Resor
comments 14

Att göra när du firar jul ensam

Nu brakar jul och mellandagar loss inom några dagar, de sista klapparna skall slås in, maten ska handlas, blockljusen skall staplas i hög och leendet sättas på laddning. För vad är väl inte jul om inte familj, röda luvor, paketutdelning, Kalle Anka och julbord? Ja alla jular blir inte så, iaf inte för alla. För ungefär två veckor sedan postade jag ett inlägg på instagram och bloggen där jag signalerade att jag i år ämnar att fira jul ensam. Ett inlägg, med önskemål om förslag på saker att göra när en firar jul ensam. Och om jag fick in både förslag och inbjudningar. Förslag som inom 20 minuter resulterade i att jag inte längre ska fira jul ensam. Men mer om det efter jul och mellandagar.

Det här inlägget är tillägnat att fira jul ensam, med era tips och med mina som pricken över i:et. Många av förslagen handlar om Stockholm (naturligt eftersom jag bor här) men går enkelt att byta ut mot lokala varianter av samma sak (Stockholm är ju inte min första bostadsplats på jorden).

Vill du bidra till listan? Kommentera eller maila katarina_wohlfart@hotmail.com. Det kommer ju en jul nästa år också.

fira jul ensam att göra klassisk julfira jul ensam att göra naturen

Att göra när du firar jul ensam

Kanske är det inte så farligt att fira jul ensam, egentligen. Det är snarare vetskapen om det och känslan som följer som är det egentliga problemet. Ett problem en lätt löser med förslag från andra. Här är dina, mina och andra Äntligen vilse läsares förslag till en jul ensam.

Inlägget innehåller över 30 tips och har delats upp i klassisk jul, jul med modern twist och en mer okonventionell jul.

Klassisk jul ensam

Stillhet – En klassisk jul firas allra bäst i stillhet. Att ta det lugnt, ha ensamtid och tid för reflektion.

Bo

# Jul på slott och herrgårdar – Jag kan inte tänka mig något mer julmysigt än en jul på ett slott och skulle mer än gärna ta in i dagarna tre på Södertuna slott utanför Gnesta. Kostar en slant, men om man har lite pengar över, varför snåla?

Äta och göra

Snölek – Bygg en stor snölykta med marshall som många ser.

Kyrkan vid jul – Kolla in Svenska kyrkans kalender för konserter vid jul. Hemma i Småland brukar jag faktiskt komma iväg till kyrkan en sväng på julaftons kväll, trots brist på tro och medlemskap. Stämningen och musiken är fantastiskt och säga vad man vill om kyrkor, men akustiken gör sitt vid jul.

Skansen – Vandra i Skansens vackra omgivningar. Under julafton bjuder Skansen på gratis entré. Jag är inte mycket för djur i bur, men är ändå villig att slå ett slag för Skansen för fina omgivningar och mycket att göra. Har själv varit där på julbord med jobbet och var mycket nöjd med min vegetariska tallrik.

# Gå på Hamngatan själv, besök ett folkfritt Gamla stan och strosa ut på Djurgården – Slipp att trängas med folk vid NKs julskyltning, fotografera vackra gula hus i alla sin prakt eller promenera ut på Djurgården. Om det är snö sägs Hovstallet ta ut hästarna på morgonträning med släde och bjällror.

Titta på

# Läs en bra Julbok – Under förra året vid jul tipsade jag om en rad böcker du kan läsa vid jul, andra bloggares tips och hur du lånar dem gratis via Stockholms stadbibliotek. In och förkovra dig!

Dramaten – Gillar du teater? Under jul pågår flera föreställningar på bland annat Dramaten.

# Soffläge- Ta fram dina varmaste raggsockor och inta soffläge. Runt jul visas alla klassiska julfilmer vart du än kikar. Varför inte se Ensam Hemma eller Ivanhoe? Kalle Anka eller inte? Det bästa när du är själv är att du kan välja exakt den film du gillar och bara dammråttorna dömmer dig.

fira jul ensam vata ute

Fira jul ensam med en modern twist

En modern jul är kanske den version de flesta av oss firar numera. 2017 är en sådan fylld med vegetarisk mat, 2 minuter Kalle Anka, minst tre olika familjebesök på en dag,  stunder i bilen med snömodd och krångel och en julklapp för en hundra lapp som ofta lottas ut. Men en modern jul är också fylld med vänner där även människor som är ensamma inkluderas. Allt mer sker också en övergång till att fira jul ensam med varma utlandssemestrar och staycation på orten en bor på.

