Livet och bloggen, Miljö
comment 1

Om FNs klimatrapport, medborgarförslag och sista helgen av första månaden som journaliststudent!

Läser numera böcker, artiklar, bloggar osv i ett rasande tempo. Man lär sig snabbt, mycket och har fantastiskt roligt på samma gång. Visst är det något speciellt med stämningen på ett universitet? Vetgiriga hjärnor som aldrig slutar vilja lära sig. Man staplar böcker i bokhyllan och scrollar i läsplattan snabbare och snabbare.

Jag vet inte om jag har haft någon strategi över vad jag ska lära mig den första månaden utan har tagit det lite som det kommer. Har jobbat med att skriva leads, diskutera begreppet global journalistik (läst några hundratusen sidor om detta), återigen läst lite risk society av Beck (en gammal favorit) samt få i ordning på studentkontot. I ärlighetens namn lägger man nog nästan mest tid på det praktiska såsom; Hur funkar skrivaren? Varför funkar inte skrivaren? och Vart finns det en skrivare som fungerar? Jag har också lärt mig att det går alldeles utmärkt att pendla med buss. Bara att det kostar nästan 1500kr per månad där jag bor. Borde nog ge subventionerade resor för oss som bor i Grythyttan/Hällefors som medborgarförslag till kommunen.

Det här med klimatet blir nog snart en het potatis igen då FNs klimatpanels IPCC klimatrapport släppts inom kort. Många tidningar skriver idag sammanfattningar om rapporten. Det är inte mycket som skiljer rapporten/vad tidningar skriver från det man sa när jag studerade Miljövetenskap vid Linköpings universitet men en sak som skiljer är att forskarna idag pratar i mycket mer bestämda termer. Idag vet man vad som kommer hända. Man tvekar inte. Man är säker på att Människan är den som ligger bakom uppvärmningen.

Min bussresa från Grythyttan till Örebro universitet kan anses vara en liten del men det är bara en av de sakerna man kan göra för att minska sina utsläpp. Man behöver knappast tänka själv heller för den delen utan om man vill ha hjälp kring vad man ska göra för att minska sin energiförbrukning eller bli ”klimatsmartare” kan man vända sig till Hällefors kommuns Energi- och klimatrådgivning, som dessutom är gratis. Finns nog liknande funktioner i de flesta kommuner.

Jag ser nu fram emot oktober månad då vi ska börja med fotografering bland annat. Bjuder på ett foto på en fågel som jag tog häromveckan från balkongen som en avslutning på detta blogginlägg och september månad.

Katarina

SAM_3128

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.