Resor
comments 2

Som en vild odlingsPippi. en odlarhistoria

Reklamsamarbete med Impecta fröhandel

Kaffet värmer strupen men luften känns kall. Solen lyser i mina ögon när jag med kraftiga tag tvättar väggen fri från smuts och gammal mossa. Jag spanar över räcket på grannarna och ser damerna nere i rabatten i ett ivrigt tjatter. Blomplanerarsäsongen är här och damerna planerar nog mest för att samtidigt skvallra, odlar för att det är fint och för att skryta med sina skapelser till nästa granne.


Impecta fröhandel är ett familjeföretag från Julita i Sörmland, som säljer precis det namnet anger, fröer, men även en del odlingstillbehör. Fokus är på fröer för det nordiska klimatet, av odlare, för odlare.

För allt jag gör i livet laddar jag alltid med en kanna kaffe.

Tänk om någon hade frågat i början av förra året vart året skulle ta vägen. Inte skulle väl någon svarat att man under året skulle hinna arbeta hemma i pyjamas, dessutom få lov av chefen att göra just så, att vår största rockstjärna inte skulle få spela på Dalhalla utan heta Anders Tegnell och flimra förbi på en torr och tråkig streamad pressträff var dag eller att vi gemene man skulle ge oss på odling? Hade du frågat mig i januari för prick ett år sedan, hade jag aldrig gissat att jag skulle bli med både prunkande stadsbalkong eller två stycke pallkragar fyllda till bredden med rädisor, morötter och av rådjuren uppäten mangold med små violer som aldrig riktigt blev av. Men så blev det i alla fall och här är jag nu, en odlingssäsong rikare.

Ganska snart efter att vi flyttat in, städade vi trädäcket på balkongen och oljade om det för säsongen. Som ett helt nytt golv!
Sen bar vi ut en stol och bara njöt!

Min första odlingssäsong

Min första odlarsäsong har följt ungefär min tid med min första bostadsrätt, från mars månad tjugotjugo. Jag har tidigare mest haft gröna växter och faktiskt aldrig försökt mig på vare sig fröer eller att bygga en oas på balkongen. Men med den nya bostadsrätten och Eriks intresse för gröna växter och drömmen om en lummig oas på balkongen, tog vi tag i det och införskaddade oss allehanda pinaler och plantor till balkongen.

Lillkaninen Nisse, den i familjen som kanske uppskattar hemodlat allra mest!
När Erik beskär hibiskusen (som för tillfället sitter i fängelse för diverse skadeangrepp) är det fest.
Väggen kommer på plats.

Det gäller att vara först ut för fröodling

För fröodling var vi för sent ute för säsongen, i alla fall för de flesta plantor. Vanligt är att man börjar i februari – mars och då var vi mitt i en flytt och även om jag är vän av att göra flera saker samtidigt, är det i alla fall svårt att så och packa flyttkartonger samtidigt, så det så.

Sakta kom läget i världen att bli värre och lägenheten i ordning.

Under mars, april och maj åker vi runt och införskaffar diverse pryttlar vi vill ha till vår balkong och hem. Drömmen om en björnbärsbuske finns kvar, kanske blir det en sådan till min trägrensspalje istället för en tomatplanta. Tomatplantorna och jag är inte särskildt vänskapliga. Bilden är från Grönväxtrike i Nynäshamn.
Minst två eller tre besök till Ösmo plantshop. Här köper vi både dvärgsyrén och en clematis eller två.

Vi handlade plantor. Vi köpte fem små tomatplantor, två clematis och en dvärgsyrén till balkongen och sen lite basilika, rosmarin och andra örter jag inte riktigt minns. Ett litet fikonträd hittade också hem efter en stund och Eriks mamma ordnade med en humle. Vi ordnade med stora höga spaljeer, köpte en grind som vindskydd, surrade upp på högersidan av balkongen och en liten trägrensspalje på den vänstra. Vi åkte Stockholm runt och besökte trädgårdar och handlare för få ihop det vi behövde till vår lilla balkong för att skapa en liten balkongoas.

En vacker grusomväg påväg från blomsterhandel.

