Resor
comments 2

Med kärlek till Nisse

Ett kaninmat- reklamsamarbete med Vita Kraft

Nisse börjar snart närma sig sin första årsring, tänka sig! Tiden går, den burriga pälsen består och upptågen blir med åldern äventyrligare.

Nisse föddes en solig höstdag, vill jag tro, eftersom han är solbränd året om, någon gång när november närmar sig december. Till mig kom han i mitten av januari, prick, och var då en liten boll som sov i toalådan och allra helst på hallmattan under en stövel. Hallmattan fick vi senare kassera för Nisse tyckte även den var utmärkt som toalåda och en rottingmatta går tyvärr inte att tvätta särskilt bra, det har jag lärt mig nu.

1-0 Nisse vs Rottingmattan.


Passa på att besöka Vita krafts Sverige nya hemsida och signa upp dig på deras nyhetsbrev så har du chans att vinna lite mat till ditt djur du med. Följ gärna även Vitakraft på Facebook för att inte missa nya produkter och spännande tävlingar till ditt hudsjur.


nisse kanin äntligen vilse
Jag är alltid redo, särskilt för hibiskus och havregryn men även allt däremellan.

Vitakraft Sverige. Med kärlek till din gnagare, till Nisse

Foder till din kanin

I juni fick Nisse en ladd foder att testa från Vitakraft, Nisses första och bloggens enda kaninsamarbete. Nisse trodde inte sina kaninögon när de gröna foderpåsarna vällde ut över kartongkanten, för att inte tala om kartongen de kom i, Nisses favoritmagutfyllnad.

Vitakraft är ett tyskt företag med anor från 1800 – talet och för de flesta känt idag då deras foderprodukter finns på många butikshyllor. Jag köper mina Vitakraftprodukter på Nisses favoritbutik Djurmagazinet i Högdalen där Nisse även varit på sommarsemester på butikens smådjurspensionat.

foder från vita kraft sverige till kanin
Jag har fått post! Ser du! Jag tar en smak, det här bådar gott!
Foder till din kanin och gnagare från vitakraft
Jag kan inte tro mina ögon. Vad är nu allt detta?

Med i paketet följde följande produkter att testa för Nisse

På paketen framgår hur mycket du kan ge i matsked/gram eller antal. Längre ned i inlägget kommer en utvärdering om vad Nisse tycker om de olika produkterna.

Meny For a vital Life: Vitakrafts huvudfoder med lusern, äpple och pumpa anpassat för dvärgkaniner.

Party Rollis: Små råfiber bitar som lite ser ut som Frolic om någon minns dem? Som tillskott i matskålen eller som godis mellan måltider. För gnagare.

Fitbits: Tandvårdssnacks med syfte att hålla bett och tänder friska. En luserntärning med majs och morötter. Ser lite ut som en hoppressad mini-höbal.

Pop & Corn Light Snack: Vete och dinkelpopcorn med lusern och tranbär.

Muffins: Godiskex som ser ut som muffins med topping.

Carroties: Hårda morotsstänger. Passar som godis vid lek.

Majskolvar: Torkade majskolvar man hänger upp i buren.

Raviolos: Ravioloskex fyllda med grönsaker. Funkar också som lekgodis.

Rollinis: Fröbollar

Kräcker Mix: Fröstänger med olika smak att hänga upp i buren. Med syfte att stimulera naturligt beteende då kaniner ofta gnager och sliter i den vinkeln.

Här hittar du Vitakrafts produkter och lite kort inspoinformation om våra gnagarvänner.

kanin utsikt sitta på en pall eller något högt
En omfattande flytt fick jag vara med om. Det är extra spännande, så länge som jag får ett utkikstorn eller två att spana ut ifrån och får bita lite i plastpåsarna. Vi kaniner gillar små utsiktsplatser som låga pallar där vi kan sitta och kika ut.
kanin utsiktsplats
Här sitter jag på mitt lilla extrahus. Det tycker jag mycket om att sitta på. Just nu är det under köksbordet så att jag kan sitta vid fötterna hos matte och husse.
Vad gillar en kanin att göra vila
Om jag själv får välja och det får jag ju mest, så ligger jag gärna platt mitt i vägen där matte och husse går eller vid husses fötter hela dagen.
Kanin som tigger sitter på bakbenen
Alla mina kaninvänner är så långa, men det löser jag genom att stå på bakbenen. Såhär gör jag då.

Nisse. Ett Högdalsbarn

När vi skulle döpa Nisse

Ganska snart efter Nisse flyttat hem började vi prata om namn och visst är det ändå lite svårt att döpa en ny familjemedlem? Så vi tog hjälp. Hej och hå vad namnförslag det kom in, det ena mer oseriöst än det andra. Jag sparade namnen i anteckningar för jag tänkte att det nog minsann kunde vara bra att ha någon gång. Mycket riktigt, här är de, förslagen. Vad tycker du vi skulle ha döpt Nisse till?

