Resor
comments 11

Praktiska tips vid en roadtrip

I samarbete med Guide to Iceland och Trawire

Gruset smattrar runt däcken när bilen svischar genom det solbeklädda lavalandskapet. Ett wow formas på mina läppar och efter varje kurva förändras landskapet. Så magiskt att det är svårt att återberätta. Vi stannar en stund och sträcker på benen, andas in den svala september – luften och känner solens strålar på huden innan vi återigen sätter oss bakom ratten och svischar vidare.

roadtrip-7

Sofia med Fantasiresor vilar ett slag utanför Hotell Ranga, ett fyrstjärnigt hotell på södra island.

Praktiska tips vid en roadtrip

Tre veckor och fyra länder länder senare. Att smälta en så lång resa som Grönland, Island, Färöarna och Lettland kommer bestämt att ta tid. Att resa är underbart och att roadtrippa ännu underbarare med frihet och sprakande vyer, även om det är minst lika skönt på alla sätt att komma hem till lugnet och slappande på soffan.

Under min resa har jag snappat upp lite do´s and don´ts och här är mina praktiska tips för att rädda roadtrippen. Tips jag själv önskar att jag slaviskt följde många gånger.

Praktiska tips vid en roadtrip roadtrip-3

Bland lava och oändliga vidder i det isländska höglandet.

# Ta med mycket fika

Efter många långa roadtrips borde jag ha lärt mig att alltid packa ner mängder med fika. Alla blir hungriga någon gång och när man kör vilse i slutet av en roadtrip är det aldrig roligt när blodsockerdippen kommer. Detta gäller både barn och vuxna. Under Lettlands – roadtrippen hade bloggaren Ann-Mari så skillat förberett sig med powerbars vilket räddade även mig en eller två gånger när middagen drog ut på tiden.

roadtrip-4 roadtrip-5

Ju mer otillgängligt desto bättre.

# Internet

Hyra internet – #wifiinyourpocket med Trawire

Om man är ute på en längre roadtrip i ett land som Island är det väl värt besväret och pengarna att hyra internet under tiden så att man har ett trådlös wifi med sig under hela resan.

På Island lånade vi internet i av Trawire. På Island funkar det mesta smidigt och man hämtar enkelt sin egen wifi – dosa med inbygd powerbank på N1 (röda) bensinstationer och postar det åter när man är på Keflavik international flygplats eller genom att lägga det på vanlig postlåda någonstans på island. Trawire har teckning på de flesta ställen vi besökte med undantag för en del vägsträckor i höglandet och vägen mot Jökullsarlon. Jag märkte ingen skillnad på teckningen jämfört med Sverige.

Här kan du boka ditt egna trådlösa internet när du är ute på rundtur på Island.

Gratis (avgiftsfritt) internet i Europa (EU)

Från och med juni 2017 är det avgiftsfritt att surfa, ringa och smsa på mobilen inom EUs 28 medlemsländer.

Kortfattat betyder den nya regeln, ”Roam like at home”  att när du är på resande fot i ett EU land så använder du ditt vanliga abonnemang, betalar samma pris som du alltid gör (hemma) för surf, att ringa och smsa.

Läs mer om ”Roam like at home” och mina erfarenheter här.

roadtrip-6

# Varm ulltröja

En varm tröja förlänger roadtrip – livet. Under en roadtrip vill man inte frysa.

Min islandströja i ull funkar mycket bra i ur och skur och som filt över benen i bilen. Hitta ett bra ullplagg second hand eller investera i en tröja när du är ute och reser så har du en varm tröja för lång tid framöver. Kända områden för ullplagg är t ex Gotland och Island.

Praktiska tips vid en roadtrip

# Hyra bil

När man roadtrippar runt om i världen blir det ofta nödvändigt att hyra bil då man sällan har med sin egen. Med tanke på slitage och värdeminskning så gör man nog oftast ändå ett kap men det finns mycket praktiskt att tänka på när man ska ha hyra en bil som underlättar nästa gång du ska hyra. Saker som jag ofta är mycket dålig på att göra men glad när jag gör.

