Miljö
comments 3

Den medvetne konsumenten

Blev lite trött på bloggtemat jag använde och skaffat en mer personlig variant som använder inläggen som bakgrund på förstasidan. Rätt nöjd men är inte säkert att jag riktigt hittat ”jag” i bloggvärlden ännu.

Har nyligen lämnat in en uppgift i webdesign som handlade om kaffe och tog då lite egna foton. Är mitt i mitt artikelskrivande-ljudredigerande inom hållbar konsumtionstemat och vart jag än tittar ser jag och tänker på hållbar konsumtion. Jag ser alla gifter såsom rengöringsmedel och plaster i köket och för att inte tala om den högen kläder som åkte fram idag när jag tog foton för min artikel.

Jag och min, om något motvillige, sambo håller på att ställa om vår tillvaro till en mer miljövänlig sådan. Det går sådär. Bara en sådan enkel sak som kafffe har jag svårt att hitta fairtrademärkt och krav märkt på den lokala butiken utan jag får passa på att handla den när jag är i storstaden, Hällefors. Men borde inte allt kaffe vara både krav och fairtrademärkt? Ska vi konsumenter behöva välja? Kunde inte det bara stå där, det där kaffet som egentligen inte ens är i närheten av våra arbets- och lönevillkor fast att det är fairtrademärkt?

Borde inte alla krav och fairtrade-märkta varor stå längst fram som Åsa Ödman på länsstyrelsen så skarpt pekade ut när jag intervjuade henne förra veckan? Istället får man vrida och vända på alla förpackningar man ser i butiken, rota i det mest avlägsnaste hörn för att hitta ett en banan som inte är besprutad 33000 ggr. Om jag ens nu vågar köpa bananer mer då min sambo säger att man om man nu ska göra någon skillnad för miljön överhuvudtaget ska äta efter säsong, och ta mig tusan!, ja banan är då aldrig i säsong i Sverige!

Från säsongsmat.nu

”Oavsett årstid måste bananer fraktas långt och nerkylda, och odlingsförutsättningarna förändras inte över året. Det finns kort sagt ingen banansäsong i vår del av världen.”

Jaha, då blir det ingen mer banankaka till kaffet. Nåväl. Fraktas inte kaffet lika långt? Ja. Av sådana här tankar kan vem som helst bli förvirrad- och undrar du vem den är den där personen är, som flackar med blicken längst hyllorna på Ica och går rad upp och rad ner i rask takt, så är det bara den medvetne konsumenten som scannar hyllorna efter krav-märkt och fairtrade.

Katarina

SAM_3859 SAM_3864 SAM_3866

En inte så fairtrademärkt Mollbergs blandning i min ”ärvd av mormor” Berså-servis. Samsung NX10, fast 16mm pannkaksobjektiv, vidvinkel. Ingen bildred.

3 Comments

  1. Pingback: Den medvetne konsumenten | Christer.L.Hansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.