Namn utan inbördes ordning

Pointy, Brandklipparen, Arrak, Pepsi, Fnurre, Treo, Woffe, Hoppe, Henke (eftersom Henrik har namnsdag idag), Primus, Optimus, Hastur, Gargamel, Knyttet, Totte, Shubbe (Shubb-Niggurath), Tasse, Killer, Megatron, Skeletor, Bursum (Bubbe), Yxan, Håkan Juholt, Kraken, Död, Skutt, Lill Maja, Nyarlathotep, Hubbe (Hubert), Ketchup, HP, Findus, Pet, Pretto, Peps, Strejf, Erik den Fjortonde, Tolvan och Bertil.

Det blev Nisse för att jag valde det och ibland heter han Råttraketen eller Shubbe, kort för Shubb- Nissurath, då Erik så gärna ville att H.P Lovecraft skulle ha ett finger med i spelet. För vem vill inte döpa en kanin efter något en skräckförfattare skapat?

De flesta kaninnamn kom till där och då över en burgare och fries på Babas and Burgers i Högdalen, det lilla hamburgerhaket i närheten, strax innan vi flyttade hit där vi nu bor på Skebokvarnsvägen. Lägenheten kom till i samma sväng och det mesta i en rasslande fart från att köpa kaninpalats till bostad, till att säga upp bostad och sedan flytta in i vår folkis-funkistrea född 1956 där tapeterna är av papper och smakar alldeles fantastiskt om man frågar Nisse. Alla svenska barn i min generation har bott i en folkhemslägga någon gång och jag gör det fortfarande, numera tillsammans med folkhemskaninen Nisse och Nisses folkhemshusse Erik.

kaninbur tvåvåning
Här är min trapp. Den springer jag snabbt upp för om fötter kommer nära buren, för då vet jag, då vankas det Vita kraft- godis och min lyxblandning från Djurmagazinet i Högdalen. Där till vänster hänger bara pinnen kvar av min Kräcker Mix fröstav. Jag är så snabb att matte inte ens hinner fota innan det är slut. Tur att matte är snabb med att hänga upp en ny på våningen ovan.
Hur vill kaninen bo och sova
Alla bara jobbar och jobbar och jobbar. Pew. Jag och andra sidan får minsann sova när jag vill så det gör jag, precis när jag vill. Sluta jobba, jag blir trött. Sover gör jag helst lite undangömt i buren, under något som det lilla huset på övervåningen eller vid husses fötter under skrivbordet.
kaninbur lugn och ro för din kanin
Jag gillar extra mycket att ligga under det lilla huset. Här får jag vara i fred och här är det tryggt. Dessutom har jag full uppsikt över matskålen.

Vad äter en kanin och Nisse?

Vanlig föda för en kanin är hö och pellets. Så gott som allt annat är (i min värld) godis eller komplement. Nisse får på rekommendation en halv deciliter pellets (ca 20 g), obegränsat med hö och vatten i skål, som grund.

Viktigt att veta för kaninälskare och villvetare, är att kaniner är mycket små varelser. Kaniner ska därför ha mycket begränsat med godis (om alls). Om ni frågar mig är livet för tråkigt utan godis så Nisse får precis som jag godis regelbundet och precis som jag älskar han det, go figure, men precis som hos mig blir det lätt för mycket godis, en rund mage och slarv med maten till följd. För mycket av det goda kan (precis som hos människor) skapa ohälsa hos kaninen på sikt, till exempel problem med tänderna och är därför viktigt att ha i åtanke när du planerar din kanins kost.

Rådfråga din veterinär eller personal på djurbutik om du är osäker på vad för foder och godis du kan ge och hur mycket. Den här broschyren från Länsstyrelsen innehåller annars kort och enkel information kring vad din kanin ska äta och hur du ska sköta den.

Vitakraft återförsäljare drjumagazinet
Oklart vart jag ska börja.
kaninfoder vad äter din kanin
Okej, börjar med den här kartongbotten.
kaningodis

Vad tycke Nisse om Vita Krafts produkter?

Ja hur ska man på ett säkert sätt återge vad en kanin tycker? Det kan man ju fundera på. Nisse har som tur är en säker tell och det är ”risken att bli av med fingrarna när man ger godis” – tellet.

Så kort och gott har jag gjort en egen skala med 1-5 där siffrorna står för

1 Undviker

2 Äter men inte direkt eller tar lite av

3 Äter ganska omgående med god aptit

4 Sliter ur fingrarna och äter omgående upp

5 Sliter och biter hej vilt och riskerar att äta upp förpackning och fingrar på vägen

Det intressanta med flera produkter är att Nisse från början varit tveksam till dem och istället undrat var hans vanliga godis varit (Vitakrafts Raviolos och Kräcker Mix och Djurmagazinets lyxblandning) men det har med tiden utvecklas till att han äter vissa av produkterna, även med god aptit. Ett exempel är Rollisarna som han först åt maten runt i matkålen till att nu tugga i sig med ganska god aptit och även som godis. Rollisarna har gått från en 1 till en 3. En observation jag gjort denna tiden är att om jag ger Nisse för mycket godis tappar han aptiten till följd och under mycket lång tid. Till exempel tappade han aptiten innan sommarsemestern och åt bara sin pellets om ens det och knappt något hö för att komma tillbaka från kaninpensionatet i Högdalen som en helt annan kanin. Misstänker att det beror på att han här bara levt på bröd och vatten, så att säga.