# Tala om för vänner att du firar jul ensam – Har du testat att tala om för dina närmsta vänner att du firar jul ensam? Om man hojtar till bjuder så många vänner till och du har chans att fira jul, med vänner istället för familj. Skriv en notis i ditt Facebookflöde eller leta upp en grupp och ställ frågan i.

Inse att världen inte går under – Som någon i kommentarsfältet sa. Det finns ju värre saker än att fira jul ensam, så mycket värre.

Bo

# Ta in på hotell – Något som nästan kvalificerar att hamna på den klassiska jullistan är att ta in på hotell. Att fly vardagen och slippa städa är väl ändå nästan 2017 talets motsvarighet till kyrkan i ottan och jullunch? Mina tre favoriter idag är Haymarket, Clarion Skanstull och Elite Tower Marina.

# Ta in på en stuga på fjället – Om du har några slantar över, varför inte hoppa på tåget till Åre och hyra dig en alldeles egen liten stuga att krypa in i över jul. Fyll kassarna på Ica i byn och tänd en brasa med lite julmusik därtill.

Äta och göra

Klänning med stretchig midja – För allt i livet, ta på dig en stretchig klänning eller stora pants när du vaknar så att du kan äta allt vad julen har att erbjuda.

Åk på en julkryssning – Ta en julkryssning till Riga med Tallink Silja till en bråkdel av priset från att fira jul på ett slott.

# Slow living jul – Skippa firandet och skapa ett eget. Fokusera på det du tycker om i livet och gör bara det, på dina egna villkor. Om du gillar att ta sovmorgon och äta äggröra, gör det. Om du gillar att stiga upp tidigt, ta en promenad och dricka en kopp choklad på Espresso House, gör det. Om du gillar att inte göra något alls, stanna inne och stirra i taget.

# Vegetarisk jul – Passa på när du har tid och laga all julmat vegetarisk och köp Oatleys och chokladdryck och värm med marshmallows. Om jag var en matlagerska skulle jag göra alla recept i Vegokäks julsamling. Mums!

# Ät julgodis tills du mår illa 

# Hjälporganisationer – besök något av alla julfiranden för ensamma personer eller var med och hjälp till. Bland annat firar IOGT en vit jul med en massa aktiviteter runt om i Stockholm och på julafton 2017 fokuserar man på ungdomars jul och finns vid Plattan mellan 10-19.

Titta på

Titta på tv hela dagen – De flesta tycker att det är lite skämmigt att titta på tv en hel dag. Jag har en vän som bara gör det som belöning. Själv gör jag det titt som tätt som återhämtning och skäms inte för det. Vid jul är det perfekt. Skippa att gå upp helt och hållet, ta täcket från sängen och förflytta dig direkt till soffan med pyjamasen kvar på. Starta morgonen med en bra tv-serie på Netflix och fortsätt kolla hela dagen.

Ps: Glöm inte att äta!

att göra jul ensam bo på slottjul ensam fotografera

Okonventionell och alternativ jul ensam

Mycket av de förslag som kom in var svårplacerade. Jag blev bland annat utbjuden på dejt och visste inte riktigt till eller från till svar på den frågan men tycker förslaget var både modigt och rimmade gott i julklappstider därav får det en egen liten plats i den okonventionella jullistan här under.

# Skilsmässobaren på Riche – Ragga vill vi vid jul. En klassisk dag för alla hemvändare är juldagen och om du är singel kolla Alltomstockholm.se tips på bästa raggningsplatser i stan.

# Sjung Karaoke i Rågsved – På julafton mellan 21-07 är det Karaoke på Rågsveds krog. Sägs drivas av en färgfull Agata som visiterar sina besökare på vapen innan insläpp. Bara det är värt ett besök.

