt rågbröd utifrån en gammal traditionell process. I bageriet kan man ta del av de uråldriga traditionerna i lettiskt brödbakeri genom workshops och en promenad i bageriet.

Adress: Babīte, “Benūžu – Skauģi”, LV-2107

lettland-4 lettland-3 lettland-2 lettland-7 lettland-8 lettland-9 lettland-10 lettland-11 lettland-5

Att baka en brödlev – en brödworkshop på Laci bakery utanför Riga i Lettland.

lettland-12

En lunchgryta i lerkrus på Laci bageri.

lettland-13 lettland-14

Liepaja

Färden går vidare och vi stannar i Liepaja, en småstad i världsmått mätt men Lettlands tredje största stad. Liepaja är nog och kanske inte känd för just mat men för det betyder det inte att man kan underhålla sig med diverse matiga äventyr. Varför inte ta en promenad till fruktmarknaden och njuta av arkitekturen i den gamla saluhallen t ex?

# Ät räkwrap på Baron Bumbier´s

Är du hungrig vid lunchtid så testa gärna Baron Bumbier´s räkwrap eller sallader med en god svartvinbärsjuice. Här åt jag, Helena och Ann-Mari och vi var alla slående överens om att maten var fantastiskt god, till ett mycket bra pris.

Adress: Liela iela 13

För mer tips om härliga restauranger i Liepaja, kolla in Tripadvisorns 10 restaurangtips till Liepaja här.

lettland-15 lettland-16

Ett genomtänkt kök på Fontaine hotel

lettland-17

Lunch på Barons Bumbier´s i Liepaja. Härliga räkor och svartvinbärsdricka.

# Upptäck Peter´s market

En rolig surprise i Liepaja var dess frukt och matmarknad. Saluhallen, Peter´s market öppnade 1910 och omges av sprakande färger, aktivitet och härlig arkitektur i en salig blandning som väcker den mest envisas upptäckarnerv. Just matmarknader, salustånd och saluhallar har blivit en allt populärare aktivitet för turister och Liepajas pitoreska gamla gator med fruktmarknad är väl värt sitt besök.

Adress: Kuršu iela 5/7/9 (brevid Kursu square).

lettland-18

Liepajas fruktmarknad.

lettland-19 lettland-20 lettland-21 lettland-22 lettland-24 lettland-25 lettland-27

Peters market.

lettland-28 lettland-29 lettland-30 lettland-31 lettland-33 lettland-34lettland-38lettland-39

# Ät en färgsprakande lunch i Jurkalne

Färden bär sedan vidare från Liepaja mot en krämig äggröre-rätt i Jurkalne. På Pilsbergu Krogs finns mer traditionell Lettisk mat som retar den svenska smakpaletten med sin salta, sura och beska smak. Här finns bland annat rödbetssoppan, som inte bara smakar gott utan också med sin färg blir otroligt vacker på bild.

Adress: ”Pilsberģi”, Jūrkalnes pag. Ventspils nov. LV-3626

lettland-41

Akta så du inte spiller denna superlila rödbetssoppa i knäet.

10 matiga tips till Lettlands landsbygd

Vitlökssmäckad äggsallad med krispig toast.

# Ät Sklandrausi i Alsunga

Som jag tipsade om i min roadtrip guide till västra Lettland är ett stopp i Alsunga för att testa de förträffliga Lettiska bakelserna Sklandrausi ett måste. Det är också ett äventyr i sig att stanna vid vägkanten dit man kommer och testa något hemmagjort. Känslan är autentisk.

