Europa, Reseguider, Resor, Stad
comments 22

Sprakande utsikt från Söders höjder

Pulsen ökar när jag springer upp för trappan i Slussen i hastig manér på väg mot bussen på Södermalms torg. Det gäller att tajma avgångarna annars kan en tur ta dubbelt så lång tid har en lärt sig efter ett första halvår i Stockholm. Denna gång har jag tur och precis utanför spärrarna väntar en blå buss som tar mig mot upp mot Folkungagatan och min slutdestination, Tjärhovsplan och väntande blogg-väninna.

Efter flytten är varje dag numera lite som semester i den bemärkelsen att jag upptäcker något nytt hela tiden. I min strävan att hitta rätt lyckas jag ofta gå vilse. Stockholm i mitt hjärta, kan kanske tyckas vara en kliché, men gud vad fantastiskt det är att bo i Sveriges huvudstad. Här finns allt och ingenting, charm, mycket liv och rörelse och fantastiska restauranger, med smaker från de flesta av världens hörn.

Det är också extra kul när man får besök från andra resebloggare som älskar samma sak som jag, foto. I tisdags förra veckan var Daniela på besök, hela vägen från Kristianstad. Vi passade då på att ta en fotopromenad på söder, från Tjärhovsplan i öst till Monteliusvägen i väst, passerade vi många utsikter små och vackra charmiga söderhus.

Passade på att skapa en karta över vår promenad på google maps. Här hittar du några utsiktsplatser och mysiga gator att upptäcka när du ändå är på Södermalm och flanerar.

söders höjder stockholm_antligenvilse-31 stockholm_antligenvilse-32

Söders höjder – en blandning mellan förförisk arkitektur och svindlande utsikter

Södermalm är nog numera Stockholms mest kända stadsdel, nästan iaf. Kanske att fler känner till Gamla Stan, men det är väl knappt. Här finns allt en kan tänkas behöva som vintagebutiker, indisk mat och de bästa fotoutsikterna över Stockholm.

Det är en stadsdel med mycket historia och som är känt för sina vissångare. Här huserade både Cornelis på sin tid och även Bellman på sin. För mig är det nog mest känt för en hel massa gula hus och den långa Folkungagatan. Om man går vilse och tittar närmare hittar man otroligt välbevarade kvarter med mycket historia, som får den nördigaste av fotografer på fall med sin charm och andäktiga utsikter.

stockholm_antligenvilse-36

”Hos mig är det nog mest känt för en hel massa gula hus och den långa Folkungagatan”

stockholm_antligenvilse-37

Promenadsträckan

Jag tog bussen från Slussen till Tjärhovsplan och mötte Daniela här. Vi promenerade från Tjärhovsplan i öst till Monteliusvägen i väst, en sträcka på knappa 2 km. På vägen passerade vi bland annat Cornelisparken, Katarina kyrka, Fiskargatan, Urvädersgränd (här bodde Bellman), Bastugatan och Montelius vägen.

Klicka på kartan för att följa samma promenadsträcka och läsa mer om de olika gatorna och utsiktsplatserna. Väl lagret ”Söders höjder – från Tjärhovsplan till Monteliusvägen” och avmarkera de andra lagren då jag uppdaterar min Stockholms karta efter hand.

stockholm_antligenvilse-131

stockholm_antligenvilse-38 stockholm_antligenvilse-39stockholm_antligenvilse-41 stockholm_antligenvilse-42 stockholm_antligenvilse-43 stockholm_antligenvilse-44 stockholm_antligenvilse-45stockholm_antligenvilse-47 stockholm_antligenvilse-48

”Märk hur’ vår skugga, märk MovitzMon Frere!”

stockholm_antligenvilse-49”jag uppstämma vill min lyra
fast det blott är en gitarr
och berätta om en myra
som gick ut att leta barr
han gick ut i morgondiset
sen han druckit sin choklad
och försvann i lingonriset
både mätt och nöjd och glad
både mätt och nöjd och glad”

stockholm_antligenvilse-50 stockholm_antligenvilse-52

En utsikt värd en Drottning – se hela Stockholm från Katarina hissen

Längs med Söders höjder finns utsikter för alla smaker. Katarinahissen är en av mina klara favoriter. Här går man ut på en gångbro och får därför ohindrad utsikt åt öst och väst.

Utsikter längs med vägen –

 • Fjällgatan – Här kan du fånga en panoramavy över stan med Gamla Stan, Skeppsholmen och Djurgården i fokus.
 • Cornelisparken – Ett stenkast från Fjällgatan, i ett hörn på en höjd ligger Cornelisparken och blickar ut över Gröna Lund. Från Fjällgatan kan man ta trapporna hit. En stämningsfull men ej helt felfri utsikt, där man får lite träd och gatlampor i vägen för den perfekta vyn.
 • Fiskargatan – Ytterligare en mysig utsikt hittar man på Fiskargatan, lite längre väster ut från Cornelisparken sett. Mer mysig än bra utsikt.
 • Mosebacke terass – Gå genom triumfbågen på Mosebacke torg. Här finns uteservering med oslagbar utsikt över hela Stockholm.
 • Katarina hissen – Felfri utsikt åt både öst och väst. Här kan du praktiskt taget blicka ut över hela Stockholm och slippa byggnader som skymmer och ta en vykortsbild av Gröna Lund t ex.
 • Monteliusvägen – Byggd till ett syfte – att fungera som panoramautsikt. Levererar kanske Stockholms bästa utsikt och flesta turister efter Fjällgatan. Finns inte alltid med i kartor men börjar vid Skolgränd i öst och slutar vid Kattgränd i väst går och går parallellt med Bastugatan.

stockholm_antligenvilse-54 stockholm_antligenvilse-55 stockholm_antligenvilse-56

Mysig arkitektur och supersödernördig atmosfär – kvarteret Tavastgatan och Bastugatan

I slutet av vår promenad passerar vi Tavastgatan och Bastugatan, två gator som andas film – atmosfär, med gula fasader, järnbroar, kullersten och trätrappor.