# Skogen före krogen – Som en reaktion på Skilsmässobaren på Riche varför inte fira jul i skogen? Och visst kan det bli en mysig jul och troligen en jag föredrar, även om det nu är lite mörkt om året själv ute i skogen. Att packa ned sig i en mjuk och varm vintersovsäck tillsammans med någon, tända en brasa och höra skogens ljud med en varm glögg i hand och en gyllengul lussekatt är ändå inte fel. Den där någon kan hittas på valfritt sätt eller genom förslaget nedan.

Hitta andra ensamma att fira jul med – Samtidigt som jag utlyste förslag till saker att göra när en ska fira jul ensam så släppte metro en lista till ändamålet: Ensam i jul? Titta hit – här kan du fira utan familjen till en rad platser i Stockholm att fira jul ensam. Varför inte besöka en av dessa platser, mingla och möta någon annan att fira din jul med?

# Paddla SUP – aka, dejtförslaget. En vänlig gest av en man i Karlskoga som föreslog att jag skulle komma förbi och paddla SUP om inte isarna frusit. Kanske den bästa dejtförfrågan, med en stor glimt i ögat, jag fått och kanske det som borde ha kommit etta på listan. Med Tinder borde det ju vara lätt att scrolla fram någon som har en SUP tänker jag annars går det ju också hyra en bräda på Kungsholmen.

# Jul takeaway – Varför laga din egen mat när du kan få den levererad? Använd t ex Foodora för att få ett stycke julmat hem.

# Träna ett pass på Friskis – Passa på att träna när du ändå har tid. På Friskis träningsschema vid jul står en massa specialpass och sedvanlig gympa. Förslag från läsare att träna med Moni eller Nino.

# Smygfota folk genom deras fönster – Kanske det mest okonventionella förslaget i listan, men kanske också det roligaste. Paparazzi-jul here I come.

# Spruta vatten på snön för att krama den till en snöboll – Om just du får en vit jul kan du ta med blomsprutan ut och spruta på snön så går det att krama till snöbollar. Smart grej vid snöbollskrig.

# Bygg ett pepparkakshus – Bygg ett komplicerat pepparkakshus som bryter alla normer. Bildgoogla ”udda pepparkakshus” för inspiration. Själv skulle jag försöka med ett Lord of the Rings pepparkakshus i stil med det som finns i den här listan. Ska det va, så ska det va.

# Gör en fin matdekoration – Köp hem verktyg för att göra fin matdekoration som gurkspiraler och annat. Verktygen kan du köpa på julmarknaden eller t ex här. Vem vill inte ha en Tabletop Grönsakssvarv Spiralizer för 499 kr.

# Blanda drinkar och vissla till Kan du vissla Johanna – Har smygkollat lite på Kan du vissla Johanna på SVTs öppet arkiv i researchsyfte och insett att det är faktiskt inget jag sett som liten. Men söker ni klassisk julfilm, så finns den där. Kanske inte en film en ser med drinkar men varför inte? Jag föreslår en Old Fashioned till det.

Recept: Lägg sockerbiten i ett whiskyglas och fukta den med Angostura Bitter. Häll på lite sodavatten och lös upp sockerbiten med hjälp av en sked.
Fyll glaset med is och häll på bourbon. Rör om och dekorera med en apelsinskiva + ett rött cocktailbär.

# Begrunda livets egentliga meningslöshet – Titta ut genom fönstret och begrunda livets egentliga meningslöshet till Thåström och glögg. Årets glögg från Blossa är skapad med inspiration från kryddmarknaden Khari Baoli i Old Delhi, Indien. Med smak av solmogen mango, spiskummin och chili kanske det blir svårt att bli allt för deppig? En vill ju inte spä på juldeppen allt för mycket när en redan är ensam, eller hur?

Hoppas du uppskattade min lista. Har du något du vill lägga till?

God jul kära läsare!

Katarina

att göra jul ensam

14 Comments

  1. Pingback: Fira jul ensam? - Äntligen vilse

  2. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 51 | god jul, julstämning och julgran. | REAKTIONISTA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.