Det är viktigt att åtminstone skumma reglerna för hyrbilen innan man hyr så att man har ett hum om vad man skriver på när man kommer till hyrstället och hämtar bilen. Ofta ligger hyrfirmorna på eller i närheten av flygplatsen och erbjuder hämtning och avlämning som service vilket underlättar. När du tar emot hyrbilen granska eventuella skador i förebyggande syfte så att du inte missat någon skada som åsamkats sedan tidigare och finns det skador ska det finnas någon form av skaderapport som man kan ta del av innan man åker iväg. Kontrollera också vad åldersgränsen är för hyrbilen samt om man får vara flera chaufförer eller om man behöver betala extra för att lägga till chaufför.

# Bilförsäkring

När man hyr en bil ingår i normalfallet en basförsäkring. Den täcker det mesta, men självrisken brukar vara skyhög. Tänk på att ta tilläggsförsäkring till hyrbilen som reducerar självrisken.

På Island lånade vi bil i samarbete med Guide to Iceland. Klicka här för att hyra bil på Island.

Snabba tips

 • Kontrollera villkor för att hyra och för försäkring
 • Granska eventuella skador på hyrbilen innan du åker och rapportera det du upptäckt
 • Kontrollera åldersgräns och antal chaufförer för hyrbilen
 • Teckna tilläggsförsäkring för lägre självrisk

roadtrip-13 roadtrip-14roadtrip-15 roadtrip-16

# Papperskarta

Även om det idag finns internet även på Grönland lita inte på att GPS eller internet alltid fungerar utan ta med en papperskarta som back – up för att din kartläsande vän ska ha något att utgå ifrån eller ögna kartan innan avfärd.

Jag måste erkänna att jag inte är världens mest förberedda person. Jag önskar alltid att jag hade förberett rutt, kollat exakt vart det finns ställen att äta och tanka, men gör sällan detta.

Ett nyårslöfte får bli att bli mer förberedd. Det sparar grymt mycket tid.

roadtrip-8roadtrip

# Trafikregler

Ta reda på vilka trafikregler som gäller i det land som du ska roadtrippa genom att googla trafikregler eller fråga personalen på hotellet/ flygplatsen om vad som gäller i landet.

Det är intressant hur olika trafikregler vi ändå har. Senast, på Färöarna, som mångt och mycket påminner om Sverige gäller t ex alltid 80 km/h om inget annat anges och 50 km/h genom byar, även om skyltar saknas. Det tog ett tag innan jag lyckades lista ut detta och fick långa köer efter mig då jag passerat en 60 skylt och fortsatte köra i 60 långt efter att 60 upphört tills att jag förstod att tydligen måste man bara veta när man återigen får köra 80, det kommer ingen ny 80 – skylt.

Har ett och annat att säga vägverket på Färöarna om den dåliga skyltningen.

Praktiska tips vid en roadtrip roadtrip-17 roadtrip-18 roadtrip-19

# Tidsoptimist

Jag är ständig tidsoptimist och lyckas aldrig hålla roadtrip – planen. Och hör när jag säger, i ett annat land tar allting mycket längre tid än vad GPSen anger.

Om man ska till ett vattenfall, gå en vandringsled och luncha behöver man en hel dag, om man reser med mig. Jag och Helena stannade runt fyra timmar vid ett vattenfall på Färöarna. Om man är fotograf måste man kolla vattenfallet från alla vinklar när man ändå är där. Så därför, ha koll på vilka du reser med. En del är morgontrötta, andra långsamma och den tredje supersnabb. Man är ofta väldigt olika och tar olika lång tid på sig. Helena är den morgontrötta planeraren, jag den mellantrötta chauffören och Sofia den dygnetrunt trötta medpassageraren som vänta på alla.

Var därför tidspessimist och lägg in mycket luft i planen. Utöver sega kompisar kan man ju dessutom hamna i bilkö, vid en olycka eller köra fel. I Lettland hamnade vi i bilkö och valde en annan väg som i slutändan tog dubbelt så lång tid och på Färöarna var det kolossalt mycket dimma vilket betyder att 5 mil tar en timma och femton minuter att köra till skillnad från 40 minuter som GPSen anger.

