Inspiration, Resor
comments 2

Vackra bilder från en inte så vacker stad – Whittier Alaska

Whittier, Alaska

Mer eller mindre alla ställen en besöker på jorden är unika. Men vissa mer än andra. Whittier, staden på andra sidan tunneln, är en av dessa. Så udda att om en har vägarna förbi, bara måste fara in genom tunneln.

whittier alaska

Den vy vi möts av på andra sidan tunneln.

roadtrip alaska

Inget är som tunnelväntandets tider. Ta med pizza!

Whittier, Alaska

Vi kommer till Anton Anderson Memorial Tunnel, porten till Whittier, tidigt på morgonen. Vi vill ha gott om tid eftersom det bara går att köra genom tunneln en gång i timmen. Jämna halvtimmar från Whittier och ojämna halvtimmar till. Vi har gammal pizza med oss i bilen och vid det här laget glada över att det. Blodsockret är alltid det viktigaste, även i Whittier.

Sugen på en natt på Anchor Inn?

whittier alaska

Det hus en gång i tiden alla invånare (ett hundratal eller två) i Whittier bodde i.

Whittiers tunnel

För att ta sig till Whittier behöver en åka genom en enfilig tunnel, Anton Anderson Memorial tunnel, över tågspår eller ta sig med båt eller plan. Whittier har en hamn som är en del av Alaska Marine Highway, en färjeservice som trafikerar ställen i Alaska som saknar väg in och ut. Huvudstaden, Juneau är en sådan stad, unik i sitt slag med runt 100 000 invånare, att vara boende likt på en ö i fastlandet.

Tunneln till staden kostar 13 dollar TuR och höjer stämningen. Vid det här laget är förväntningarna höga på denna extraordinära tunnel. Förväntningar som snart grusas då tunneln bara tar några minuter att köra genom.

whittier alaska

Staden är täckt i regnig dimma när vi anländer. 

Den övergivna Buckner building – en stad under ett tak

Avstängda städer blir med tiden ofta unika. Det hus så gott som alla invånare en gång bodde i är nu övergivet, Buckner building, och har ersatts med ett nytt, till färgen rosa lägenhetshus. Vi kommer till Whittier bara för en kik, lite på grund av just Bucker building och väljer att köra runt bland husen och stanna en stund vid det övergivna huset för att promenera runt. Och visst är det något särskilt med ett hus där alla i staden en gång bodde gemensamt? Åtminstone tycker Atlas Obscura det som väljer att ha byggnaden med på sin lista. Känd som ”City Under One Roof” var byggnaden en hemlig militärbas som innehöll allt en kan tänkas behöva som teater, sjukhus, bowlinghall, bageri och bostäder till alla tills. Det tills militären inte längre behövde den och den slutligen förstördes i en jordbävning. Byggnaden är idag stängd och går inte längre att gå in i. Såklart bryter sig säkert folk in i den fortfarande och den får en väl göra om man vill mötas av vatten till anklarna, mögel och asbest.

Har du extra tid i Whittier kan du passa på att upptäcka Prince William Sound med båt och spana val eller ta en tur till Chugach National Forest.

Katarina

whittier alaska

Tyvärr får en inte gå in i det övergivna huset. Det kliar i upptäckarnerven.

whittier alaska

Tjolahopp. Älskar att roadtrippa men älskar också att släppa benen fria.

whittier alaska whittier alaska

”Sofia, Sofia, kan du vara modell? Din jacka matchar husen så bra.” De nya bostadhusen i Whittier.

whittier alaska

Hej då Whittier!

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.