Resor
comments 7

Modebranschen upprör.

Har hoppat fredagens veckans viktiga nu när jag åkte till Peru, men tar upp den igen nu när jag kommit på plats och blivit uppdaterad på vad som händer där ute. Har hittat temat för veckan vilket jag vill kalla Modebranschen upprör. Nu vill jag inte att ni inom modebranschen ska bli upprörda, utan skriva några enkla rader om vad som hänt inom modebranschen som upprört mig på senaste tiden.

Other Sides of Fashion Jessica- (jag får nog säga att hon är en god vän till mig, även om jag aldrig träffat tjejen) skriver ofta och mycket om bra saker som varken är glammigt eller rosa med modebranschen och nu senaste på internationella kvinnodagen om det utnyttjande av gratisarbete och ofta just utnyttjande av kvinnor. Jag blir upprörd och jag förfasas. Det bygger egentligen på samma resonemang som jag fört med Gröna Jobb och arbetslöshet. Att när man har något bra, t ex kämpar för en bra miljö är det lätt att dölja saker under ytan. Modebranschen lyckas dölja det faktum (eller vaddå dölja, det är allmänt accepterat) att mer eller mindre stora delar av branschen, inklusive modejournalistik osv är byggt på att mycket kvalificerade människor arbetar gratis för företagen. Fy skäms säger Jessica, och fy skäms säger jag. LÄS JESSICAS HELA INLÄGG HÄR–  Internship eller gratisarbete och hur detta påverkar hierarkin, för kvinnor och unga tjejer i modebranschen. Mycket viktigt för dig som såsom jag är intresserad av en karriär som anknyter till mode.

Ida Sjöstedt- Sofia Hedström skriver i sin blogg på SvD och inlägget Medveten Måndag att Ida Sjöstedt blivit moderippad, dvs någon har kopierat hennes Meena dress och sålt den för halva priset på någon nätbutik. Många unge tjejer har köpt klänningen via butiken på tradera, något jag ofta brukar göra och har köpt Ida Sjöstedt plagg second hand av andra tjejer som sålt plagg de tröttnat på vidare t ex. Det framgår inte vilket företag det gäller men håll utkik för detta. Kvalitén är sannolikt mycket sämre och en verksamhet som inte bör stödjas, stöds om man köper fel plagg.

Katarina

7 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.