Resor
comments 4

Det regnar på Småländska höglandet så att det kan förbli soligt på Öland

14e juli

Det känns som att det första av semestern verkligen börjar nu. Nu när vi packat ihop bilen, stuvar in det vi redan packat i Stockholm och när vetskapen om att vi ska spendera en dag eller två i tält infinner sig. Tält är nog trots allt semester för mig. Vi är olika där, jag och Erik, ska det visa sig även om han håller på att förvandlas till en tältråtta, det är jag säker på.

Dags för en miniroadtrip, men först ett dopp i hemmasjön.
Ingatorp.

Höglandet samlar regnet från Norge så att Öland kan förbli soligt.

Bilen tar oss genom småländska höglandet, att vi har ett högland i Småland, det glömmer man lätt bort. Det är höglandet som samlar regnet från Norge och tar emot det så att Öland kan förbli soligt. Här ligger bebyggelsen längs med järnvägsspåret och trollskogar kännetecknar omgivningen. Min alldeles egna Norra Kvills nationalpark finns här och påminner om John Bauers Tuvstarr.

Hos Albert Engström i Hult.
Eksjö.

På Småländska höglandet är tågstationsskötare = rockstjärna. Trädstaden Eksjö och Albert Engströms Hult

På Småländska höglandet finner du trädstaden Eksjö med sina svalgångar. Här fyndar jag ett nytt exemplar av Sverigeboken för bara 30 kronor i Krusagårdens bokrum, och i Hult, ganska nära här, är Albert Engström född och begravd. Tillsammans med sin Sigrid finns hand vid den lilla kyrkan i Hult. Alberts pappa var tågstationsskötare, säkert nära rockstjärna på den tiden då tågspåret var det som styrde.

bokrummet eksjö
Bokrummet på Krusagården. Krusagården har fina svalgångar man kan sitta å fika på.
eksjö trästaden
Eksjö museum.

Utsikten går inte av för Småländska hackor och vi planerar redan vårt återbesök. PM & Vänner i Växjö

Vid Växjö lämnar vi Småländska höglandet men tar med oss regnet och rundar av det med ett högre besök på PM & Vänner där vi äter en burgare på deras takbar och begrundar vårt nästa steg för kvällen.

Katarina

pm & vänner växjö takterass
PM&Vänner har flera restauranger, hotell och även en liten blomstershop, Flora. Utsikten från takterassen går inte av för hackor och vi pratar om ett återbesök för att bo på PM & Vänner Hotell och äta en avsmak i deras berömda Matsal. Semestern är till för att drömma, så nu drömmer vi.
äta på PM & Vänner
småland
En vill ha bok för oss från Smålandet.

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.