Resor
comment 1

När mitt liv består av böcker och film. Det och mitt treboks-beroende.

23e september 2018 – Stockholm

Jag är förkyld och precis som när en man är förkyld så känns det som att livet håller på att ta slut. Jag har inte lämnat lägenheten sedan i tisdags. Jag tror aldrig det har hänt tidigare. Har du någonsin stannat inomhus i fem dagar utan att gå ut? Först idag vaknade jag med inga symptom kvar än bara hosta som och andra sidan inte går av för hackor. Jag funderar på om inte grannarna snart kommer och knackar på. Men kära grannar, innan ni gör det, kan ni inte hämta ut ett recept på lite Cocillana?

Mitt liv har därför, de senaste dagarna, bestått av böcker och film och telefonsamtal med vänner. Jag tror alla mina vänner i min telefonbok har tagit slut, likaså alla nya filmer på Netflix och Viaplay. Tacka vet jag e-böcker på Stockholm stadsbibliotek, men även där slår jag snart i taket för man får bara låna fem böcker på sju dagar och jag har lånat fyra.

Jag har sett ett enda virrvarr av filmer och serier de här dagarna. Jag har sett alla säsonger av Outlander och väntar nu på säsong 4. Jag hittade en ny serie, Arrangement, som jag såg klart första säsongen på en dag. Jag önskade sedan att dagen var slut och att säsong två kunnat dyka upp i min tv, kommande dag, men det gjorde den inte trots att den finns. Så nu dagdrömmer jag om vad som ska hända Kyle och Megan i säsong två. Det känns väl helt naturligt, gör det inte? Jag har tuggat i mig Prince of Percia, Justice League och The Amazing Spiderman 2 då jag gillar superhjältefilmer och helt ärligt, inte hade något bättre för mig. Men kanske den bästa film jag sett är Testament of Youth med Alicia Vikander som handlar om den unga författaren Vera Brittain under första världskriget. Så himla bra och stark film. Jag tänker på den fortfarande.

Mitt treboks-beroende

Det kan bero på mitt beroende att läsa tre böcker samtidigt som mitt e-boks konto är i fara. Det är iaf så många böcker jag läser samtidigt, mest hela tiden. Jag vet inte varför jag läser tre böcker samtidigt. Det bara är så. Precis som tidigare läser jag lite av varje, över genrer och landsgränser. Jag läser stort och smått, men jag läser inte ut allt. Jag läser böcker som alla andra redan läst. Vad gör väl det kan en fundera på? De är lättare att få tag i och har oftast hunnit att bli till en e-bok och inköpt av biblioteket också. Och jag läser alltid en Bodil. Bodilböckerna har någon form av detoxfunktion när andra böcker är för tunga. Vad ska jag göra när alla Bodilböcker är slut?

När jag inte har något annat för mig så slår jag in svenska/ e- bok på Stockholm stadsbiblioteks hemsida och sorterar på nyinköpt för att se vad som är nytt. Det är ett bra sett att hitta nya saker en vill läsa och också hänga med i det som trendar. Just nu läser jag tre böcker alla andra bokläsare redan läst. Jag läser förra bokklubbsboken för att jag inte han att läsa klart den, jag läser en augustprisnominering och en Bodil.

Jag läser just nu

Ett litet liv

Ett litet liv, den förra bokklubbsboken, är skriven av Hanya Yanagihara och är inte ett så litet liv utan en mindre bibel på 730 sidor. Jag tror inte att jag läst något så långt sedan Sagan om Ringen och då var jag knappa 14 år.Handlingen och författarskapet i den här boken är magnifikt. Jag har kommit till sidan 361 och jag tuggar i mig den som hästar tuggar sockerbitar.

Ett litet liv handlar om de fyra vännerna Jude, JB, Willem och Malcolm där Jude står i centrum. Ganska ofta figurerar också en läkarvän till Jude som heter Andy och Howard som senare adopterar Jude när han är över 30 år. Det är en komplicerad historia om vänskap och om ett liv (Judes) som förstörs så tidigt att man aldrig vet om han riktigt ska hitta tillbaka. Men trots en hemsk uppväxt blir Jude en mycket framgångsrik advokat och de andra vännerna framgångsrika i sina respektive fält. Boken är en riktigt bladvändare och det är så himla svårt att sluta läsa. Eric Smedlund har skrivit en fin recension här om du vill veta mer om boken. Kanske kommer jag skriva en längre text när jag läst klart, kanske inte. Jag är betagen i vilket fall.

Utspelar sig i New York och andra städer i USA.

Just nu är jag här

Med boken Just nu är jag här lyckas författaren Isabelle Ståhl fånga samtiden i Stockholm prick som den är. Om Tinder, det beroende det framkallar, hur trendigt staden är och hur olyckliga vi verkar vara. Isabelle som är idéhistoriker har skrivit denna hyllade romandebut och lyckats bli nominerad till Augustpriset på köpet. Med tanke på hyllningarna, Sandra B har skrivit om den, var jag riktigt sugen på den och har läst ungefär halva.

Just nu är jag här handlar om Elise som pluggar och dejtar på Tinder. Hon använder appen och sina antidepressiva som en enda stor drog-coctail för att få dagarna att passera. Hon rör sig genom Stockholm som en osalig ande och jag funderar på om hon innan bokens slut kommer hinna att få ro.

Är överväldigad för att jag älskar Stockholm, men samtidigt inte, kanske för att jag aldrig fastnat i Tinder-trenden, för att jag är trött på samtidsmänniskan eller för att jag är en av dem? Troligen det sista. Vi får se hur den utspelar sig vidare men som Sandra säger, sjukt mycket igenkänning för oss singlar i Stockholm.

Utspelar sig bara här i Stockholm.

De från norr kommande leoparderna

En av Bodils fem loggböcker. Njuter verkligen när jag läser dessa. De väger upp alla tunga romaner med sin lättsamhet och reflektion och det känns skönt att få leva några år tillbaka i tiden. Som en spegel av sin tid, just nu 2007-2008.

Utspelar sig i Frankrike och den by som Bodil bodde efter hon lämnat Finistére.

Alla böckerna i texten går att låna som e-bok gratis på biblioteket i Stockholm. Man loggar in med personnummer och sin pinkod. Filmerna och tv-serierna finns antingen på Netflix eller Viaplay. 

Vad läser du just nu?

Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.