Adress: Alsunga, västra Lettland

10 matiga tips till Lettlands landsbygd 10 matiga tips till Lettlands landsbygdlettland-46 10 matiga tips till Lettlands landsbygdlettland-48

# Ät den bästa pizza Andy Higgs ätit och skaldjurspastan från himlen  på Goldingen room i Kuldiga

Kanske är vi hungriga, kanske är maten bara så himla god men när Andy utbrister att ”Inte trodde jag att jag skulle äta den godaste pizza jag ätit i Lettland” känner jag att nu har vi kommit rätt. Och visst är skaldjurspastan från himlen, med ett enda fel, portionen är för liten. Så om du har vägarna förbi Goldingen Room i Kuldiga Lettland, se till att du tar två portioner.

Adress: Goldingen room, Baznīcas iela 2-2, Kuldīga, Latvia

10 matiga tips till Lettlands landsbygd10 matiga tips till Lettlands landsbygd10 matiga tips till Lettlands landsbygd10 matiga tips till Lettlands landsbygd

# Njut av frukost på beställning i slottet Edole

I Edole stannar vi över natten när vi besöker Kuldiga. Här anammar vi trenden lugn och ro och äter frukost på beställning. Edole passar dig som vill bo i ett annorlunda boende och varför inte lägga till slott till din lista över spenderade hotellnätter? Äggröra, havregrynsgröt med lingon och en cappucino senare är jag mätt och glad och redo för Andys drone-äventyr.

Adress: Ēdoles pils, Ēdole, Ēdoles pag.,Kuldīgas novads, LV-3310

lettland-54 lettland-55 lettland-56 10 matiga tips till Lettlands landsbygd

Jag vet inte hur du gör men visst är man ändå en rutinmänniska? Om Katarina själv får välja väljer hon gröt och äggröra, precis som hemma.

lettland-58lettland-6010 matiga tips till Lettlands landsbygd

# Testa vin i Kuldigas slottsruiner

Kuldiga rymmer också gamla slottsruiner. Här testar vi lettiskt vin, fascinerande fruktigt och farligt gott. Vinet görs av hallon, havtorn, svartvinbär och plommon och när man smak för det funderar man snart på varför inte alla gör vin av andra frukter än druvor. Passa på att testa detta annorlunda mycket goda vin när du ändå är i farten.

Adress: Kuldiga slottsruiner, boka på Smilskalnu vins facebooksida.

lettland-62lettland-64

# Ät säsongsodlad mat på Kuksu manor

En slutlig höjdpunkt på en lettisk roadtrip är att äta säsongsodlad mat på Kuksu Manor. En gnutta lyx och sådär väl förberett att magen börjar kurra vid blotta tanken. Kuksu Manor ligger ca en timma från Riga och erbjuder en vacker damm, vällagad mat och en trevlig ägare. Här äter jag alla tidernas hallon med sötad grädde i huvudrättsportion och den största frukosten i mannaminne till sällskap av en golden retriever och ljudet av landet.

Adress: Kuksasa, Jaunsatu pagasts, LV-3128 Latvia

lettland-6610 matiga tips till Lettlands landsbygd10 matiga tips till Lettlands landsbygdlettland-72lettland-73lettland-74lettland-7510 matiga tips till Lettlands landsbygdlettland-7710 matiga tips till Lettlands landsbygdlettland-81

# Njut av AirBaltics businessclass till ljudet av hemlängtan

Sist men inte minst. Passa på at lyxa när du ändå är ute och reser och flyg AirBaltics businessclass Stockholm – Riga. Här erbjuds du fräsch frukost lunch och gott vin, i bekvämare säte och till betydligt mycket bättre service. Innan avfärd passa på att äta plockmat i business- lounge på flygplatsen i Riga och unna dig ett glas champagne. För det är du värd!

Katarina

lettland-79 lettland-80

Denna resa gjordes i samarbete med Air Baltic och Latvia Tourism under kampanjnamnet#LatviaRoadTrip – Explore Western Latvia slowly.

#LatviaRoadtrip #EnjoyLatvia

Text, bild och åsikter är som vanligt mina egna.

11 Comments

  1. Pingback: Exploring Western Latvia with #LatviaRoadTrip - NordicTB Collective of digital storytellers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.