Resor
comments 10

Länge leve kläderna!

– Årets julhandel slår alla rekord- som vanligt?

Har skrivit färdigt min artikel om konsumtion sedan någon vecka och väntar nu på publicering i kommande issue av våran studenttidning Type Magazine. I artikeln skrev jag att julhandeln kommer att slå alla rekord, men nu tycks media ha ändrat sig eller inte riktigt komma överens. Veckans affärer säger den 5e november att Årets julhandel slår rekord- och förändras medan Dagens Ekonomi- säger den 19 november att Julhandeln kan minska i år. Hur ska de nu ha det?

Jag hoppas som ”En köpfri dag”, bloggen om just en köpfri dag, som infaller nu på lördag att Julhandeln faktiskt är på nedgång. ”Låt oss därför hjälpa Svensk handel med att se elefanten i rummet – att allt fler tröttnat på att slita ihop till fler och fler miljöförstörande prylar som inte gör oss ett dugg lyckligare.” säger En köpfri dag skarpt, och träffar den där ömma punkten som handeln inte riktigt vill erkänna finns där.

Jag har själv redan börjat att ändra mitt beteende- till ett mer miljömedvetet jag- just för att garderoben svämmar över av textilier. Jag kommer ha många köpfria dagar det kommande året och satsa på att köpa vintage istället för nyproducerad textil. Heidi som jag intervjuade förra veckan för min artikel- för att gå till Modemanifestet klicka här– har helt klart inspirerat mig till förändring, även om jag sedan tidigare har en väldigt stor vintagegarderob och har varit någorlunda medveten i perioder tänker jag nu ta steget längre och säga nej till ej medveten konsumtion av kläder. Nej till onödigt mycket nyproducerat och ja till second hand.

Heidi tipsar idag om Naturskyddsföreningens artikel Länge leve kläderna som jag läste i Aftonbladet för två dagar sedan och inte delade här, men på mitt twitterkonto den 25e november. För att gå till min twitter klicka här. #slowfashion, är taggen för den som vill följa detta i sociala medier.

Men länge leve kläderna! Det är dags att allt fler konsumenter börjar köpa second hand och inse att de kan göra förändring bara genom att ändra sitt köpbeteende. Även om man i år inte är ense om att konsumtionen är på nedgång, hoppas jag i mitt hjärta att den är det på lång sikt.

Håller på att sätta ihop en sida om min vintagegarderob, mest för att jag tycker det är så fantastiskt kul att läsa andras vintagebloggar och kolla på bilder men också för att jag vill inspirera andra att få upp ögonen för vad mycket fint vintage det finns där ute. Då garderoben är stor tar det nog ett tag innan jag lyckas skramla ihop till den sidan så så länge tänker jag bjuda på några snapshots i detta inlägg.

Keep on consuming- sustainable.

Katarina

SAM_4148SAM_4127 SAM_4121

Tycker mycket om gamla galgar från olika butiker i trä.

Tyget till min lilla vintageguldklimp från Briluna Modele- franskt 60-tal, som jag bar på min sambos studentbal maj 2012.

Briluna Modele-klänningen är den som hänger längst fram. Bakom hänger många olika hårt förvärvade plagg som guldkimonon från Ida Sjöstedt som jag köpte på tradera i år efter att ha bevakat internet efter den i mer än 1 år. Tror att den är från 2010 eller 2011 och del av hennes Couture kollektion.

Foton taget som vanligt med min Samsung NX 10, 18-55mm objektivet denna gång.

Kommentera gärna genom att trycka på pluset på ringen/pratbubblan som syns nedan.

10 Comments

  1. Pingback: Hållbar konsumtion och hushållets ekonomi. | Katarina pratar

  2. Pingback: Länge leve kläderna- i Peru | Katarina Wohlfart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.