Resor
comments 4

just nu är jag här.

Böcker – Just nu är jag här – Isabelle Ståhl

Jag slukade den här boken på några dagar. Det är lite som att läsa en bilolycka. Kanske den sämsta jämförelsen men lite så känns den. Den är mörk och tung, den är Stockholm och den är verklighet.

Du kan köpa en pocket/e-bok här eller låna bok/e-bok här. För att låna på Stockholm Stadsbibliotek behöver du ett lånekort. Du reggar dig och hämtar ut med leg inom två veckor på ett bibliotek i Stockholm. Läs mer här.

Just nu är jag här handlar om människan Elise och Elise är så skör. Hon irriterar mig med sin skörhet och negativa tankar. Jag hatar att folk är såhär sköra, att folk har sådana här tankar, att en själv har sådana tankar. Hur kan man falla så långt ner funder jag sida för sida. Allt eftersom klarnar det. Man kan falla såhär långt, det är inte ens långt. Skälet är kärleken, livet, den och det får oss att falla långt ner, får oss att bli sköra människor och att inte känna igen oss själva. Den får oss att dra med oss en människa ner i djupet.

Boken utspelar sig i Sthlm. Elise studerar på SU och hänger på Tinder. Namnet ”Just nu är jag här” tänker jag är kopplingen till gps funktionen i Tinder, att man vet i vilken radie en person befinner sig i. En förstår snart att Elise relation till Tinder är osund. Kombinationen med sömnpiller, annan medicin och psykisk ohälsa känns som typisk samtid och är läskigare än en skräckis, på sätt och vis.

Efter ett tag träffar Elise Viktor eller Viktor träffar Elise. Tajmingen ger dem en chans och en får följa relationen i sin helhet.

Såhär efter att ha läst boken älskar jag Elise. Hon är en vacker karaktär, en riktig människa. Hennes pojkvän Viktor, som en först kanske tycker är för bra för Elise är den en mot slutet känner vara den ytliga och ibland osympatiska. Vi har kanske alla lite en Viktor sida också, stringhyllan i köket, middagar med vänner, Artipelag, ytan. Elise är upptagen av djupet.

Boken har gulliga sidostories inbakade i konversationerna mellan Elise och Viktor som Viktors vän Johan och flickvän som Elise vid ett tillfälle påtalar till Viktor att ”de verkar inte älska varandra”, något Viktor inte alls ser. I ett senare skede, när allt är försent, ser Elise Johan stå tätt omslingrad med en man på stan. Det sker lite som ett konstaterande, vid sidan av resten och tar egentligen ingen plats, men tillför mycket.

Jag älskade boken. Den har allt jag älskar och lite till. Den har ett hårt grepp om Stockholm som vi känner det. Som jag kände det 2015, precis när jag flyttat hit. Den var så bra att jag läste hela i ett nafs. Jag längtade hem från jobbet för att få läsa och läste till jag somnade. Som böcker ska vara. Jag läste den i e-boksform i mobilen och lånade den via Stockholm Stadsbibliotek.

Passar den som älskar att röra sig i Stockholmsmiljöer och livsstilarna här i mitten av 2010-talet. Den som orkar gräva lite mer i djupet och inte räds en människas djupare tankar.

Katarina

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.