Resor, Tyskland
comments 3

13 tuffa saker att göra i Hannover

Fortfarande än vad en kan säga swisch så stundar snart våren (trots att vintern bara börjat) och årets alla weekendresor skall planeras. Personligen har det blivit lite av en favorit för mig att besöka lite mindre städer för weekend, de har så mycket mer än vad en första anblick anger. Kanske är det lika för dig som testat Prag, Barcelona och London och känner att ett varv till på samma platser inte är aktuellt. Varför då inte titta mot nya nejder som Reykjavik, Umeå eller Hannover? Den sistnämnda besökte jag under en prunkande ljummen septemberhelg.

Här är 13 favoritsaker att göra i Hannover under en minibreak.


För tips till vegetarisk mat i Hannover att kombinera med min ”att göra i Hannover lista”, läs min guide här.

Kroepcke tunnelbana/spårvagnsstation.

Att göra i Hannover

Först ut att göra i Hannover är att;

# Bekanta dig med en av Hannoverbornas mötesplatser

Varje stad har mötesplatser där lokalborna träffas. Stockholm har Åhlens vid centralstationen eller strax utanför spärrarna på tunnelbane-stationerna. Hannover precis som Stockholm, såklart flera.

# Kroepcke – Genom Kroepcke går alla tunnelbanor/spårvagnar. Namnet kommer från kyparen Wilhelm Kroepcke som jobbade på det café som ligger på mötesplatsen. Cafét finns kvar, om än i nyare och ej så intressant version och ägs idag av Mövenpick. För ett underbart café, gå istället ett stenkast bort i den tunnel som ligger vid Kroepcke till kaffestället Hannover kaffee manufaktur där du kan få Kopi Luwak, världens dyraste kaffe från Indonesien, om du vill. För ynka 350 euro/ kg kan du smaka delikatessen, där katter äter kaffebönor och sedan processar dem, au biological, bara för din skull.

# Unter den Schwanz – Utanför Hannovers centralstation, Hannover Hauptbahnhof finns en staty på Ernst August på en häst. Har du vägarna förbi kan du se ungdomarna eller turisterna stå och vänta på nära och kära här. Man säger att man möts under svansen ”Unter den Schwanz”.

# Det sjungande avloppet – På andra sidan torget från centralstation på väg på Kroepcke finns ett sjungande avlopp som också blivit en klassisk mötesplats.

Här kan du lämna din flaska när du inte längre vill ha den. Ett socialt projekt och en finurlig uppfinning för miljön.

# Drick en öl ur en kiosk i Linden

Linden är ett fullkomligt underbart område och topp 1 att göra när du kommer till Hannover. Här kan du dricka öl från en kiosk, beundra streetart i mängder och bara hänga. Släng sedan inte flaskan, utan lämna den i ett av de sociala projekt som hänger längs stolpar, där de som behöver pengarna för panten, pantar flaskorna. Ett annat socialt projekt är boklådorna. Överallt finns boklådor utplacerade där du lämnar en bok och sedan tar en.

att göra i hannover linden

Limmerstrasse Linden

# Kolla på street art i Faust i Linden

Området Faust är ett konst och klubbområde med massa streetart och klubbar. Här kan du kolla streetart på dagen och hänga, se en fotbollsmatch över en öl eller dansa i klassisk klubbmiljö på natten.

att göra i hannover faust

Linden Faust

att göra i hannover bokhyllor

Boklådorna, ett socialt projekt. Var noga med att lämna en bok om du tar en. Boklådorna finns utplacerade lite här och var i Hannover.

Linden Faust

Tyskland har fin streetart i varje gathörn. Lite som pricken över i:et i vad som annars skulle vara en ganska torr och tråkig industrimiljö.

att göra i hannover faust

Linden Faust

Linden Nord med de coola bostadområdena längs med floden Ihme.

# Upptäck coola Berlinska Linden – Linden Nord

Med cykel hinner du att göra mycket i Hannover. Varför inte ta en cykeltur i Linden Nord? Längs med floden Ihme hittar du futuristiska bostäder som inte ägs av någon. Min guide Fabian berättar att bostäderna som ägdes av staden stod tomma för många år sedan, på kanske 80-90 tal varpå punkare som behövde bostad valde att flytta in. Staden ska någon gång ha gett upp kampen om bostäderna och låtit personerna bo kvar. Hur man får en bostad här är ett mysterium, något som kanske bidrar till den wowiga känslan när en cyklar förbi.

streetart att göra hannover

Ibland känns det som att streetart och väggmålningar i Hannover är från samma konstnärer. Konsten, håller samma stil och förhöjer känslan av ett ungdomligt weekendresemål.

Bostäderna i Linden Nord där punkarna flyttade in för länge sedan och lever kvar.

att göra i hannover drei warme bruder

Drei warme brüder, Linden

# Drei warme brüder

Drei Warme Brüder är en klassisk symbol för Linden. Betydelsen, har något med gay-killar att göra och i vilket fall som helst, så står de stolta i Linden Nord/Linden Mitte och är Hannovers kraftvärmeverk. På kvällen lyser de likt Globen i Stockholm upp i olika färger och signalerar vägen hem. Ligger bredvid stationen Hannover Am Küchengarten.

att göra i hannover cykla runt staden

Med cykel kommer du att hinna att göra mera i Hannover. Du kan hyra din cykel på Step precis bredvid tågstationen, Hauptbahnhof. 

att göra i hannover sprengel museum

Sprengel, Hannovers moderna museum

# Sprengel – Hannovers moderna museum

I Hannover Mitte, lite söder om Rauthaus hittar du Sprengel, Hannovers moderna museum. Positivt förvånad, hittar en en hel radda cool och modern konst här som Picasso men även Hannovers egen stolthet (som också finns lite här och var i Hannover) Niki de Saint Phalle med sina kurviga kvinnliga figurer. Bakom figurerna döljer sig en historia om en ung Niki och hennes mycket kurviga guvernant som kom att betyda mycket i hennes liv därav dedikationen.