Området är perfekt för porträttfotografi och googlande av de olika historierna bakom husen. Här finns riktigt gamla söderhus och vid Söder Mälarstrand det mastiga Münchenbryggeriet.

För mer information om stadsvandringar i fotspår av filmer – klicka här.

Vid Mobtelius även i väst avrundade vi så vår fotopromenad och begav oss in till stadskärnan för en fika på Vetekatten med Sofia och Jeanette, två andra resebloggvänner.

Katarina

 

stockholm_antligenvilse-57 stockholm_antligenvilse-58 stockholm_antligenvilse-59 stockholm_antligenvilse-60stockholm_antligenvilse-62stockholm_antligenvilse-73Monteliusvägen – panoramavy över Gamla stan och stadshuset

stockholm_antligenvilse-63 stockholm_antligenvilse-64stockholm_antligenvilse-66 stockholm_antligenvilse-68 stockholm_antligenvilse-69stockholm_antligenvilse-71stockholm_antligenvilse-67

22 Comments

 1. Här körde farmors far ut pilsner med sina hästar på morgnarna. Idag är ju mycket rivet men du har ju verkligen tagit fram pärlorna (och så värst romantiskt var de ju inte på hans tid med utedass och råttor…)

  • antligenvilse says

   Tackar! Ja jag tänkte att man får ju så mycket kunskap om diverse konstigt så då kan man ju dela med sig. Kartan funkar med!? 🙂

 2. Härliga bilder! Ja, i ett sinande kärleksförhållande med Hufvudstaden så är Söder den sista utposten för lite lugn, ro och underbara vyer. Jag gillar stället och ska bekanta mig mer med det. Någon gång. Framöver.

  • antligenvilse says

   Haha ja! Men inte här! Rött blev det i detta väder 🙂

 3. Underbara bilder. Jag har ett gäng gamla bröllopsinbjudningar i flyttlådorna hemma i källaren där förälskade par har fotats i flera av miljöerna du har fångat ovan!

  • antligenvilse says

   Jaha? Gud vad kul. Leta fram dem när du kommer hem 🙂

 4. Härliga kvarter att promenera i. Gillar särskilt söder i eftermiddagssol med en kamera över axeln (eller helst i handen så klart) 🙂

 5. Hej! Vilket himla fint inlägg du gjort och vad sugen jag blir på att springa ut på Söder och hänga. Får bli i morgon när jag fått ordning på alla småsaker. Du är förresten alldeles fantastisk på att fota:) Flera av bilderna är på platser som jag verkligen, verkligen älskar!

  • antligenvilse says

   Tackar 🙂 Det är väl foto som är min fokus antar jag. Tackar för snälla ord! Ja, det tycker jag du ska göra. Funderar på om man inte ska dra ihop någon fotogrupp och ut och promenera. Är du med i gruppen Rese och utlandsbloggar på Facebook?

 6. Pingback: Fotopromenad på Söder i Stockholm... - Discovering The Planet

 7. Så härliga bilder! Tycker det är jättesmart med kartan sådär! Jag har faktiskt skapat egna kartor nu efter att du visade mig hur man gör. Så himla bra funktion!

  • antligenvilse says

   Japp. Verkligen. Tänkte göra det efter hand när man ändå har tid! Utmärkt sätt att dela roadtrips med sevärdheter t ex:)

 8. Härliga bilder och mycket fint inlägg! Tack för att jag fick följa med på er promenad 🙂
  Tror jag ska ta med dottern dit för en långpromenad när hon och jag åker till Stockholm i maj.
  Ha en riktigt Glad Påsk!

  • antligenvilse says

   Japp! Kan du använda kartan 🙂 Hoppas att du får strålande sol! 🙂

  • antligenvilse says

   I detta inlägg har jag bara printscreenat kartan och länkat till bilden. Men det går att använda funktionen embed tror jag också men jag har inte använt den i detta. Då bör kartan dessutom bli interaktiv på bloggen. Men har stött på det på andra och det blir lite hoppigt så jag valde att göra så nu men tänker att jag ska testa embed också 🙂

   • Tack för tips! Håller i skrivande stund på att trixa ihop en karta över De Vita Byarna i södra Spanien. Vi bilade mellan dem för ett par år sedan och nu kom en plötslig lust att dokumentera rutten – Google Maps är ju oövervinneligt bra att ha till hands då!

    • antligenvilse says

     Verkligen! Passar utmärkt att göra kartor som folk kan använda i sitt letande efter de perfekta utsikterna och platserna att turista.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.