Foto, Fototips
comments 7

1SE – Enkla ensekunders videor perfekta när du är ute och reser

Jag tror nästan ingen av mina följare missat mina små 1SE filmer jag gjort på stående fot när jag varit ute och rest nu i maj. Det finns filmer från Kvinnliga äventyrares event på Ängsö, från Store Mosse Nationalpark och från Liepupe Manor, en herrgård i Lettland. De finns på facebook och på instagram. Låt oss säga att jag har blivit 1SE – besatt!

Grundidé – en videodagboksapp där du spelar in en sekund om dagen. En visuell dagbok.


Då och då släpper Äntligen vilse fototips på tisdagar. Syftet är att tipsa och att ge inspiration så att du som läsare skall ha möjlighet att utveckla dina kunskaper i foto på egen hand. Var därför inte rädd för att ställa en fråga i kommentarsfältet nedan. Fototipset är till för dig.

Du hittar föregående fototips här.


Filmen om Liepupe manor tog ca 1-2h a klippa i 1SE. Jag skapade filmen i freestyle mode direkt i mobilen i bilen under vår roadtrip genom Lettland.

Enkel videoredigering i en app

Jag har aldrig varit särskilt intresserad av film. Stillbildsfoto är mer min grej. Jag kom över 1SE appen av en slump, då Sofia tipsade mig om att man kan göra små ensekundersfilmer från sina resor till instagram i den här appen. Hon hade hört Cesar, han som skapade appen, prata om den på en resebloggarkonferens och tyckte det var en så himla bra idé. Såhär i efterhand, kan jag inte mer än instämma till 100%.

Grundidén bakom appen är att skapa en visuell dagbok med en sekund om dagen för att en ska kunna dokumentera sitt liv i film. Du kan sedan exportera senaste veckan, månaden eller hela ditt liv när du vill utifrån denna dagbok. Men, möjligheterna slutar inte där utan som komplement i appen finns fler funktioner, t ex freestyle mode och instamash. I freestyle mode har du möjlighet att göra projekt med obegränsat antal sekunder, perfekt för att göra en liten film från en resa, ett event, ett hotell osv. Det är också just freestyle mode jag använder vid mina resor.

I det här inlägget delar jag med mig av en av filmerna och pratar om fördelar, funktioner och hur du kommer igång med appen.

Vill du djupdyka? Förkovra dig i 1SEs tutorials på Youtube.

Fördelar och funktioner hos 1SE

videodagboken

1SE är enkelt upplagt med med en vanlig kalenderlinje för videodagboken. Här kan du enkelt lägga in en sekund om dagen genom att trycka på + och välja en film eller ett foto från din mobil. Du kan exportera hela eller delar av filmen.

insta mash

1SE har byggt in en funktion där du kan ladda in ditt instagramflöde och göra en instamash med musik över dina instagrambilder. Helt klart kul funktion. Gjorde en film över hela mitt flöde på Äntligen vilse och filmen blev 20 minuter lång! Du kan såklart göra kortare klipp från din senast vecka, fjorton dagar osv.

freestyle mode

Freestyle mode är upplagt precis som kalenderlinjen i videodagboken men utan datum. Här kan du enkelt lägga in hur många klipp du vill och flytta om i flödet tills du får den story du vill berätta. I freestyle mode kan du bara använda videos och livefoton.

Ladda ner och kom igång

1SE kostar 50 sek och går enkelt att ladda ner i AppStore genom att söka på 1SE.

Jag har iPhone och har laddat ner 1SE i AppStore men 1SE finns även för Android. För iPhone kostar appen 50 pix men verkar vara gratis för Android.

Du laddar enkelt ner appen i AppStore, öppnar appen och startar din videodagbok.

För att komma igång med ett freestyle projekt, klicka på pilen uppe till vänster vid ”My Timeline” och sedan pluset nere i högra hörnet. Du lägger nu till ett projekt. Välj mellan att göra en 1SE TIMELINE (en till videodagbok) eller 1SE FREESTYLE. För att göra mina resefilmer använder jag funktionen freestyle.

Skapa ett projekt, klipp och spara ner filmen

Eftersom inlägget handlar om film har jag valt att göra en film hur man kommer igång med appen, skapar ett projekt och hur man sparar det. Kika på filmen för att se hur det går till.

Tips

Filma alltid i liggande läge och i vanliga kamerafunktionen i din telefon. Filma ej direkt i appen då kvalitén blir sämre.

Får du problem med att filmen hamnar upp och ner eller liknande i ditt galleri, ladda hem appen Rotate and flip och vänd den till rätta innan du laddar in i 1SE appen.

Filma många och korta klipp. Gärna ett klipp för varje scen. 8-10 sekunder per klipp är lagom, aldrig mer. Om du filmar för långa klipp blir det omöjligt att hitta rätt sekund i klippet, dels för att du inte hittar rätt scen, dels för att den blir mer okänslig (svårt att fine-tuna) i klippningen ju längre klippet är. Tänk också på att klipp tar väldigt mycket plats i din telefon. Jag har 256 gb utrymme i min nya iPhone varför jag nästintill kan filma obegränsat. Jag valde den största storleken när jag köpte ny telefon av just den här anledningen.

Håll kameran stilla och variera dina vinklar. Försök att undvika skakiga klipp så mycket som det går samt att röra kameran för mycket. Om du inte bemästrar panorering, undvik den och liknande tekniker. För att panorera måste det vara en del av historien, annars kommer du att göra den som tittar på filmen åksjuk.

Dela dina filmer med andra

Dela dina 1SE filmer direkt på FB och Instagram.

Fördelen med Facebook är att filmer på facebook får mycket stor spridning. Nackdel är att kvalitén blir väldigt dålig.

Fördelen med instagram är att kvalitén på instagram är bättre än på facebook. Nackdelen är att filmen behöver vara under en minut.

Var det här tipset hjälpsamt? Använder du 1SE och i så fall, vad tycker du?

Katarina

 

7 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.