Resor
comment 1

Urskogsstigen

Med släpande fötter nerför trappen är det dags att möta solljuset. I ett nästan dramatiskt ögonblick öppnas porten och solens strålar träffar ansiktet. Är det varmt? Har solen kommit till Stockholm? Har sommaren till och med kommit? Förvåningen när en inser att sommaren kommer, även när en själv inte är förberedd. Med i fickan är boken Vandra i Stockholm, en guldpärla i tider av social distansering och trötthet, för även här finns leder knappa 2,5 km långa, perfekt för den lille äventyrare eller den trötta virushärjade ”jag måste komma igång”- kroppen, en kropp som trots trötthet aldrig vill sluta äventyra.

Du hittar Urskogsstigen på sidan 266, titulerad ”Lärorik kortis”.

Vandra i Stockholm – 62 natursköna dagsvandringar från Skokloster i norr till Nynäshamn i söder

Vill du själv plocka upp ett exemplar av Vandra i Stockholm? – 62 natursköna dagsvandringar från Skokloster i norr till Nynäshamn i söder? Du hittar boken hos Calazo förlag, Sverige största outdoorförlag, diverse boksajter som Adlibris och på biblioteket (i skrivande stund är dock ALLA 10+ exemplar utlånade i Stockholm).

Mitt exemplar är ett recensionsexemplar från Calazo förlag.

vandra i stockholm
Vandra i Stockholm och helst i Tyresta nationalpark
Tyresta nationalpark
Hitta till Tyresta: Till Tyresta tar du dig enkelt både med buss och bil. Buss 807 eller 809 från Gullmarsplan tar dig till Tyresta by där de flesta vandringarna utgår ifrån. Med bil tar du väg 73 från Stockholm mot Nynäshamn och följer skyltningen mot nationalparken. Parkeringen är stor, men det är många som likt mig älskar Tyresta nationalpark och skogen blir allt mer full av besökare.

Det är efter dagar av sjuk-hemmasittande-tappat lukt och livgnista – dags att röra på benen. Man hade kunnat tro att det skulle vara en kossa på grönbete, men det var det inte, snarare en utsugen blek stackare som i pygmétakt tar sig in i bilen försiktig i varje andetag.

sveriges nationalparker tyresta stockholm
I Tyresta nationalpark hittar du den största urskogen söder om Dalälven.
urskogsstigen tyresta nationalpark
Urskogsstigen, för nybörjaren, den lilla äventyraren och den virushärjade. Same same, but different.
Hällmarken i Tyresta
Den vackra hällmarken i Tyresta.

Vandra stadsnära i naturparadiset Tyresta Nationalpark

När en är utsugen får man helt enkelt ta att bege sig dit man känner igen sig och gå på rutin. Då har man inget val. Så det gör vi. Tyresta nationalpark, vad tur det är att vi har dig runt kröken. Detta naturparadis! Här hittar du den största urskogen söder om Dalälven och här kan du uppleva tystnaden, precis utanför Stockholm. Totalt finns i Tyresta 450 hektar skog att upptäcka, både nationalpark och naturreservat med Tyresta by som har djur, fik och en liten handel under sommaren och Nationalparkernas hus, för en gnutta Sverigekunskap.

Vandra i Stockholm boken har flera Tyrestaleder i sitt register, ett helt eget kapitel faktiskt. Vi vandrar Urskogsstigen, den kortaste leden, för dagen.

Jag har vandrat de längre lederna och skrivit om dem förut. Här kan du läsa mer;

Ett murrigt och novembrigt Tyresta

Dagboksnotering från ett höstregnigt Tyresta

Genom dimmornas slöja i Tyresta nationalpark

växter i tyresta
I Tyresta smakar kaffet fortfarande ingenting, men vi fikar för att vi ska. Mycket av den här tiden har blivit för ”att vi ska”. Det enda råd jag kan ge efter att varit sjuk är att göra på rutin, för att inte deppa ihop. Dagarna går, jag lovar!

”För vissa är pengar inte allt. Skogens existens kan vara betydligt viktigare. Sånt lär sig stora och små på Urskogsstigen.” – Boken Vandra i Stockholm

I Tyresta lär en sig om den gamla skogen.
katarina äntligen vilse
Sprätter med vårbenen.
urskogsstigen tyresta nationalpark
Ute i naturen

Urskogsstigen

Vi vandrar Urskogsstigen, som nog är tänkt för den minsta familjemedlemmen, men vi är de minsta nu så då får vi gå den.

Urskogsstigen börjar några hundra meter från parkeringen. En följer först ett vackert vattendrag (en transportsträcka till leden) där en kan gå på trädäck över från nationalparksstenen och sedan viker leden av från barnvagnsslingan upp över hällmarken (det är här Urskogsstigen börjar). Hällmarken är den vackra lite mer otillgängliga delen av vandringen.

Vi möter familjer och par som solar på stenarna uppe på hällen, vilar och tar den stund de behöver. Huden är vitare än vitast och jag är genomskinlig. Det är tur det, för jag vill inte synas nu. Turen stärker mig, i tider som dessa.

Katarina

vandra i stockholm
Sveriges nationalparker Tyresta nationarlpark entré
Tyresta nationalparks entré

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.