Resor
comments 19

Bondlandskapsvackra Mårbacka i Värmland

Sponsrat av Visit Värmland

Selma till Sophie 22/2 1894

”Det förefaller mig som en riktig synd, då jag sätter mig att skrifva till dig, men nu ger jag samvetskvalen på båten och gör det iaf..”

Göra i Värmland Mårbacka

Det är få förunnat att kunna skriva som Selma Lagerlöf gjorde. Med sådan passion, ärlighet och råhet, till en annan kvinna, 1894. Kanske anade de inte då att eftervärlden skulle läsa deras kärleksbrev. Kanske visste de men brydde sig inte. Kärleken gör det med en ibland antar jag.

Jag har alltid varit nyfiken att få läsa Selmas kärleksbrev till Sophie. Enda sedan den där dagen i juni 2014.

Doften av gräs är överhängande. Lysande knallgrön slår den emot mig när jag kliver ut ur bilen. En ljummen vind möter mig och fläktar i håret när jag går över gräsmattan upp mot gården.

” Jag ville bara säga, att därinne fann jag en människa med en antydan till ögon. Det vill säga, att det var något i dem, som påminte om dig. Det kokade upp i mig af sjudande längtan, då jag såg dem. Är det inte grymt att vi ej kunna få vara tillsammans nu, när vi äro nya för hvarandra och så intressarade af att gräfva igenom hvarann stycke för stycke. ”

Göra i Värmland Mårbacka

Mårbacka

Selma Lagerlöfs Mårbacka är slående bondlandskapsvackert. En kan förstå varför hon satt här och skrev genom sin dagar. Sunne med omnejd, höljer ett författarlugn.

Jag tar en stund och upptäcker gården innan jag går in i huset och guidas av en sprallig och rolig ung man. Kanske är det fördomarna, men förväntar man sig inte en kvinna i äldre ålder som liksom ser ut som en kokerska som rört grytor hela sitt liv är den som ska guida i en gammal 1700-talsgård? Eller en riktig liten kulturtant, där man kan läsa raderna av Selmas böcker i fårorna i hyn? Istället möts jag av en pojk i gymnasieålder som kan allt om Selma på sina fem fingrar. Hur tänker Selma? Vad var hennes favoritställe? Vart kom porslinet ifrån? I all oändlighet. Även med en naggande god äldre publik håller han måttet med råge när frågorna haglar.

Göra i Värmland Mårbacka

”Jag har grubblat så öfver mig själf att det finns ej en hel bit i mig. Men när jag står i en kateter med några hundra åhörare omkring mig eller när jag är ensam med dig och får stirra mig galen i dina ögon är jag sann. Och därför älskar jag intet annat i världen.

Din Selma”

Efter den där dagen, längtar jag tillbaka. Tillbaka till ett somrigt Sunne i Värmland, till grusknaster under fötterna och en historisk tur hos en av Sveriges mest kända författarinnor.

Katarina

Göra i Värmland Mårbacka Göra i Värmland Mårbacka Göra i Värmland Mårbacka Göra i Värmland Mårbacka

Sponsrat av Visit Värmland.

Text, bild och åsikt är precis som vanligt mina egna.

19 Comments

  1. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #19 | törstiga plantor och textsamtal. | REAKTIONISTA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.