Resor
comments 2

Saker man hittar i böcker man köpt secondhand och drömmen om ett eget bibliotek

Erik sa att han hört när han var ung att när du har över tusen böcker kan din samling klassas som ett bibliotek. Ett svar på att jag berättade för Erik att Astrid bibliotek finns någonstans bland de hundrafyrtio hyllmeter som huserar Astrids samlingar på Kungliga biblioteket. Hon ska ha haft åtminstone fyratusen tvåhundra böcker i sitt hembibliotek på Dalagatan 46. Det kan man kalla bokmal! Jag är långt ifrån denna samling, har faktiskt tro det eller ej, en ganska liten samling av det enkla skälet att jag flyttat runt mest hela tiden och mest skaffar böcker jag faktiskt vill bläddra i åter igen. På senare tid ofta böcker med illustrationer. Särskilt mycket skönlitteratur huserar således inte på mina hyllor då de inte blivit kvar vid alla mina flytter. I flytten från Vimmerby till Grythyttan ställde jag två kassar i källaren och knackade på grannens dörr. Där inne bodde nämligen en nionde- klassare med sci-fi lustar och i mina samlingar fanns både Sagan om Ringen och Stephanie Meyers debutserie, Twilight Saga på engelska. Det som blev kvar i pappkassarna bar jag iväg till Erikshjälpen och sedan gick flyttlasset ganska snart. Jag har aldrig ångrat det, förutom när Erik sa att har man över tusen böcker kan man registrera ett bibliotek. Då ångrade jag det lite. Jag vill ha ett officiellt bibliotek, nu! Skulle bums utfärda lånekort och låta mina läsare komma och låna, alldeles gratis.

Vi har under jul möblerat om, vilket inneburit en hel del kringflyttande på böcker. Erik kom med en hel massa bagage och han tror själv att han någon gång haft en så stor samling att det skulle kunna varit ett bibliotek. Jag tror honom faktiskt. Det var bara några veckor sedan, kanske någon månad, vi slängde Eriks alla böcker från studietiden. Jag tror inte jag någonsin sett så många böcker om sociologi i samma kartong. Tänk att det släpade vi hit när vi flyttade till Skebokvarnsvägen 279 i all hast där i virustidens begynnelse. Muskler allt starkare till följd.

Bland julbokstädningen hittade jag Linda Skugges dagböcker från 1991-1993. Jag köper allt mer böcker nu framför allt second hand. Jag hittar dem lite här och var och när något i boken kallar, tar jag med dem hem. Vilken skada kan en bok göra, tänker jag? Häromdagen när jag hittade Lindas dagbok öppnade jag den och började läsa några rader och blev alldeles hemskt 90-tals nostalgisk. Tänk att man hade sådana bryderier som ung! Ur boken föll en bibliotekslapp med texten ”Till frida från Linda Skugge *hjärta* på baksidan. Blev allt lite full i skratt. Är Frida den tidigare bokägaren måntro och har hon fått ett skrivet meddelande från Linda Skugge? Eller har hon skrivit det själv? Bara fantasin sätter gränser. När jag hittade lappen sprang jag till Erik och visade och sa med lite gurglande glädje i mörkret att jag hittade minsann en lapp i min Rasmusbok jag köpte för ett tag sedan också. Jag sprang och hämtade boken och visade. I Rasmus står att läsa ”Isak 7 år från mormor och morfar” och en biljett till Oscarsteater söndagen den 28e mars 2010, kl 12.30. Jag vet var jag önskar att jag var, söndagen den 28e mars 2010 i alla fall, Rasmus var nämligen min favorit som liten och jag hade inte gett mitt lillfinger, men nästan, för att se teatern. Det här är min andra Rasmusbok snart redo att lånas, på ett hembibliotek nära dig.

Katarina

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.