Resor
comments 29

Uppkommande roadtripäventyr – en tur till Åland och sedan solo genom Sverige

Ni som följer mig på instagram stories, har nog undrat vad tusan jag håller på med. Vad ska all den där utrustningen vara bra för? Och jag måste erkänna. Att kanske gick det lite överstyr den där sena kvällen när jag knappade mig in på frilufsvaror.se och klickade hem typ allt jag behöver till en vandring och lite därtill. Men, ja, den ska komma till bruk också. Och mer om packningen sen. Ni har ju inte ens hört vart jag ska!

Men det får ni nu. För till helgen smiter jag iväg tidigt på morgonen och hoppar på båten tillsammans med Sofia och Jeanette, för vi ska minsann till Åland som start på mina tre veckors sommarsemester. En tre veckors sommarsemester som till fullo spenderas i Norden.

Foto av Anette.

Jag har länge drömt om att upptäcka Norrland och nu blir det av, bitvis solo (med er på släptåg såklart) och bitvis tillsammans med andra bloggare och resebloggare. Innan de här tre veckorna är över misstänker jag att jag stött på och hängt med nära tio stycken av dem. Planerna är både lite lösa och spikade, allt jag vet med säkerhet är att jag efter en tur till Åland packar min lilla vita franska pärla med allt jag behöver och lite därtill och beger mig norr över.

Semesterplaneringen

Här kommer den, den planerade och oplanderade, semesterplaneringen

Åland – hoppas på strålande sol när jag, Sofia och Jeanette myser på vår egen ö, med bubbel i glaset och skratt i mungiporna.

Dalarna – Längs med Dalarnas vackra vidder och inlandsväg, via Malung och mot Fulufjället tar jag mig norröver. I Malung är det Dansbandsvecka och då vet man ju aldrig riktigt vad som händer.

Östersund – En visit i Dryden – country, spenderas bäst med Dryden själv på närmsta torg i den norrländska storstaden. Om jag tjatar tillräckligt länge kanske vi också hinner med ett stopp vid Forsaleden där jag var en gång som yngre donna.

Lappland – Genom de norrländska vidderna förbi Jokkmokk – som jag alltid velat se. Undrar så nyfiket vad som finns där. En Ica -parkering och ett Sibylla kanske? Där kommer jag nog behöva stanna en natt i mitt tält, men om jag får tro mina kollegor, blir så rädd att jag är solo att jag kanske tar in på närmsta vandrarhem. Så snälla Jokkmokk, spara en liten plats till mig.

Padjelanta – Någonstans där bland bär och svampskog möter jag upp med syskonen Gunnare, för fyra dagar ute i Padjelanta nationalpark. Laponia, här kommer vi, tre Gunnare och en Wohlfart. Undrar om jag kommer att krypa till korset och köpa sådan där dyr frystorkad mat måntro? Vi får väl se. Har de säkert i Jokkmokk ändå. Kan ju inte vara första Stockholmarn som panikshoppar på Ica där liksom.

Karesuando och Dansklacken på Dosan- Efter Padjelanta bär det av till Karesuando – eller Karre, som de kallar det de där Gunnare. Min andra gång. Gud vad jag älskar landsbygden. Hemmavid kallas Vimmerby ibland Vimseby, även om inte lika in-nött som Karre i Karesuando. Karre låter ju alldeles för roligt. I Karre dårå, är det musikfestival. Och vem kan missa musikfestival på sommaren, i den nordligaste av alla byar en varit? Inte jag iaf.

Örnsköldsvik och Urkult – Efter för mycket blåbärssoppa, Minttu och grädde så vilar vi nog någon dag (jag behöver ju se den där midnattssolen, så häng i midnattssol, häng i!) jag och Helena innan vi far vidare söderut mot Örnsköldsvik, om Linda fortfarande är kvar, och går på festivalen Urkult. Rania är fotograf där, så henne möter vi också upp. Jeanette sa häromdagen att hon också skulle dit om hon hade tid och ja, det gjorde även min gamla universitetskompis Louise, så det blir ju som att Stockholm och södra Sverige flyttar till Nämforsen för en vecka. Misstänker episkt festivalande. 

Jag lovar och svär att jag ska försöka liveblogga så gott det går från min roadtrip genom Sverige. Men don´t be mad om jag tar en liten paus emellanåt, för det kan en behöva sådär i semestertider. Det är ju ändå hjärnan som behöver semester.

Är så pepp på min semester! Man får ju så sällan chansen att träffa alla de där kompisarna.

Vad har du för semesterplanering? Har du kanske redan haft din semester och vad gjorde du?

Katarina

29 Comments

 1. Gud vilka fina semesterplaner, gillar att du upptäcker Norden och NORRLAND!! Jag skulle också vilja besöka Åland… 🙂

  Och ja, det är ungefär en matbutik och en bensinstation du kommer hitta i Jokkmokk, finns ett samiskt museum också 😉 Säg till om du behöver en övernattning i Gällivare istället, ifall du tvivlar på att slå upp tältet, hehe.

 2. Urkult, kommer du att gilla. Jag som haft en stuga i Näsåkerstraken under 12 år, har sett många Urkultsfestivaler. Då är du inte långt från Jonnas Place. Have fun!

  • Katarina says

   Nope. Ska bli himla kul med alla festivaler! Härligt att höra. Jag är ju gammal Hultsfredsfstivalbesökare så det ska bli kul att se några andra. 🙂

  • Katarina says

   Ja det är alltid så himla kul. Och roligt när man får ihop det. ☀️

 3. Vilka härliga planer du har :). Vem vet, vi kanske möts på vägen där uppe i lapptrakterna, vi ska också upp till samma trakter som du nu under semestern.

   • Planen är en roadtrip hemifrån och uppåt Arvidsjaur – Jokkmokk – Gällivare – Kiruna – Kebnekaise – Sarek.

    • Katarina says

     Ja men det är många punkter som är samma där. Vilka dagar rör det sig om?

     • Vi åker den 28 juli och beräknas ta ett par dagar på oss innan vi är framme vid Arvidsjaur, så du kanske redan är på väg hemåt då?

  • Katarina says

   Ja jag kan inget om norra Sverige så det ska bli underbart att lära mig mer. ❤️

  • Katarina says

   Ja jag hoppas ni kan följa med som att ni var med i bilen. Ig stories säger jag bara.

  • Katarina says

   Kanske nästa år. Hyra en egen ö rekommenderar jag verkligen. ❤️

 4. Åh det låter underbart! Jag var mycket på Åland som barn. Så vackert där. Att resa i Sverige är verkligen underskattat. Jag har rest på Västkusten några veckor nu som du säkert sett och det har varit otroligt fint, långt över förväntan!

  • Katarina says

   Självklart har jag sett det. Ser att det har varit fantastiskt. ❤️

 5. Blir himla inspirerad bara av tanken på att upptäcka Norrland! Kommer att följa dig nära under din semester. Jag vill börja semestra mer i Sverige och Norrland känns som ett givet val. Tänk att jag har missat både midnattssol och Norrsken. Så kan vi ju inte bara ha det.

  Hoppas att Åland är fantastiskt! Kram <3

  • Katarina says

   Ja jag har så missat midnattssolen. Har inte missat norrskenet. Men ser verkligen fram emot midnattsolen. Låt oss hoppas den är kvar. ❤️ åland är fabulöst

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.