Foto
comments 12

Fotodagbok: Torshamn – Färöarna

Torshamn, 5-7 september, 2016. Resan genomfördes i samarbete med Visit Faroe Islands.

Vackra dramatiska Färöarna. Ni läsare har väntat alldeles för länge på bilder från Färöarna så här kommer ett första massivt fotoinlägg om Färöarnas mysiga och vackra huvudstad Torshavn. En huvudstad som med sitt genuina intryck talade om för mig att det är Norden jag borde upptäcka mer av. Vad är det jag väntar på?

Helena och jag landade på Färöarna 5 september, 2016, efter en hektisk och lugn vecka på Island tillsammans med Sofia. Dimma och turbulens fick planet att hoppa ned i vad som kändes som en avgrund men bara var Vagars flygplats och korta landningsbana på Färöarna.

Samma kväll, efter att ha sett döden i vitögat och kanske botat flygrädslan, puttrade vi sakta in i Torshavn, Färöarnas hav av enkeltriktade gator och huvudstad.

Tror aldrig huvudstäder, eller städer överhuvudtaget är riktigt vad en förväntar sig. Så heller Torshavn. En pitoresk stad med ett annorlunda språk mitt ute i Atlanten, en huvudstad svår att föreställa sig.

Vi vandrar gata upp och ner i hamnen innan vi slutligen tar oss till Tinganes, en av världens äldsta parlamentsplatser, född 825 som barn till norska kolonialister, kanske vikingar.

Mitt på Färöarnas bästa ord – Viðskiftafólk – klingar så vackert i öronen och får mig att le, av dess enkla innebörd – kunder. Och visst finns det spår av vikingar och gammal tro. Bara det Färöiska språket, vackert och sjungande påminner oss andra skandinaver med samma språkstam om svunna tider och gammal folktro. Bilder av Freja och sagor från det förflutna förnimmas vid varje gathörn.

Katarina

Resan genomfördes i samarbete med Visit Faroe Islands. Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna. 

12 Comments

 1. Åh herregud så vackert! Livsmål att åka dit! Och dina foton, alltså wow… din fotostil gör mig alldeles tagen och berörd. Tack!

  • Katarina says

   Vad kul! Jo, men Färöarna berör. Folket är annorlunda, trevliga och ubernordiska på något vis. Det skrivna språket Färöiska liknar isländska. Det talade språket är svårt att förstå, men å andra sidan kan de prata någon form av ”skandinaviska” vilket gör att man förstår dem till fullo. Enklare än danska. Så man kan prata svenska på Färöarba. På Grönland också faktiskt. Vilket är så udda. Klart du ska åka dit. Inte särskilt långt alls heller. Var beredd på turbulens och mycket dimma!

 2. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #6 | soldyrkan, quinoa och en tyst snövärld. | REAKTIONISTA

 3. Så underbart det ser ut och ungefär som jag tänkt mig Färöarna. Den där gula kappan! 🙂
  Det var meningen jag skulle jobba en vecka på Färöarna för ett par år sedan, sen blev det tyvärr inte aktuellt och sen dess har jag alltid velat dit och se vad jag missade. Det blir ju så när man ställer inte sig på en sak som inte blir av.
  Ha en fin fin vecka och tack för fina bilder

  • Katarina says

   haha jasså? Shit vad skulle du jobba med där i två veckor? Klart du ska dit. Det är ju inte särskilt svårt att ta sig. Ta dig dit, hyr en bil och åk runt. Så himla magiskt! 🙂

 4. Åh vad nostalgiskt att få se de här bilderna!!! Jag bodde ju där i två månader för länge, länge sen och praktiserade på sjukhuset (psykiatrin). Huset jag bodde i finns med på dina bilder 🙂 Hängde mycket på Café Natúr, liftade runt på de olika öarna på helgerna … Kunde läsa journaler och sånt eftersom jag kan isländska (skriftligt är språken väldigt lika), men uttalet var svårt att förstå. Men en del ord kan jag ju fortfarande … 😉

  • Katarina says

   haha. finns huset där du bodde med på mina bilder? Vilket är det? aaaa. Måste få veta .) Ja, men visst är det så. Det går att läsa till viss del om man anstränger sig. Kul att du kan läsa isländska. Även om man lär sig ett språk är det ju inte alltid så att en lär sig att läsa. 🙂

   • Bild nummer 10 uppifrån. Höghusen 😉 Jag bodde ett år på Hemön på Island när jag var 17 och gick i gymnasiet där och bodde i en isländsk familj. Sedan kom jag hem och pluggade isländska på Universitetet i Uppsala. Sedan undervisade jag några år på Vuxenskolan. Idag är jag sämre. Har börjat glömma lite …

    • Katarina says

     Så himla kul ändå. Du och peter måste ju åka tillbaka och äventyra på färöarna. ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.