Foto
comments 12

Fotodagbok: Torshamn – Färöarna

Torshamn, 5-7 september, 2016. Resan genomfördes i samarbete med Visit Faroe Islands.

Vackra dramatiska Färöarna. Ni läsare har väntat alldeles för länge på bilder från Färöarna så här kommer ett första massivt fotoinlägg om Färöarnas mysiga och vackra huvudstad Torshavn. En huvudstad som med sitt genuina intryck talade om för mig att det är Norden jag borde upptäcka mer av. Vad är det jag väntar på?

Helena och jag landade på Färöarna 5 september, 2016, efter en hektisk och lugn vecka på Island tillsammans med Sofia. Dimma och turbulens fick planet att hoppa ned i vad som kändes som en avgrund men bara var Vagars flygplats och korta landningsbana på Färöarna.

Samma kväll, efter att ha sett döden i vitögat och kanske botat flygrädslan, puttrade vi sakta in i Torshavn, Färöarnas hav av enkeltriktade gator och huvudstad.

Tror aldrig huvudstäder, eller städer överhuvudtaget är riktigt vad en förväntar sig. Så heller Torshavn. En pitoresk stad med ett annorlunda språk mitt ute i Atlanten, en huvudstad svår att föreställa sig.

Vi vandrar gata upp och ner i hamnen innan vi slutligen tar oss till Tinganes, en av världens äldsta parlamentsplatser, född 825 som barn till norska kolonialister, kanske vikingar.

Mitt på Färöarnas bästa ord – Viðskiftafólk – klingar så vackert i öronen och får mig att le, av dess enkla innebörd – kunder. Och visst finns det spår av vikingar och gammal tro. Bara det Färöiska språket, vackert och sjungande påminner oss andra skandinaver med samma språkstam om svunna tider och gammal folktro. Bilder av Freja och sagor från det förflutna förnimmas vid varje gathörn.

Katarina

Resan genomfördes i samarbete med Visit Faroe Islands. Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna. 

12 Comments

  1. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #6 | soldyrkan, quinoa och en tyst snövärld. | REAKTIONISTA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.