Natur
comments 18

Sveriges fyrar


Havsbrisen får håret att virvla tornadolikt. Vinden är varken ljummen eller kall, den biter inte tag i kinden, eller smeker den, den känns men den är aldrig störande, den är mittemellan. Sanden är mjuk och tung men följsam, den hittar in i mina näbbskor och skaver lätt mellan tårna och påminner mig om livet, här och nu.

Sveriges natur är oändligt vacker, karg och vild men även mjuk och följsam. Under mina resor under våren har jag sett många kuststräckor med dramatiska Östersjön vid horisonten.

Med kuststräckor har jag även stött på många fyrar. Små och stora, vita och raka i sten och runda och röda vippandes på vågorna i havet. Min fascination för fyrar har växt med antalet besök och historien bakom fyrarna är eggande och väcker upptäckarlusta.

Under vår och sommar har jag besökt sex svenska fyrar.

Fyren vid Smygehuk

fyr-9

Klassiskt vacker och ståtlig står Sveriges sydligaste fyr på land stadig och möter pinande vindar från alla vädersträck. Fyren är sedan 1970 automatisk och obemannad och numera är de gamla fyrbostäderna runt omkring ett STF vandrarhem. Och vem vill inte bo vid en fyr?

Falsterbo fyr

fyr-5

Beige brunt tegel med röda detaljer, född 1796 och med en udda siluett står Falsterbo fyr i de mest magiska av omgivningar. Med Öresundsbron på håll har fyren ett överlägset läge bland Sveriges fyrar. Svepande vindar får gräset som omhuldar fyren att vaja till ljudet av havets brus som den bästa bakgrundsmusik en natursjäl känner till.

Redan 1635 byggdes här i Falsterbo en vippfyr, som besöks och beskrivs av Carl von Linné under hans resor. På den tiden behövde man en fyrvaktare dygnet runt då fyren som mest drog fem liter träkol och fylldes på upp till sex ggr i timmen. Nuvarande Falsterbo fyr med dess beiga fasad släktes så 1990 och en lampa brinner idag bara för turister. Den fyr som används finns nu till sjös. Inskriptionen på Falsterbo fyr, dessvärre övermålad, vittnar om fyrarnas värde som landmärke.

”Den finner vägen och undviker faran som ledes av ljuset”.

Blå Jungfrun

fyr-8

Lite senare får jag ont i fötterna av promenaden över klipporna, fötterna vrids och vänds vid varje fotsteg och de onaturliga vinklarna, tränar mina annars så otränade fötter. Dramatiskt röda klippor och en snövit fyr, hur vackert kan ett landskap bli?

Blå Jungfruns fyr ligger beläget på ön Blå Jungfrun mellan Öland och Småland. Du tar dig till ön med båt från Oskarshamn eller Byxelkrok via Solkustturer. Fyren är på kort promenadavstånd där du anländer.

Fyren uppfördes av Sjöfartsverket 1953 men är numera släckt.

Sandhammaren

fyr-4

Sandhammaren vid Skånes södra kust är nog mer känd för sin magiskt vita sandstrand än för den röda fyr som ligger strax innanför sandstranden. Området, vackert beläget på Österlen har många guldklimpar, både en av Sveriges vackraste sandstränder men också ett naturreservat. Havet utanför har dock genom tiderna varit mycket bekymmersamt för sjöfarare som ofta gick på grund på grund av rev och svåra vindar. Här var därför norra Europas största skeppskyrkogård. Fyren byggdes på 1860 talet och kompletterades därefter 1892 med Sveriges första livräddningsstation.

Landsort

fyr-7

Landsort, Stockholm skärgårds sydligaste utpost tävlar med Gotland och Blå Jungfrun om att vara den vackraste ö jag besökt, i Sverige kanske överhuvdtaget. Azurblått vatten, ljumma brisar, dramatiska klippor, Skandinaviska röda och gula hus, ett vackert vitt kapell och en fotovänlig fyr får det mest hårdsmälta hjärta att sakta börja tina.

Fyren, som livestreamas här är från 1600 – talet och har varit med om besök av både ryssar och valfärd av båtluffande svenskar, är vit och röd och står perfekt belägen högt uppe på en klippa på ön Öjas södra spets. Under ryska invasionen på 1700 – talet brann hela ön och endast en stuga skonades, den stuga en gumma bakade bröd i. Ryssarna tog brödet och skonade gumman.

Stenshuvud

fyr

Efter en längre vandring längs en mycket stening stig i Stenshuvud nationalpark når du Stenshuvuds fyr. Bakom fyren breder ett fotovänligt hav och klippor ut sig mot oändligheten. Fyren står som en ensam karamell i godisskål och väntar på att bli fotad.

fyr-2

Gillar du fyrar?

Fascinationen för fyrar är stor och på Svenska fyrsällskapet sida hittar du en fyrbesökslogg att skriva ut och fylla i. Med besöksloggen får du koll på hur många fyrar du besökt. Perfekt för den inbitne roadtripparen som far Sverige runt i sommar.

Vill du också passa på att bo på en fyr hittar du en lista över vandrarhem i fyrar och anslutning till här. Själv skulle jag gärna bo en helg på Högbondens fyr i Norrländska skärgården eller båtluffa och stanna en natt på bed and breakfast på Landsort, för att vakna till det oändliga havet vid horisonten.

Katarina

18 Comments

 1. Älskar också fyrar. Här på landet har vi Femörehuvuds fyrplats. Min favorit som gammal västervikare är annars Storkläppen just för att jag som liten kallade den stork-läppen.

  • antligenvilse says

   Haha! Stork läppen.. Haha bäst idag 🙂 kan inte mer än bara älska det ordet. Måste kolla upp de fyrarna. Gör nog en roadtrip och kollar fyrar fler ggr.

  • antligenvilse says

   Ja det har jag. En i hjärn- skafferiet iaf. Nu ska vi se. Kullens har jag hört om.. Hållö. Härliga namn bara det 🙂

 2. Du menar ”Södra Sveriges fyrar”? 😉
  Men det är helt ok. På min lista över ”inlägg som ska skrivas” står faktiskt rubriken ”Norrländska fyrar”, så jag tar väl vid ungefär där du slutade, tänker jag.
  Blir nog nästa sommar dock.

  • antligenvilse says

   Haha nej! Jag tog bara sex exempel men skriver om att jag gillar fyrar och att jag har en Norrlands fyr på min bucket..

 3. Fyrar är fasligt fascinerande. De är oftast vackra bara i sig själva och får man dessutom lite historia bakom och runt dem så blir det sju resor bättre! 🙂

  • antligenvilse says

   Ja verkligen. Love them! Japp. Varsågod till historierna 🙂

 4. Åh, jag älskar fyrar! Det var alldeles för länge sedan jag besökte någon fyr i Sverige, men hann med en i Kalifornien i somras. Härligt inlägg!

 5. Kenny berntsson says

  Hej! Är det någon som vet hur många fyrar det finns runt om i Sverige? Och hur ser tekniken ut i dessa? Kan tänka mig att många av dessa är mycket analoga och föråldrade. Jag menar fyren skall ju inte bara agera kosmetisk ståtlighet, den tjänar ju faktiskt ett livsviktigt syfte också. Är dessa it-uppkopplade och bidrar till samhällsnytta mer en vägvisare?

  Tack på förhand

  /Kenny

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.