Resor
comments 16

Är du den enda jag känner som fortfarande plockar ut biblioteksböcker?

– Are you the last person in New York still taking out library books? – Mr Big
– I love the smell. – Carrie
Se scenen.

Det är på sätt och vis sant att jag själv är den enda jag känner som fortfarande plockar ut biblioteksböcker. De flesta tycker nog det är en bra idé men gör det desto mer sällan. Kanske vill en helst äga sin lilla bok, vilket jag kan relatera till. Men med min bokkonsumtion som både innefattar läsning och att klämma på böcker skulle min lägenhet snart vara fylld av bokhögar från golv till tak och jag vara den där galna lilla boktanten alla tror att jag är.

Tips -> Sökmotorn på Stockholm Stadsbibliotek är värd namnet och här kan du söka upp böcker kopplat till destination. Cathinka skrev det på sin blogg och jag är ju inte sen att hänga på sånna ideér. Testade själv inför italienresan. Klicka på länken ovan, sök på land t ex Italien och kolla sedan på ämne i högerspalten. Där kan du t ex välja romaner och får då alla romaner från italien. Du kan välja flera ämnen i kombination t ex romaner + deckare + Sicilien. Så smart!


Min nya bästa vän efter att jag upptäckt att jag kan ta direktbuss från Gullmarsplan, 4an mot Radiohuset och landa precis utanför och få en dos Stockholm på köpet. Stadsbiblioteket är en av Stockholms vackraste byggnader. Punkt.

Love Letters of Great Men Vol 1

När Big säger ”Är du den sista personen i New York som fortfarande lånar böcker på bibliotek” skrattar jag av igenkänning. Jag är nog den enda jag känner som regelbundet lånar böcker på bibliotek, med undantaget min bff Linda, som har bibliotek på jobbet.

Det är många som jag som letat efter den bok Carrie läser där i sängen i filmen för att inse att den inte finns till att börja med. Men numera mina vänner finns det flera versioner till och med!  Love Letters of Great Men Vol 1 och Love Letters of Great Men är två av dem. Jag har en liknande bok på svenska som heter Svenska Kärleksbrev av Kaj Attorp som innehåller kärleksbrev från bland annat Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding som jag rekommenderar till sommarens lata dagar i hängmattan (dessvärre är boken slut hos förlag så en får antingen låna eller spana på second hand).


I sagorummet hittar du John Blund av Nils Dardel.

Förra året jag läste, läste jag alla böcker i paddan och mobilen. Kände mig vid den tidpunkten mest modern av alla då de flesta fortfarande verkar föredra papperupplagor av böcker. Kunde inte i mitt liv förstå varför ingen vill läsa e-böcker? I år, vill jag läsa allt på papper. Höra sidorna knaka och doften av gamla bokskatter för precis som Carrie älskar jag doften. I år läser jag också massor av bokskatter som ännu inte blivit till e-book. Okända Astridar och ryska noveller samsas med nobellisar av en äldre sort.

Rotundan. Här samlas de, alla Astridar, andra kända svenska författare och såklart all skönlitteratur värd namnet. Det som inte finns här, det finns knappt tror jag. 

Jag antar att man förändras med tiden och att likt pappersböcker är mitt nya jag kommer kanske kriminalare snart falla mig i smaken.

Och nu till kärnfrågan. Läser du biblioteksböcker eller vill du äga?

Katarina

16 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.