Resor
comments 11

Praktiska tips vid en roadtrip

I samarbete med Guide to Iceland och Trawire

Gruset smattrar runt däcken när bilen svischar genom det solbeklädda lavalandskapet. Ett wow formas på mina läppar och efter varje kurva förändras landskapet. Så magiskt att det är svårt att återberätta. Vi stannar en stund och sträcker på benen, andas in den svala september – luften och känner solens strålar på huden innan vi återigen sätter oss bakom ratten och svischar vidare.

roadtrip-7

Sofia med Fantasiresor vilar ett slag utanför Hotell Ranga, ett fyrstjärnigt hotell på södra island.

Praktiska tips vid en roadtrip

Tre veckor och fyra länder länder senare. Att smälta en så lång resa som Grönland, Island, Färöarna och Lettland kommer bestämt att ta tid. Att resa är underbart och att roadtrippa ännu underbarare med frihet och sprakande vyer, även om det är minst lika skönt på alla sätt att komma hem till lugnet och slappande på soffan.

Under min resa har jag snappat upp lite do´s and don´ts och här är mina praktiska tips för att rädda roadtrippen. Tips jag själv önskar att jag slaviskt följde många gånger.

Praktiska tips vid en roadtrip roadtrip-3

Bland lava och oändliga vidder i det isländska höglandet.

# Ta med mycket fika

Efter många långa roadtrips borde jag ha lärt mig att alltid packa ner mängder med fika. Alla blir hungriga någon gång och när man kör vilse i slutet av en roadtrip är det aldrig roligt när blodsockerdippen kommer. Detta gäller både barn och vuxna. Under Lettlands – roadtrippen hade bloggaren Ann-Mari så skillat förberett sig med powerbars vilket räddade även mig en eller två gånger när middagen drog ut på tiden.

roadtrip-4 roadtrip-5

Ju mer otillgängligt desto bättre.

# Internet

Hyra internet – #wifiinyourpocket med Trawire

Om man är ute på en längre roadtrip i ett land som Island är det väl värt besväret och pengarna att hyra internet under tiden så att man har ett trådlös wifi med sig under hela resan.

På Island lånade vi internet i av Trawire. På Island funkar det mesta smidigt och man hämtar enkelt sin egen wifi – dosa med inbygd powerbank på N1 (röda) bensinstationer och postar det åter när man är på Keflavik international flygplats eller genom att lägga det på vanlig postlåda någonstans på island. Trawire har teckning på de flesta ställen vi besökte med undantag för en del vägsträckor i höglandet och vägen mot Jökullsarlon. Jag märkte ingen skillnad på teckningen jämfört med Sverige.

Här kan du boka ditt egna trådlösa internet när du är ute på rundtur på Island.

Gratis (avgiftsfritt) internet i Europa (EU)

Från och med juni 2017 är det avgiftsfritt att surfa, ringa och smsa på mobilen inom EUs 28 medlemsländer.

Kortfattat betyder den nya regeln, ”Roam like at home”  att när du är på resande fot i ett EU land så använder du ditt vanliga abonnemang, betalar samma pris som du alltid gör (hemma) för surf, att ringa och smsa.

Läs mer om ”Roam like at home” och mina erfarenheter här.

roadtrip-6

# Varm ulltröja

En varm tröja förlänger roadtrip – livet. Under en roadtrip vill man inte frysa.

Min islandströja i ull funkar mycket bra i ur och skur och som filt över benen i bilen. Hitta ett bra ullplagg second hand eller investera i en tröja när du är ute och reser så har du en varm tröja för lång tid framöver. Kända områden för ullplagg är t ex Gotland och Island.

Praktiska tips vid en roadtrip

# Hyra bil

När man roadtrippar runt om i världen blir det ofta nödvändigt att hyra bil då man sällan har med sin egen. Med tanke på slitage och värdeminskning så gör man nog oftast ändå ett kap men det finns mycket praktiskt att tänka på när man ska ha hyra en bil som underlättar nästa gång du ska hyra. Saker som jag ofta är mycket dålig på att göra men glad när jag gör.

Det är viktigt att åtminstone skumma reglerna för hyrbilen innan man hyr så att man har ett hum om vad man skriver på när man kommer till hyrstället och hämtar bilen. Ofta ligger hyrfirmorna på eller i närheten av flygplatsen och erbjuder hämtning och avlämning som service vilket underlättar. När du tar emot hyrbilen granska eventuella skador i förebyggande syfte så att du inte missat någon skada som åsamkats sedan tidigare och finns det skador ska det finnas någon form av skaderapport som man kan ta del av innan man åker iväg. Kontrollera också vad åldersgränsen är för hyrbilen samt om man får vara flera chaufförer eller om man behöver betala extra för att lägga till chaufför.