En klassisk kurvig kvinnokropp av Niki de Saint Phalle.

Modern konst som problematiserar Nazismen.

att göra i hannover fyrverkeri

En av alla fyrverkishower som pågår året runt i Hannover och kostar 19 euro att se.

# Se en fyrverkishow i Herrenhausen Garden

Se en av årets alla fyrverkerishower som förvandlar en barock trädgård till en supershow i Herrenhausen Gardens. Extra roligt är att showerna är tävlingar som äger rum fem gånger om året och kostar 19 euro att se. Om du inte har vägarna förbi under en show är Herrenhausen Gardens väl värt sitt besök ändå. En stor och vacker barock trädgård med vackra blomarrangemang och vita statyer. Kom ihåg att boka dina biljetter i tid. Eventen är mycket populära, gamla som unga samlas för att njuta av fyrverkerier tillsammans över en picknick.

att göra herrenhausen gardens att göra hannover herrenhäuser gärtens

Herrenhausen Gardens är fylld till bredden under dessa shower och lokalborna ser det som ett sätt att träffas. De har med picnic, bubbel och sitter utstrött i stora klungor.

att göra i hannover herrenhäuser gardens

En av alla vackra barocka statyer i Herrenhausen Gardens (på tyska Herrenhäuser Gärtens).

Apollo Kino i Linden Nord

# Kyss under skylten på Apollo Kino

Reser du i par, varför inte besöka Hannovers romantiska gamla bio Apollo och kramas lite under skylten Liebespaare bitte hier küssen. Det är något särskilt med gamla biosalonger och atmosfären omkring dem. En vill liksom åka tillbaka i tiden, bära kort och vippig prickig kjol med rött läppstift och smygröka i hörnet tillsammans med väninnorna för att sedan hemlighetsfullt hångla med drömpojken under skylten efter filmvisningen. Vill man inte?

att göra i hannover kultur

Liebespaare bitte hier küssen – Kärlekspar kyss varandra här.

att göra i hannover

Hannover är likt Göteborg, promenadvänligt. 

att göra i hannover market hall

Markthalle, Hannover Mitte

# Besök Markthalle och ät lunch på stående fot

Markthalle – magen av Hannover är saluhallen med aningar från 1892 där Karoline Duhnsen en tjej från en stad tre mil bort kom till saluhallen för att sälja sin korv, under 50 års tid. Hon kom via tågstationen varje dag från en region som var känd för sina korvar. Sedan 1999 finns en staty av henne utanför hallen och är också första som möter dig som besökare. Markthall är en härligt livfull saluhall där alla äter lunch och chit chattar. Ett bra ställe om du vill möta lokalbefolkningen och testa mat från Tyskland och kanske världens alla hörn.

att göra hannover matmarknad markthalle

Daglig kommers i Markthalle

att göra hannover loppmarknad leine

Lördags-loppis längs Leine 

# Besök en riktig loppmarknad längs Leine

Varje lördag är det loppmarknad i Gamla stan vid Leine. Till skillnad från Paris loppmarknader har man riktigt lyckats i Hannover, för här kan en fynda på riktigt. Vintagekameror, tavlor, grammofoner och allt en kan behöva i livet. Passa på att njut av Niki de Saint Phalles konst längs Leine när du ändå är där, dra vidare för en fika till Gamla Stan eller shoppa tills du inte orkar bära mer och måste återvända till hotellrummet. Frågade om pris på en trendig vintage kamera och fick 20 euro som svar. Riktigt prisvärt med andra ord.

Läs mer om området kring Leine och gamla stan.

att göra hannover flea market loppmarknad leine att göra i hannover

Loppmarknad vid Leine

att göra i hannover rådhuset rathaus

# Upptäck Rådhuset med omgivningar

Das Neue Rathaus (det nya Rådhuset) besöker en för dess omgivningar eller makalösa utsikt.  Hissen som går i lutande (!) vinkel är unik och en upplevelse i sig. Bakom Rådhuset hittar du den vackra parken, Maschpark, nära St. Aegidius kyrka, en medeltida kyrka som då och då spelar en melodi och en bit bort Hannovers Hollowcaust memorial, ej att förväxla med Berlins, men likt Berlin är ett betongfundament och minne till förföljelsen av Hannovers judar.

att göra hannover

# Cykla genom Hannovers oändliga stadsskog

Hannover har den största stadsskogen i Europa, Eilenriede, som är två ggr så stor som Central Park. Just Hannover lyckas med konceptet grön stad där 42% är gröna områden. Vill du cykla runt Hannover kan du hyra cykel precis vid centralstation och ta med dig ut på äventyr i ett av Hannovers alla gröna områden. Just Eilenriede med sina 640 hektar är lokalt känt som Hannovers gröna lunga.

att göra i hannover wochenmarkt linden

Matmarknad, Wochenmarkt Linden

# Runda av med en klassisk matmarknad utomhus

En riktigt cityweekend bör ju innehålla minst en matmarknad utomhus? Det hålls matmarknader lite här och var i Hannover och bäst är nog att fråga på hotellet om det är någon just den helgen du befinner dig här. Jag besöker Wochenmarkt i Linden och låter sorlet runda av min cityweekend.

Katarina

att göra hannover wochenmarkt linden


Resan genomfördes tillsammans med NordicTB och VisitHannover. Text, bild och åsikt är precis som vanligt, mina egna.

Kampanjen följs enklast i sociala medier under taggen #CitybreakGermany.

 

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.