Men produkterna från Vitakraft då? Vad tyckte Nisse?

Meny For a vital Life: Vitakrafts huvudfoder.

En solklar 3a. Denna verkar han gilla bättre än vanlig pellets. Äter denna med god aptit och drar inte ut på det.

Party Rollis: Kanin-Frolicen.

Från en 1 till en 3a. Dessa har Nisse helt ändrat åsikt om och de går nu att ge som godis.

Fitbits: Mini-höbalen.

Någonstans en 1-2-3. Nisse undviker, men tillräckligt utsvulten verkar de gå ner. Jag hittar rester lite varstans i buren och då har jag kanske gett tre stycken på en vecka, så någon favorit är det inte. Testade att ge igår och då kastade han sig på den, för att lämna lite på slutet. Han verkar inte kunna bestämma sig kring vad han tycker om denna.

Pop & Corn Light Snack: Godis- popcorn.

Från en 2a till en 4a. Testgav denna i skrivande stund och här har Nisse helt ändrat åsikt från att ha kanske ätit dem efter en tid när inget annat serveras till jag sväljer de hela helst.

Muffins: Godiskex.

En 4a. Denna misstänker jag innehåller socker eller något så här är jag försiktig med att inte ge så många. Denna ser för god ut, helt enkelt.

Carroties: Morotsstänger.

En 4a. Nisse loves. Denna leker vi med. Tyckte inte alls särskilt mycket om från början men nu är det annat ljud i skällan.

Majskolvar: Som torkade majskolvar man hänger upp i buren.

1a. Nisse äter inte dessa alls faktiskt, trots att de hängt i buren i veckor. Dock var det under Nisses ”jag har ingen aptit”-period, så kanske har det ändrats. Denna slängde jag dock av det skälet. Kommer nog dock köpa igen då den verkar bra på grund av stenhård karaktär vilket jag tänker är bra för en gnagare som behöver slita på tänderna och då helst inte på min inredning samtidigt.

Raviolos: Ravioloskex.

4a till den 5a. Här får man passa fingrarna.

Rollinis: Fröbollar

5a. Här får man passa fingrarna.

Kräcker Mix: Fröstänger att hänga i buren.

5a. Absolut favorit. Här behöver man nästan hänga upp stången innan Nisse hinner att se annars kommer han slita den ur handen och gå till attack på det som håller i stången mot hans vilja.

Här hittar du Vitakrafts produkter.

godis till kanin från vitakraft rollinis
Fröbollar/ Rollinis. Bästa att passa fingrarna matte.
godis vitakraft kanin gnagare kräcker mix
Mumma. Kräcker fröstång.
aktivera din kanin
I köket är det alltid ett säkert kort att ställa sig bakom dessa fötter för då trillar det så småningom ner något framför och då gäller det att vara snabb och snabb är jag. Dom kallar mig Råttraketen därför.
kanin matskål pellets
Det bästa är om jag får ha tre matskålar. En i palatset på våning två, en där jag ligger och slappar och en i köket i hörnet om husse tappar något på golvet, då kan jag snabbt ta det till min skål i hörnet och får behålla det.
Vad äter en kanin hibiskus
Det bästa är att matte och husse älskar krukväxter, så ibland när jag varit riktigt snäll länge får jag en hög såhär. Det är det bästa.
kanin som äter äpple nisse
Äpple är också en favorit men det snålar matte på, jag vet inte varför. Jag kan ju äta hur mycket som helst! Matte: Jo Nisse förstår du, äpplen innehåller en del socker och det är inte bra för kroppen har jag läst, eller för kanintänderna.
kanin som äter gröna blad
Oj, det var nära. Inte när jag äter tack. Det är inte min bästa look.

Nisse är mest som oss, tar dagen som den kommer och äter det han blir serverad. Pellets och hö från Djurmagazinet i Högdalen och helst en liten godisbit eller två som Vita Krafts Raviolos, fröstänger och fröbollar och Eriks hibiskus.

Så det var enkelt att tacka ja till Vitakrafts fråga om reklamsamarbete att låta Nisse prova deras produkter. Ett hushållsexperiment som visar att Nisse har föränderlig smak, kanske är han sugen på olika saker olika tider på året, men är precis som matte och husse, trogen sina favoritgodisar. Kräcker och lyxblandning, om Nisse själv får välja.

Nisse & Katarina

kanin vitakraft foder
Tack Vitakraft. Ger mig gärna fler kartonger att prova, det tycker jag om!
kanin som putsar pälsen
Dags för tvätt och en tugga på tapeten.
kanin som vilar på golvet
Äh, nu ligger jag här på köksgolvet tills nått trillar ner på mattan, tror jag. Hej då! Kul att du velat läsa lite om mig.

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.