Resor
comments 19

Bondlandskapsvackra Mårbacka i Värmland

Sponsrat av Visit Värmland

Selma till Sophie 22/2 1894

”Det förefaller mig som en riktig synd, då jag sätter mig att skrifva till dig, men nu ger jag samvetskvalen på båten och gör det iaf..”

Göra i Värmland Mårbacka

Det är få förunnat att kunna skriva som Selma Lagerlöf gjorde. Med sådan passion, ärlighet och råhet, till en annan kvinna, 1894. Kanske anade de inte då att eftervärlden skulle läsa deras kärleksbrev. Kanske visste de men brydde sig inte. Kärleken gör det med en ibland antar jag.

Jag har alltid varit nyfiken att få läsa Selmas kärleksbrev till Sophie. Enda sedan den där dagen i juni 2014.

Doften av gräs är överhängande. Lysande knallgrön slår den emot mig när jag kliver ut ur bilen. En ljummen vind möter mig och fläktar i håret när jag går över gräsmattan upp mot gården.

” Jag ville bara säga, att därinne fann jag en människa med en antydan till ögon. Det vill säga, att det var något i dem, som påminte om dig. Det kokade upp i mig af sjudande längtan, då jag såg dem. Är det inte grymt att vi ej kunna få vara tillsammans nu, när vi äro nya för hvarandra och så intressarade af att gräfva igenom hvarann stycke för stycke. ”

Göra i Värmland Mårbacka

Mårbacka

Selma Lagerlöfs Mårbacka är slående bondlandskapsvackert. En kan förstå varför hon satt här och skrev genom sin dagar. Sunne med omnejd, höljer ett författarlugn.

Jag tar en stund och upptäcker gården innan jag går in i huset och guidas av en sprallig och rolig ung man. Kanske är det fördomarna, men förväntar man sig inte en kvinna i äldre ålder som liksom ser ut som en kokerska som rört grytor hela sitt liv är den som ska guida i en gammal 1700-talsgård? Eller en riktig liten kulturtant, där man kan läsa raderna av Selmas böcker i fårorna i hyn? Istället möts jag av en pojk i gymnasieålder som kan allt om Selma på sina fem fingrar. Hur tänker Selma? Vad var hennes favoritställe? Vart kom porslinet ifrån? I all oändlighet. Även med en naggande god äldre publik håller han måttet med råge när frågorna haglar.

Göra i Värmland Mårbacka

”Jag har grubblat så öfver mig själf att det finns ej en hel bit i mig. Men när jag står i en kateter med några hundra åhörare omkring mig eller när jag är ensam med dig och får stirra mig galen i dina ögon är jag sann. Och därför älskar jag intet annat i världen.

Din Selma”

Efter den där dagen, längtar jag tillbaka. Tillbaka till ett somrigt Sunne i Värmland, till grusknaster under fötterna och en historisk tur hos en av Sveriges mest kända författarinnor.

Katarina

Göra i Värmland Mårbacka Göra i Värmland Mårbacka Göra i Värmland Mårbacka Göra i Värmland Mårbacka

Sponsrat av Visit Värmland.

Text, bild och åsikt är precis som vanligt mina egna.

19 Comments

 1. Så himmelens vackert! Blir inspirerad av dina bilder både till att sätta mig och skriva själv på en gång, och att åka dit såklart. Ett sånt drömresemål jag har verkligen. Vad fint du har fångat det!

  • Katarina says

   Men tack. Det värmer så fint. Älskar dessa landskap.
   De öppna bondlandskapsvidderna. Värmland och Sunne är otroligt fint. Åk med en gång!

 2. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #19 | törstiga plantor och textsamtal. | REAKTIONISTA

 3. Ojjjjj så fint! Så vacker grund och vilka detaljer och stämningar du fångat i både ord och bild. Dit vill jag fara!

  • Katarina says

   Men tack för den fina kommentaren Alicia! Ja Sunne och Mårbacka är sannerligen fint. Jag bodde i området länge och vet hur vackert det är i de värmländska skogarna. Sån magi! Bondlandskap i kombination med de djupa skogarna där man kan gå och jobba på sitt fotande är något alldeles extra. Gillar du att fotografera?

 4. What a nice article! I’ve been there, admiring Selma’s work for years. Sometimes I think it’s a pity a lot of kids (and adults) don’t read as much anymore…

  Tack!
  Mare

  • Katarina says

   Hi Mare! Thanks for the nice comment. So you managed to read my post in English then? 🙂 Yeah, I think it is a pity that people don´t read anymore. Litterature is life 🙂

  • Katarina says

   Tack liniz! Tänk att jag tog dem mitt första år som fotograf ?

 5. Åker oftast rakt genom Värmland på väg till Oslo, säger ofta till mig själv att det är dags att stanna till. Nästa gång….

 6. Men åh. Jag hade också kunnat tänka mig att sitta på ett sånt där ställe och skriva, texterna skulle nog bli bra bara av att befinna sig i en sådan miljö liksom 😉

  Väldigt fint fångat Vilse! Vackert i text och bild.

  • Katarina says

   tack 🙂 det värmer så mycket när du säger det jen! 🙂 kom hit nästa vecka vetja. Resebloggarkollektivet saknar dig!

   • Skulle förresten också säga att jag blir väldigt sugen på att besöka den här platsen.

    OCH JA, jag önskar så att jag skulle till Stockholm nästa helg. Men jag passerar först veckan efter. Och har en jobbfest att ta hand om på plats här i Helsingfors samma kväll. Så jobbigt när två roliga saker klaffar. Jag tror ni kommer ha hur trevligt som helst!

    • Katarina says

     Jaha näe jag är på italienska rivieran då ? syyyyynd! Men så äre

 7. Så himla fint inlägg! Har läst det flera gånger nu 🙂 Älskar att du väver in hennes brev. Och ja, Värmland är fint!

  • Katarina says

   Tack. Så himla fin kommentar. Ja de där breven. Nästan så att jag vill köpa boken. Gud vad fina kärleksbrev är. ❤️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.