Praktiska tips vid en roadtrip roadtrip-21 Praktiska tips vid en roadtrip

# Powerbank

Packa med en powerbank. Alla kan inte ladda i bilens usb-uttag.

Jag brukar ha med en powerbank jag har köpt från Ali Express efter tips från Helena. Med den kan man ladda min iPhone 6+ två till tre gånger och man kan ladda två enheter samtidigt. Många av mina kompisar lånar den ständigt och den har räddat mig många gånger från att inte få slut på mobilbatteriet en mörk kväll på tunnelbanan. Powerbank är ett måste.

roadtrip-23 roadtrip-24Praktiska tips vid en roadtrip

# Roadtrip – playlist på Spotify

Gör en roadtrip – playlist tillsammans. Det är underbart att hitta musik man gillar gemensamt.

Mest spelade låten under Island, Färöarna och Lettland blev i slutändan Road Less Traveled med Lauren Alaina.

Ta gärna del av min girl power roadtrip lista nedan. Road Less Traveled är låt nummer 10.

Katarina

roadtrip-26

I samarbete med Guide to Iceland och Trawire.

Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna.

11 Comments

 1. Så bra inlägg! Gillar framför allt punkten om att tidsoptimism och att tänka på vilket sällskap du reser med. Alla är ju som bekant inte som en själv.

  Spännande det där med internet, måste kolla upp, skulle vilja ha till min nästa långresa i södra Afrika men vet inte hur tillgängligheten ser ut.

  • Katarina says

   haha. Nej man är verkligen inte lika, äns resebloggare emellan, även om man delar en sak och det är att man alltid vill ut och kolla runt bland allt man kan när man ändå är ute. Desto mer desto bättre typ. Stupa i säng gör heller inget för oss resebloggare.

   Ja Afrika, där undrar man ju över tillgängligheten. Men har Grönland har väl Afrika tänker jag? Visst, det är ju en stor kontinent, men i närheten av storstäder och mindre städer på landsbygden finns säkert. Har man mobiltäckning så har man väl ofta internet. Däremot vet jag inte om man kan hyra på ett smidigt sätt, eftersom det troligen är kopplat till varje enskilt land.

 2. Visst är det härligt med roadtrip!
  I både Alaska och Canada och andra ställen i USA förstås så finns det ibland noll.noll mobiltäckning samt radiokanaler. Mitt tips är att ha MÅNGA spellistor. För även fast jag har jättemycket musik på min telefon under vår roadtrip, både Iphone och Spotify så var vi ungefär halvvägs totalt trötta på all musik, samt hade lyssnat igenom alla podcasts. Vi lyssna på den andra serial podcasten, alltså inte del två av serial, men det finns en annan del där de går in i detalj om all bevisning och ja precis allt. Vi var så himla utmattade efter varje gång vi lyssnat på den, så trötta på rättssystemet i detta land, så hade kanske varit bättre att lyssna på något roligare haha.

  Vi köper alltid massor av snacks, har en ”cooler” med all mat vi ska äta de närmsta dagarna. Men precis som du säger, snacks är jätteviktigt. Något annat som är jätteviktigt är att kolla utgångsdatumet på maten man har med sig. Jag blev matförgiftad för jag åt gammalt kalkonpålägg när vi åt lunch i Banff, som tur var hade vi redan bestämt att vi inte skulle tälta den natten, och det kan man ju tacka gudarna för.

  Winslow hatar när jag spenderar femtioelva timmar till att ta kort. Vi stannar nästan aldrig numera, utan de mesta kort jag tar tar jag i farten….har väl lyckats bli en expert på det vid detta laget..

  I USA och Canada så har alla turistinformationer wifi, annars var vi helt okontaktbara under vår resa, men det var faktiskt ändå ganska skönt. Då var det även ännu viktigare att fatkiskt ha en karta då man körde, alltså inte för att se vilken väg man ska ta (för det finns typ bara en väg haha, tills man kommer mot mer civiliserade områden i Kanada förstås) utan vart man kan tanka (för det måste man verkligen hålla koll på) ibland så är en del bensinstationer stängda och då kan det bli krisigt, men även vart man kan köpa mat osv. Det finns nämligen en hel kartbok som heter the Milepost, med alla vägar och bensinstationer, turistattraktioner etc i Alaska och Kanada då man kör till ”the lower 48”.