Drömmen om en odlarsommar

Sen kom läget i världen i kapp och vi blev lagom till att vi blev med pallkrage också med virus. ”On a drizzly Tuesday”, som Sheldon i Big Bang Theory skulle ha sagt det när han drar till minnes dagen hans mamma slutade att amma honom. Även om minnet inte är lika fullt dramatiskt, så hände det på en lördag och ungefär till tisdagen försvann smaken. Två veckor av långt och segt hemmasitteri följde och på tillfrisknarens stig for vi till trädgårdshandeln och handlade fröer. Av en slump kom alla våra fröer från just Impecta, rädisor, höstmorötter, violer och mangold. Vi slängde kort och gott ner fröerna enligt instruktioner på baksidan, någonstans i mitten av juni, alldeles för sent men ändå tillräckligt tidigt för att få en gigantisk skörd rädisor redan till sommarsemestern i juli och en hel ladd med höstmorötter i september.

Jag hade önskat att jag var världens starkaste flicka när jordsäckarna skulle komma på plats.
Clematisen är införskaffad och har efter en omväg på en grusväg nu kommit på plats.
Jorden fylls på.

Det första vi skördade var just rädisorna som växte så att det knakade och brakade. Det är kul att följa sin egen odling och till nästa år har jag lärt mig att jag inte behöver tre pappkassar fyllda med rädisor precis vid sommarsemestern. Så rädisorna fick följa med, på sommarsemestern alltså och blev lämnade lite här och var i Smålandet, på Väddö och ända så långt upp som i Östersund! Visst smakar hemodlat gott sen!

Få den här att blomma om du kan! Mönjeliljan hade inte blommat på 8 år när den med Erik flyttande in hos mig. Tricket är vintervila, kallt ska det vara.
Med den nya lägenheten kom en matkällare där jag har alla mina krukor och Eriks också.
Tomatplantan, den som överlever tillsist trots att den av blåsten går av på mitten vid ett tillfälle.
Fin planta, men går snart döden till mötes.

Att lämna odlingen ensam är ju inte alltid helt enkelt men tur som var i en stadsodling delade vi upp vattnandet och som bekant för de som levde och andades sommaren tjugotjugo, så var det inte så bra väder det vill säga särskilt varmt och plantorna klarade sig ganska bra utan så mycket vatten både på balkong och i pallkrageodling. Två eldsjälar i odlingen skötte till stor del pallkragarna och uppdaterade oss med intressanta bilder regelbundet under sommar och även nu under vintern! Till hösten plockade vi upp morötterna och jag åt knappt en endaste en men däremot njöt Nisse av vår odling! Några violer blev det aldrig, kanske åt rådjuren upp dem också.

Bananplantan trivdes inte ute så den tvärdog den också. Men jag som bokläsare trivdes desto bättre, dock inte med den här boken, den läste jag aldrig klart.
Parasollet är ett second hand fynd från en av grannarna i vår bostadrättsgrupp.
Det blev en del nudelluncher i grönskan.

Vad hände med balkongen då? Jo, fyra av fem tomatplantor dog men den som överlevde prunkade fram till november och skördades flitigt hela tiden men tomaterna smakade däremot inget vidare. Vädret är kanske konstigt i Sverige när allt kommer i kring, varmare och mer odlingsvänligt, men inte särskilt bra i alla fall inte på vår blåsiga balkong. Blåsigt, det gillar inte plantor, det har jag lärt mig. Några blommor eller frukt det ville inte plantorna producera och även humlen såg härjad ut och saknade kottar och det är väl ändå en tålig planta, trodde jag.

Hösten kom och jag har inte odlat något. En eller ett par av mina gröna växter har knoppat av och de andra försöker jag övervintra med ett par växtlampor. En tanke om att skaffa en drivbänk finns, men vi har inte gjort slag i saken, för det har varit andra saker som prioriterats i vårt lilla hushåll, som det är när man skaffar något eget. Alltid finns det något att ordna med och något råtthål att kasta lite pengar i.

Att återigen få slänga ut fröerna som en vild odlings – Pippi

I år drömmer jag om blommor i pallkragarna. Hela sommaren saknade jag att få klippa mina egna snittblommor och sätta i en av alla vackra vaser jag ärvt och införskaffat under året.

Jag ser fram emot odlingsäsongen och att återigen få gå till pallkrageodlingen, vår egna lilla stadsodling i Bandhagen och slänga ut fröerna som en vild odlings- Pippi, så enkelt och så nöjsamt.

Hur gick ditt odlingsår?

Katarina

Sen kom hösten och rundades av
med pannkakstårta på födelsedagen.

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.