# Bilförsäkring

När man hyr en bil ingår i normalfallet en basförsäkring. Den täcker det mesta, men självrisken brukar vara skyhög. Tänk på att ta tilläggsförsäkring till hyrbilen som reducerar självrisken.

På Island lånade vi bil i samarbete med Guide to Iceland. Klicka här för att hyra bil på Island.

Snabba tips

  • Kontrollera villkor för att hyra och för försäkring
  • Granska eventuella skador på hyrbilen innan du åker och rapportera det du upptäckt
  • Kontrollera åldersgräns och antal chaufförer för hyrbilen
  • Teckna tilläggsförsäkring för lägre självrisk

roadtrip-13 roadtrip-14roadtrip-15 roadtrip-16

# Papperskarta

Även om det idag finns internet även på Grönland lita inte på att GPS eller internet alltid fungerar utan ta med en papperskarta som back – up för att din kartläsande vän ska ha något att utgå ifrån eller ögna kartan innan avfärd.

Jag måste erkänna att jag inte är världens mest förberedda person. Jag önskar alltid att jag hade förberett rutt, kollat exakt vart det finns ställen att äta och tanka, men gör sällan detta.

Ett nyårslöfte får bli att bli mer förberedd. Det sparar grymt mycket tid.

roadtrip-8roadtrip

# Trafikregler

Ta reda på vilka trafikregler som gäller i det land som du ska roadtrippa genom att googla trafikregler eller fråga personalen på hotellet/ flygplatsen om vad som gäller i landet.

Det är intressant hur olika trafikregler vi ändå har. Senast, på Färöarna, som mångt och mycket påminner om Sverige gäller t ex alltid 80 km/h om inget annat anges och 50 km/h genom byar, även om skyltar saknas. Det tog ett tag innan jag lyckades lista ut detta och fick långa köer efter mig då jag passerat en 60 skylt och fortsatte köra i 60 långt efter att 60 upphört tills att jag förstod att tydligen måste man bara veta när man återigen får köra 80, det kommer ingen ny 80 – skylt.

Har ett och annat att säga vägverket på Färöarna om den dåliga skyltningen.

Praktiska tips vid en roadtrip roadtrip-17 roadtrip-18 roadtrip-19

# Tidsoptimist

Jag är ständig tidsoptimist och lyckas aldrig hålla roadtrip – planen. Och hör när jag säger, i ett annat land tar allting mycket längre tid än vad GPSen anger.

Om man ska till ett vattenfall, gå en vandringsled och luncha behöver man en hel dag, om man reser med mig. Jag och Helena stannade runt fyra timmar vid ett vattenfall på Färöarna. Om man är fotograf måste man kolla vattenfallet från alla vinklar när man ändå är där. Så därför, ha koll på vilka du reser med. En del är morgontrötta, andra långsamma och den tredje supersnabb. Man är ofta väldigt olika och tar olika lång tid på sig. Helena är den morgontrötta planeraren, jag den mellantrötta chauffören och Sofia den dygnetrunt trötta medpassageraren som vänta på alla.

Var därför tidspessimist och lägg in mycket luft i planen. Utöver sega kompisar kan man ju dessutom hamna i bilkö, vid en olycka eller köra fel. I Lettland hamnade vi i bilkö och valde en annan väg som i slutändan tog dubbelt så lång tid och på Färöarna var det kolossalt mycket dimma vilket betyder att 5 mil tar en timma och femton minuter att köra till skillnad från 40 minuter som GPSen anger.

Praktiska tips vid en roadtrip roadtrip-21 Praktiska tips vid en roadtrip

# Powerbank

Packa med en powerbank. Alla kan inte ladda i bilens usb-uttag.

Jag brukar ha med en powerbank jag har köpt från Ali Express efter tips från Helena. Med den kan man ladda min iPhone 6+ två till tre gånger och man kan ladda två enheter samtidigt. Många av mina kompisar lånar den ständigt och den har räddat mig många gånger från att inte få slut på mobilbatteriet en mörk kväll på tunnelbanan. Powerbank är ett måste.

roadtrip-23 roadtrip-24Praktiska tips vid en roadtrip

# Roadtrip – playlist på Spotify

Gör en roadtrip – playlist tillsammans. Det är underbart att hitta musik man gillar gemensamt.

Mest spelade låten under Island, Färöarna och Lettland blev i slutändan Road Less Traveled med Lauren Alaina.

Ta gärna del av min girl power roadtrip lista nedan. Road Less Traveled är låt nummer 10.

Katarina

roadtrip-26

I samarbete med Guide to Iceland och Trawire.

Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna.

11 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.