Resor
comments 3

Naturdikter – för barn och vuxna med ett ungt hjärta

Jag har ersatt mitt sockerberoende med diktböcker. Jag tänker att det är ett okej beroende. Plockade upp de här två diktböckerna på biblioteket när jag lånade alla Astridar, då det var någon form av poesidag. Och vem gillar inte barnpoesi så säg?

Under ett rabarberblad – Verser för människor och djur av Lena Sjöberg

Rassel Prassel Promenad – poesi bland barr och blad av Hanna Lundström (text) och Maija Hurme (bild)

Att läsa poesi

Okej jag erkänner. Det är inte särskilt lätt att läsa poesi. Jag har under många år som liten försökt att hitta min inre poet, visste du föresten att jag skrev dikter som barn?, men oftast misslyckats både med läsningen och skrivandet.

Nu på senare år, har jag förstått att jag bara läst fel poeter. Jag har läst poeter som jag inte delar referensramar med. För att förstå poesi behöver en nog ha någorlunda samma referensramar eller i alla fall förstå poetens sådana. Med referensramar menar jag kultur, etnicitet, bakgrund, kön, historia och tidsålder osv i all oändlighet. Jag menar det kanske inte är det lättaste att ge sig på en 1600- tals poet om en inte själv kan något om den tiden? Och visst är det svårare att förstå en man än en kvinna om man är kvinna, det behöver en ju inte vara stor tänkare för att ha lagt märke till.

Så med det ha sagt har jag insett att det finns några vägar att gå för att nå målet att bli poesiälskare och det är att 1. Läsa Bodil Malmstens dikter 2. Läsa barnpoesi och 3. Skaffa sig de där referensramarna man saknar. Skaffa referensramar är något man kan göra när man läser barn och ungdomsböcker eller barnpoesi. I mitt fall är det Astrid som är min barnboksreferensram, så att förstå svensk barnboks-kultur, är inte särskilt svårt för mig. Att förstå poesi däremot var fortfarande lite klurigt, tills jag mötte Bodil så sent som i år.

ur dikten Gå ut och kolla in

Klä på dig tunna jackan
Gå ut och kolla in
Har ljuset redan kommit?
Har våren blivit din?

Håll handflatan mot stenen
Låt stenen nudda lätt
Nudda dig och hälsa
på sitt eget sätt

..

Rassel prassel promenad –
poesi bland barr och blad av Hanna Lundström och Maija Hurme

Rassel Prassel Promenad..

.. är Hanna Lundströms dikter för små barn med gulliga rim, fylld med sånt där man kommer ihåg från när man är liten. Som den smältande snögubben och hur ledsen en var när den smälte bort eller hur ljuvt och gott ett sommarregn doftar. Extra mycket gillar jag dikten Samla sekunder som har två mycket vuxenkloka verser.

Samla på grodor
Samla på bär
Samla på stunder av nu-är-jag-här

Samla på vågor
Samla på sand
Samla på stunder av hand-i-hand

Verserna må vara för barn men jag vill ändå påstå att just de här verserna är ändå inget en tar till sig förens som vuxen. Tid är inte ett begrepp jag minns att jag reflekterade över som liten, men de här dikterna, efter de här få verserna börjar jag genast reflektera över tid, rum och relationer.

Under ett rabarberblad

Lena Sjöberg är illustratör men även författare och har släppt flera barnböcker varav två har augustunominerats. Det säger väl ändå lite om hur skarp kvinna det här är. Under ett rabarberblad är ett till stycke klokhet. Whitty verser som är så pass långa att det blir lite av en lång berättelse. Älskar dikten Vintertid som får mitt hjärta att krampa med orden.

ur dikten Vintertid

..
Vart flyttade din pappa? vad är det nu han gör?
undrar hon med katterna, en våning ovanför.

Jag svarar som man brukar, när man är den som blivit kvar,
att jag inte kan förklara vad du sysslar med, och var.

..

Utan dig här hemma blir vintern kall och lång,
för sommaren försvann för gott, i en sliten flyttkartong.

Rassel Prassel Promenad och Under ett rabarberblad passar både dig och dina barn. Böckerna får en att reflektera över tid och rum, livet och naturen. De ger inspiration och skapar glädje och en gör när en läser böckerna en själslig resa ut i naturen.

Katarina

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.