Resor
comment 1

En muslåda, en kåtöl och att göra en Sally. Hotell Lappland i Lycksele.

7aug – Jokkmokk – Lycksele till Hotell Lappland på en pressinbjudan

Jag vaknar och sträcker ut fötterna ur tältet. Det är varmt. Vi är mitt på en öppen gräsyta vid en parkering, en rastplats vid polcirkeln utanför Jokkmokk. Har du varit där, så långt norr ut menar jag? Rastplatser har kommit att bli vår bästa vän under vår roadtrip runt Norrland. Här träffar vi Berit och Ove Bylund från Härnösand, i alla fall minns jag deras namn som så, som sitter och dricker sitt stormkökkokade kokkaffe på bänken bredvid tältet. Jag går fram till dem i pyjamasen.

Strax nedanför Hotell Lappland vid parkeringen.

En selfie i spegeln av en slagen hjälte.

Lobbyn på Hotell Lappland.

Ett samtal om allt mellan himmel och vandring. Jokkmokk.

Det är märkligt det där när en möter människor och samtalet börjar två steg in. Vi, jag och Linda, Berit och Ove, vi pratar om allt mellan himmel och vandring. Ove har gått leden som börjar någonstans runt Kilpisjärvi till Abisko. Jag vet inte riktigt vilken led det är men den verkar från samtalet involvera klättring. Jag lyssnar med vidöppna öron och på köpet lär mig om begreppet muslåda, något som uppfanns i samband med en längre vandring på Kungsleden. Det och om att man kan klippa av tandborsten för att spara vikt. Jag och Linda konstaterar att vi har mycket att lära oss om när en behöver spara vikt.

Vad är muslåda undrar du kanske? Först trodde jag det hade något med en riktigt mus att göra, men insåg snabbt när det handlade om varmvatten, att det var en annan mus. Grejen med fjällen är att vattnet är såkallt och vi pratade om just det och hur svårt det är att bli ren. När jag badade  i den lilla bäcken mitt på fjället vid Kebnekaise fjällstation i min kjol och hur ont i fötterna det gjorde. Därav muslådan. Det är helt enkelt en plastbunke en kan ha varmvatten från stormköket i när en tvättar sig i närmsta fjällbäck, pga så kallt. Genialiskt eller hur? Så muslåda = big pack.

Vi packar ihop tältet och lämnar för att vi vill komma fram till vårt mål innan kvällningen. Vårt mål för dagen är Hotell Lappland. Efter en lång roadtrip vet jag med mig att det kommer att bli skönt med en lång stunds vila. Vi äter lite och checkar sedan in. Vi det här laget har jag tappat aptiten helt efter vandringen upp på Kebnekaise och kan knappt äta längre men vet att en middag på hotellet senare på kvällen väntar. Det och en stund i SPAet.

Kåtöl – hotellchefen Mattias är grundare till ölen. 

Mattias Forsgren.

Det är konstigt det där med språk och kulturer, vi lär oss kärleksfraserna först, men ändå krigar vi. Hotell Lappland, Lycksele.

Hotellchefen själv tar emot oss, Mattias Forsgren, och visar runt bland en 390 platsers biosalong, 4 restauranger, världens största lappkåta med sina 23,76 m och lär oss arabiska, eftersom det är ett multikulturellt hotell. Habib elbe – ska enligt Mattias betyda ”du är mitt hjärta” och jag orkar inte ta reda på om det stämmer men tänker att det är konstigt det där med språk och kulturer, vi lär oss kärleksfraserna först, men ändå krigar vi.

Lappkåtan, ett on-the-road lunchställe för gäster och de som passerar.

Sveriges ärligaste bartender och kåtöl

Mattias berättar stolt att Sveriges kändaste bartender också är skolad här och han heter Emil Åreng. Men när jag googlar frasen är det inte han jag får upp. Däremot enligt café ”Sveriges ärligaste bartender” som nu också bloggar här. Och vill man inte hellre vara Sveriges ärligaste bartender?

Drycker verkar vara viktigt här för Mattias är också en av de två som skapat och äger varumärket Kåtöl. Endast med koppling till kåtan på gården, enligt artikeln hos Elle´mat och vin, men med dubbelmening om en får tro glimten i Mattias ögon. Mattias berättar stolt att det är mycket musikevent här och att en av mina barndomsfavoriter kommer i oktober månad, Smokey. Utöver det har de till min och Lindas förtjusning också 90 – talskvällar. Lycksele känns ändå, lite som hemma.

 

Hotellet har egen SPA-del med bastu, bassäng och badtunna utomhus.

Linda i badtunnan med utsikt över Umeälven och Lycksele.

Foto: Linda. Påväg in i bastun. Visste du att jag älskar att basta och bastar flera gånger i veckan på vintern?

Linda försöker välja något gott.

Linda tycker det är så gott att hon gör en Sally i When Harry met Sally. Restaurang 64 grader.

Vi rundar av dagen med en lokalt förankrad middag i hotellets finare restaurang, 64 grader. Jag äter tre sorters rom där rom från röding finns med på tallriken. Servitören berättar att den enligt legend gör män starka (eller vitala). Linda tycker det är så gott att hon gör konstiga ljud likt Sally i When Harry met Sally, och vi konstaterar båda att det är så gott att en vill slicka tallriken efteråt. Sen får jag fisk till huvudrätt och glass med hjortron därefter. När det enkla är det bästa.

Det var längesedan jag fotograferat på kvällstid och frågar därför Linda om vi inte ska fota solnedgången över hotellet, så det gör vi. Lycksele visar sig från sin allra vackraste sida, en liten ort i Norrlands inland.

Katarina

”Ge mig hemmagjord vanljglass med varma hjortron från Lyckseles skogar, varje dag tack.”

En skymt av en välordnad vinförvaring.

Vi börjar middagen med ett glas bubbel och rom, för att fira att två veckors roadtrip är över och att vi nu längtar tillbaka till vardagslivet med en dusch och en stund på soffan. 

Tre sorters rom.

Kåtöl bryggt hos Ljusdals bryggeri.

Fisk med potatis och skogssvamp.

Den efterlängtade hjortrondesserten.

Lycksele, by evening.

 

De första nybyggarna blickar ut över Umeälven.

Övernattningen på Hotell Lappland var en pressinbjudan från Globe Marketing. Text, bild och åsikt är som vanligt mina egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.