Resor
comments 2

Utanför mitt fönster är det vatten och tjock vit dimma. En tur till Åland

Klockan ringer som vanligt. Jag börjar bli van vid klockan 6. Dröja mig kvar. Gå upp klockan 7. Att det är lördag spelar ingen roll. 

Virustiden kämpar emot vaccintiden, drar ut på det, hänger kvar i maj och idéerna om vad som är görbart börjar ta slut. Jag har sett min gata i Högdalen varje dag sedan jag flyttade in. Kanske inte riktigt, men nästan. 

Utanför mitt fönster finns längre inte min gata. Utanför är det vatten och dimma. Tjock tjock vit dimma. Det luktar purjolök och vitlök om mina fingrar, riktigt ångar en murrig lökdoft vart jag än går. 

Anledningen till att jag är uppe tidigt på en lördag är Johnny. Johnny som plötsligt under veckan ändrade vår lördagsmiddag till en ”Åka till kapellskär, plocka ramslök och ta en dagstur till Åland” dag. Skriver på mitt Tove-manus på båten. Har hört av Karin Erlandsson i Alla orden i mig att böcker kan skrivas på Viking line, så jag provar och det går. Texten simmar sig fram i det dimhöljda vattnet och stämningen överensstämmer med takten på mitt skrivande. Texten tar det lugnt, men det går framåt och jag skriver över 2000 ord i slammer och oljud från båtfolk och schlagersång.

Skriver med Kugge två gånger i veckan från tisdag denna och det hjälper kolan i fingrarna. Skyndar på kolan lite eller kanske som ett lösningsmedel som luckrar upp det sega, lite i taget. I vilket fall har de rätt, grabbarna i Writing Excuses, podden jag nämnde i ett tidigare inlägg, en skrivgrupp går inte av för hackor. Hittade dessutom en ny pod genom skrivgruppen, en av de som är med har en egen podd med en skrivkompis, Skrivlivet. Mycket igenkänning för den som skriver och angenäm att lyssna på. Lyssnade med intresse på det första avsnittet som berör skrivskolor, verkar som en bra grej för de som vill komma igång med det skönlitterära och det vill jag ju.

Har sökt flera kurser i skrivande och litteratur till hösten, men det verkar inte allt för enkelt att komma in (främst på skrivkurserna), nästan som att man redan måste ha gått en skola, skrivit sig genom ett manus, för att att bli antagen på en skrivskola alternativt ha väldans höga betyg från gymnasiet. Lite så är det nog! Konkurrensen är så hård så de som går är de som redan kan (som har gjort ganska länge) skriva skönlitterärt, kanske till och med nära på brutalt bra och inte bara litegrann som jag. Utöver konsten att skriva skönlitterärt verkar konsten att skriva ansökningsbrev och arbetsprov också vara viktig att kunna, kanske får jag börja med en sådan kurs i skrivande först, skämt och sido. Men trots det är jag i valet och kvalet kring vad jag ska välja om jag faktiskt kommer in. Jag läser också litteraturvetenskap nu, sista blocket i Ungdomsromanen i samtiden och har sökt flera kurser för att utöka mina kunskaper i ämnet. Jag älskar att läsa lika mycket som att skriva så jag oroar mig inför höstens val, vad ska jag välja om jag kommer in både på både kurser i skrivande och läsande? (livets alla val..)

Nähe, nu kom grabbarna med drinkarna och orden ”dansbanan är som ett tidsdokumentet” här och slår sig skrattande ner. Det är dags att inta den mycket söta alkholfria drinken och njuta av den vita dimman en stund till.

Katarina 

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.