Resor
comments 19

Hej! från en flygresa till Seattle.

Jag kliver in på Arlanda innan morgonbruset i Stockholm. Arlanda har precis vaknat och jag dansar genom säkerhetskontrollen till gaten. Ett fåtal smörgåsshopar är öppna och vi sätter oss vid den närmast. Jag är är ganska pigg men förstår att det kommer att bli en lång longhaul då jag vaknat med mycket ont i halsen. Jeanette köper boken Sapiens.

På den korta flygningen till Gatwick bryter förkylningen ut ordentligt och jag vet att det inte finns någon återvändo. Med 40 minuters försening får vi halvspringa genom flygplatsen och varför är flygplatser alltid längre än vad en förväntat? När vi landar boardar planet och det tar oss säkert 15 min genom rader av rullband och säkerhetspersonal med klapprande hjärta. Maskinen piper, det är min tur och personalen vill scanna mina skor. Säkerhetsdamen frågar om jag har något farligt vid brösten. Jag svarar ”ja, min bh”. Säkerhetsdamen skrattar och säger att jag har en vacker klänning. Jag får passera.

Mönstret och klänningen, som skapar förvirring.

Med ont i halsen och snuva var resan längre än längst. Jeanette och Sofia sover stora delar och mina ben svullnar av den långa flygningen. Jeanette läser Sapiens och jag läser Mårbacka av Selma som jag lånat på bibblan och tagit med. Den känns inte som bästa valet för resan. Tänker att den kommer passa mycket bättre i en sommarstuga i ett varmt Sverige. Tänker att jag kanske får ladda hem några böcker från bibblan till telefonen istället. Har sugigt på ett par Alaska böcker sedan innan men alla är skräck. Likaså en tv serie jag hittat. Skräck. Varför är allt som kommer från Alaska, skräck? Får plötslig ångest över att jag inom några dagar är påväg till Alaska, där skräcken frodas.

Tittar på Geostorm på planet. Plötsligt turbulens. Jag förbannar mig att jag tittar på en sci-fi film som handlar om oväder och jordens undergång när jag flyger. En tidigare flygrädd borde veta bättre. Norwegian har skärmar fyllda med filmer och spel och man beställer numera sitt vatten och allt man vill ha av personalen från skärmen. Så jag öppnar en nota och stänger den aldrig. På grund av bra service och ett enkelt system spenderar jag nu några hundralappar på ett flygplan. Det har sällan hänt. Hoppas på snabb utveckling av miljövänliga plan också, så kommer kanske färdsättet till sist bli min favorit.

Vi landar. Mannen i tullen säger ”cool klänning, var är den ifrån?” Jag svarar som det är, att den är från en engelsk webshop. Mannen säger ”det kan den inte vara, min fru är engelsk och hon har aldrig något sådant”. Svetten ringer och jag vet inte riktigt vad jag ska svara. Jag svarar ”många tror den hör till kläderna som svensk ursprungsbefolkning bär, men att den fortfarande är från en engelsk webshop”. Mannen skrattar. Jag skrattar.

Jag är framme i Seattle.

Katarina

19 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.