  Jag har gått och funderat på powerbank många gånger….och kommer väl köpa en så småningom tror jag. Vi hade en adapter så man kunde ladda datorn till vår bil nu senast, och så har vi ju förstås tillgång till att ladda telefonerna.

  Fantastiska bilder som vanligt! Brukar du göra böcker av alla dina bilder? Jag funderar på vad jag ska göra…har ju så otroligt många men vill printa, men kanske inte femtiotusen enskilda bilder. Funderar på en fotobok, eller snarare många!

  • Katarina says

   haha vilken meeeeeegakommentar.

   Poddar och spellistor är helt klart bra. Det enda är att jag har lite dåligt med utrymme i min telefon så kan aldrig ladda ner spellistor det räcker inte utrymmet till. Måste också tömma bilderna ofta ur mobilen, typ varje månad, annars får jag inte plats.

   Känner igen det där att man tröttar ut den man roadtrippar med om inte alla är fotografer.

   Har alla turistinformationer i USA wifi? Grymt. Bra att veta. Det där med snacks är ju hopplöst. Jag köper alltid för lite. Matförgiftad? låtar inte alls kul. brrrrr. tur att ni inte bodde i tält som sagt. Slå till på en powerbank. De är grymma.:)

   Tack återigen för det fantastiska vykortet! Har det här hemma och tittar på de vackra höstfärgerna. Vi har rätt tråkigt väder denna vecka.

   Fotoböcker hr jag gjort men mest till present till jul och till vänner, men inte ur ren sparafunktion. Men varför inte. det är ju jättebra att ha. Stor risk att en del bilder försvinner ändå när allt bara är elektroniskt.

 3. Maffigt inlägg med grymma tips för roadtrippin’! Just bilåkande i andra länder gör mig nervös… även om jag inte ens själv måste köra. Har du hyrt bil i ett land med vänstertrafik någon gång?

  • Katarina says

   haha nej jag har inte hyrt bil i ett land med vänstertrafik, men det trillade precis upp på min lista över skumma saker att göra framöver.. hehe

   Brukar du hyra? Jag är också lite nervöst lagd när det kommer till att köra utanför Sverige. Att kunna trafikreglerna hjälper mot nervositeten litet iaf. Det och att man kör regelbundet hemma med förstås..

 4. Check på det där med papperskarta! Och fika, åtminstone om man reser med barn. Sen tycker jag att det alltid är uppfriskande det där med att resa med andra personer än dem man brukar resa med. Man får syn på så mycket hos sig själv.

  • Katarina says

   Ja, papperskarta är underskattat, och så snyggt!

   Ja fika är viktigt. Alla håller med om just den punkten.

   Visst är det inte dumt att resa med andra. Man får verkligen lära känna sig själv. Gud vad man har mycket konstiga rutiner för sig..

 5. Jag bara dör på bilderna i det här inlägget. Vilken resa! Vilka underbart vackra och stämningsfulla bilder! Måstemåste få råd med en islandstripp snarast och gärna Färöarna också.

  Roligt att läsa om det där med fotandet – känner så väl igen det. När jag reser med vänner som inte fotar så tar jag nästan inga bilder. Det funkar liksom inte att stressa fram det, och när tre otåliga vänner ligger 100 meter framför så går det liksom inte att stanna. Mycket viktigt att planera vem man reser med vart, eller komma överens om vad man vill göra och se så att det är ok 🙂

  • Katarina says

   hehe tack 🙂 Det är mitt mål, att få mina läsare att dö när de tittar på mina bilder 😉

   Ja, fotande är viktigt. Det är ett stort fritidsintresse hos mig så bäst för mig är att resa med andra fotointresserade. Men även då har man ju fortfarande olika takt så som du säger, att planera hur man ska göra är smart. Luft i schemat är det enda sättet och att prioritera bland sevärdheterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.