Resor
comment 1

Tioga Road och ett smäktande Sierra Nevada

Snart ett halvår har passerat sedan jag var i Yosemite. Alla vackra foton och upplevelser pockar på min uppmärksamhet och precis innan Italien tog jag fram alla foton från ena dagen längs Tioga Road och började frenetiskt att redigera. Yosemite är så mycket större en vad en kan tro. Så och min bildsamling från parken. Jämfört med de svenska nationalparkerna är Yosemite mer som ett landskap, med många timmar i bilen från ena sidan till den andra och en oändlig rad av utsiktspunkter och markerade sevärdheter. Tioga Road, som bara är öppen sommarhalvåret fram till november är ungefärliga 12 mil lång, beroende på vart en räknar ifrån och hela sträckan känns som en amerikansk tonårsfilm med hikingturer runt vareviga hörn, stor massiv natur med en björn eller två i dikeskanten.

Tioga Road

En liten historielektion genom Sierra Nevada bergen

Tioga road har kommit till från vad som från början var djurstigar, senare blev handelsleder för ursprungsbefolkningen och nu en allmän väg som tar dig genom Sierra Nevada bergen från öst till väst. Historiska ”the Donner Party” fastnade här, ett gäng pionärer som reste från östra USA mot det gyllene väst och blev kvar vintertid uppe i bergen på grund av vädret. En del av gänget överlevde på grund av inte så ortodoxa metoder.

Vägen, alldeles smäktande och massiv, är fylld med äventyr. Det enda som egentligen saknas är tiden att upptäcka allt. De ståtliga Sierra Nevada bergen sträcker sig i alla vädersträck och gör vädret svårt att förutspå. Att ta solskyddsfaktor blir lika viktigt som att ta mycket varma kläder, precis som energipåfyllning och vatten.

Baksidan av halfdome från utsiktspunkten vid Olmsted Point.

Nyttja jetlag och kliv upp tidigt

Tioga Road är en av de vägar som är avstängda under vinterhalvåret och när vi är här är den först stängt, för att senare öppna några enstaka dagar innan den helt stänger för vintern. Ibland har en bara tur helt enkelt.

Det bästa med USA är nog att landet ligger många timmar efter Sverige tidsmässigt så att gå upp för soluppgång vid klockan 04 blir därför inget problem, även för den morgontrötte. En känner sig urstark och lite vild varje morgon när en faktiskt lyckas ta sig upp.

Här kan du kolla om vägen är öppen.

De flesta av dagarna lyckas både jag och Rania blogga en rad eller två på morgonen (även dricka kaffe såklart) innan vi siktar in första soluppgången. Dagen för utflykt till Tioga Road packar vi in oss i bilen och beger oss mot vad som är vårt planerade första stopp, Olmstead Point. Som bekant finns det flera i resesällskapet som gillar utsikter och flera av oss som gillar att vandra, vilket blir en win – win i slutändan där Helena och Ida spanar utsikt och jag och Rania spanar skog.

Ida, Adaras vid Olmsted point.

Tioga road slingrar sig genom Sierra Nevada från öst till väst.

 

Hikeblandning jag köpt i Yosemite Valley.

Sevärdheter längs med Tioga Road

Vid Tioga Road finns mer än en sevärdhet. Vägen är fylld med vackra skogspartier, blomstergläntor, vackra klippformationer med utsikt från mycket hög höjd (runt 3000m), alldeles blanka sjöar och små floder som ger sjöarna vatten. I hjärtat av vägen genom Sierra Nevada finns plats för camping, ett visitor center och en lodge. Om du fortsätter österut kommer du till Tioga Pass där du åker ut ur Yosemite och kommer till den lilla byn Lee Vining där Mono lake ligger utkastad i öken, alldeles dödsstilla.

Olmstead point

Vi anländer till Olmsted point lite för sent på morgonen, när solen redan har gått upp och ljuset blivit för starkt för fotografi, men när värmen är alldeles lagom för en svettig 2hs hike. Olmsted Point ligger högt över havet och här kan du kolla på Half Dome från baksidan direkt från parkeringen. De bästa fotona får du från parkeringen men om du vill kan du gå ner till en liten utsiktpunkt direkt till vänster vid parkeringen.

Spontanvandra

Jag och Rania spontanvandrar på bergen runt utsiktpunkten. Det är enkelt att spontanvandra i Yosemite eftersom det är stora öppna ytor och varje stig leder någonstans.

Du kan läsa mer om vår vandring vid Olmsted point och kolla på bilder här.

Rania, Northboundjourneys

Trädkramaren.

Tenaya lake är en bergssjö som ligger på nära 2500m s höjd inkastad i Sierre Nevada.

Tenaya lake

Ganska nära bredvid och synlig från Olmsted Point är Tenaya lake. Sjön är alldeles djupt blå och här passar det sig att stanna för en fika. Ljuset en sen eftermiddag lyser upp bergen och de blir alldeles röd-lysande. Vi stannar en stund på väg mot Eastern Sierra för att fotografera varandra, njuta av utsikten och bara vara. Det känns otroligt fridfullt att slå sig ner på stenblocken och lägga sig en stund vid strandkanten. Eftersom sjön är stor går det säkert att hitta ett litet spot för en själv även under turistsäsong.

Badsugen?

      

Mono lake är en salt ökensjö, ursprungligen skapad över 700 000 år sedan.

Mono lake och the Eastern Sierra

Men min absolut favoritplats längs Tioga Road kommer att bli Mono lake och Eastern Sierra, efter Yosemites östra port. Det är något alldeles särskilt med en blå sjö utkastat mitt ute i öken. Sjön är turkos och runtomkring den och i finns vackra raukar som skapar stämning i ett hett och torrt ökenlandskap. Och kanske visste du inte om mig att jag är en liten ökenråtta som älskar öken, trots att jag av naturen är värmeskygg?

Vi stannar en stund i Lee Vining, där inget är öppet och äter innan vi tar oss ut till Mono lake där jag och Ida, lika förtjusta av ökenlandskapet, fotograferar varandra gladeligen längs strandkanten, medan de andra stannar på parkeringen helt oförstående till vår entusiasm.

Under en dag längs Tioga road får du ett omväxlande landskap med vackra vyer för alla smaker, med spontanvandringsstopp, fikastopp, fotostopp passar utflykten alla vänner.

Katarina

                    

 

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.