Resor
comments 10

Romantiska countryside boenden i norra Lettland

Alla hjärtans dag har bara börjat och romantiken sprudlar, eller? Även om man inte är den romantiska typen vanligtvis, faller en ju då och då för lockelsen. När jag roadtrippade Lettland förra året, njöt av Östersjö-kusten, sol och vackra herrgårdar i Lettlands norra nejder, insåg jag snabbt att alla de här boendena, är perfekta små romantiska get aways med fantastisk service och ett lugn man bara hittar långt utanför staden. För är det något Lettland kan är det att leverera en lugn, rustik, romantisk och lättsam miljö som passar både paret och vännerna. Varför inte ta en långweekend till Riga, ta en natt eller två på landsbygden och njuta för en billig (romantisk) peng? Vare sig du är i förhållande eller inte.

bo i lettland liepupe manor

Innan jag släpper mina tips till boende i Lettland vill jag återberätta en historia jag har läst. Det finns alltid en romantisk sägen eller två om ett land om en letar tillräckligt djupt. En del mystiska, en del mot det mer romantiska hållet. På min senaste resa till Lettland stötte jag på en berättelse om en gammal ek. Har du hört den?

Berättelsen om den gamla eken

Sägnen följer att för länge länge sedan längs floden Dyna i Riga fanns en gammal ek som tillbads av människorna på platsen. Eken var stor, vacker och med en särskild lyster och de vise männen i området trodde att den hade planterats av gudarna. Många av invånarna längs floden gick till trädet för att prata med sina anhöriga som inte längre fanns bland dem. En var Ira, vars mamma dött när hon föddes. En präst berättade för Ira att trädets rötter är vår värld och grenarna representerar himmeln, något Ira såklart tog till sig.

Iras pappa levde fortfarande och började bli gammal, något som stressade honom då Ira inte hittat någon pojk av intresse. Men en dag kom en ung man från en närliggande fiskarstam förbi, Yano. Ira var dock fortfarande likgiltig inför män och undvek även Yano, även om deras ögon mötts vid en tidpunkt och hon sett något särskilt i honom.

Precis som vanligt gick Ira till eken och pratade med sin mamma, denna dag frågandes – ”Åh min kära, vackra mamma, snälla ge mig visdom att se min älskade, oavsett hans utseende och mina trosuppfattningar. Låt honom ge mig tre löv från den här eken, och jag spenderar hela mitt liv med honom.” 

Yano och fiskarmännen var snart på avfärd från byn och sista natten, när månen lyste, bestämde sig Yano för att jaga bort sin sorgsenhet genom att följa månen och stjärnorna och begav sig ut i skogen. Utan att han märkte det passerade Yano eken och en av grenarna fastnade i hans tröja varpå han föll och landade med ansiktet i marken bland alla eklöven. Ira som precis som vanligt var vid eken, satt och vilade längs dess sida, öppnade nu ögonen i förvåning och där stod Yano med tre eklöv i håret. Deras ögon möttes och de skrattade.

Sägnen säger att sedan dess har den magiska eken hjälpt många generationer bybor att hitta sin kärlek.

Från Tales and Parables of Riga – Mikhail Grinevich

Även om berättelsen inte är sann ligger det väl ändå något särskilt i dessa små gamla berättelser? Om kärlek, magi, tro och livsval. Det är enkelt att kastas tillbaka, till gamla minnen och att börja fantisera om att det kanske faktiskt stått en ek där någonstans längs Dyna. Och behöver vi inte alla en ek, i våra liv?

lantus countryhouse

3 romantiska countryside boenden i norra Lettland

Förra våren spenderade jag fem dagar på roadtrip i Lettland. Resan tog mig genom Lettlands vackra landsbygd, där jag upptäckte Lettlands oväntat vackerhet. Resan mynnade ut i många inlägg om Lettland men där du kan läsa samlade tips i 11 underbara roadtripäventyr i norra Lettland. Letar du någonstans att bo, är det här inlägget för dig.

liepupe

Boende Lettland

Liepupe Manor

Liepupe Manor är en stor ljus herrgård som har lite av allt. Här kan du vandra och cykla längs vackra maskrosängar, dricka afternoon te, vila i hängmattan i trädgården, lära dig baka lettisk paj i ett lantlig kök eller hänga i jacucuzzin i solnedgång.

Välj rum nr 9, hörnrummet på nedervåningen till höger. Det rummet har fönster åt två håll, badkar på rummet och det är stort nog åt en hel familj.

Passar paret, vänner eller en hel familj med barn.

Vägbeskrivning, Ligger ca 7 mil norr över Riga längs E67, vid Östersjökusten.

 

boende lettland

Liepupe har en ljus vit fasad och stor fönster, perfekt för härliga semesterfoton.

Ät frukost på terassen och njut av Liepupes enorma trädgård.

boende lettland bo i lettland liepupe manor bo i lettland

Drick afternoon tea eller slappa en stund i hängmattan.

Badkar på rummet finns i rum nr 9.

Jacuzzin i solnedgång. En självklarhet på parsemestern? 

 baka paj lettland

Lettisk mat är en fantastisk överraskning.

Foto: Helena

Upptäck Liepupes omgivningar med cykel.

 

 

Lantus country house

Lantus countryhous är en lantlig boendedröm i Lettland. Här har du chansen att ha en liten del av Lettland för dig själv, bo rustikt, äta likaså och njuta av charmiga omgivningar. Här kan du bada badtunna och testa lettisk björkrisbastu och kallbad. Värdinnan är lika precis som stämningen harmonisk och hjälpsam.

Passar paret, vänner och en hel familj med barn.

Vägbeskrivning, Ligger ca 13 mil nord-öst från Riga, nära Valmiera.

Vakna med ett skratt till hemlagade frukostar utanför rummet.

lantus countryhous bo i lettland

Värdinnan på Lantus.

 bo i lettland

Lettisk traditionell mat kan sammanfattas som mustig och välgjord. Har du testat? 

lettisk efterrätt

Traditionell lettisk efterrätt gjord på rågbröd, bär och grädde.

 

Lantus oändliga ängar.

Lantus vackra byggnader i solnedgång.

       

Ungurmuiza manor

Letar du efter ett boende i Lettland som kombinerar husrum, kultur och natur? Ungurmuiža är som skapat för den historie och konstintresserade. Här kan du promenera i naturskön miljö, vandra i timmar bland konstmuseumet som finns i herrgården och äta en god middag på den lilla restaurangen. En del av rummen vätter ut mot skogen och ger en känsla av att sova mitt i naturen. Passa på att njuta av medeltidsstaden Cesis eller Gaujas nationalpark som är precis brevid.

För paret eller de som vill ha lite lugn och ro i naturskön miljö.

Vägbeskrivning, Ligger ca 8 mil nordost från Riga i Gaujas nationalpark nära Cesis.

Katarina

ungurmuiza   bo i lettland

Njut av skogen i Ungurmuizas natursköna omgivningar.

Denna resa gjordes i samarbete mellan Latvia Tourism, Nordic TB och Storytravelers under kampanjnamnet #LatviaRoadTrip – Explore Latvia slowly

Text, bild och åsikter är som vanligt mina egna.

#LatviaRoadtrip #EnjoyLatvia

10 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.