Resor
comments 4

Att leka med kärleken är ett brott. En stund i Nice och en stund av Åtrå.

15 sep – lördag – Nice, på väg hem från den italienska rivieran och novellen Åtrå av Bodil Malmsten

Jag får äntligen sovmorgon! Hjärnan börjar sakta återhämta sig från en social vecka och idag är det dags för Nice, det ser jag fram emot.

Yokos dikter.

Åtrå, av Bodil, en del av en samling noveller om kvinlig sexualitet från svenska kvinnliga författare. 

Jag har varit i Nice förut. Ungefär 6h, med Sofia och det är väl vad jag kommer att spendera här nu också. Det är varmt i Nice och Jag, Els och Charles flyr värmen till moderna museets AC. Det är förvånansvärt bra och modernt här. Jag plockar med mig några visa dikter från Yoko Ono, för hon delar med sig. Jag brukar älska installationer och det gör jag men vissa är på gränsen till störande. Jag får ståpäls men jag vet inte varför, är det av välbehag eller obehag? Vem vill ha ett rosa nattlinne med ett konstigt monsteransikte på t ex. Ett gulligt monster, ja, men ett konstigt? Det där nattlinnet återkommer nu i mina drömmar.

Vi avslutar med en öl och jag tror att Charles ska börja gråta men han klarar sig precis. Och visst är det något särskilt över att ha varit så sammansvetsade under en vecka. Att ha vandrat en ännu inte existerande camino och diskuterat på djupet om livet, miljön, Brexit och allt det där andra en stöter på i sin vardag.

Jag och Els far vidare och tar tillsammans bussen till flygplatsen. Vi upplever rörigheten på Nice flygplats, terminal 1. Els hjälper mig att paxa en plats i SAS kön och jag får snart checka in min väska.

Det finns inget så ensamt som tiden när en väntar på att flyget ska gå hem. Att sitta i en folktrång plats och ändå vara ensam. Dryden och Maria är hemma i min soffa och Dryden skickar ett meddelande om att han (på ngt vis) lyckats hitta fotbollskanaler, på min tv. Jag köper en Limoncello som vi testar på på natten sedan.

På flyget skriker ett barn så att flygplanet skakar. Jag läser Bodil och hon skriver i novellen Åtrå att ”Att leka med kärleken är ett brott”. Det borde det om inte annat vara tänker jag.

Åtrå handlar om ett jag som hyr ett hus ute ute på en ö. En dag åker hon in från ön till fastlandet och möter då en man som är 10 år yngre, i runda slängar. Tycke uppstår. Åtrå hos kvinnan, ngt annat hos mannen. Sådär som det ofta är när man möter någon. Bodil är som Bodil är, superbra även i tjugosidig novellform.

Katarina

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.