Fototips
comments 3

Dags att söka fotoskola?

Brinner du som jag för foto? Då kanske det skulle till att sökas fotoskola till hösten? Det är dags nu. De flesta ansökningarna för hösten 2017 ska vara inne i april och maj, så än finns tid.

Länk till komplett lista över Sveriges fotoutbildningar finns längre ner.

Fotoskola 2017

Jag har själv inte studerat en längre fotoutbildning, istället läst journalistik där det ingick foto och sedan läst en kurs i ett fotografiskt projekt via Akademi Valand och Göteborgs Universitet. Men mer än så är det inte. Utöver det är jag mestadels självlärd. Timtal promenerades bland skog och mark har lärt mig, ack den långa vägen, att hantera slutare, bländare och iso på egen hand.

Om du vill att det ska vara snabbare än så kanske en 1- 3 årig grundutbildningen antingen via folkhögskola, yrkeshögskola eller högskola skulle vara något? Sverige har ett stort utbud av skolor med längre utbildningar inom olika områden.

Det här inlägget rör endast utbildningar. Utöver detta finns tusentals kurser, på samma skolor som har de långa utbildningarna men också på Medborgarskolor (sökord Stockholm) och via privata fotoakademier som Fotografiskas fotokurser.

Fotoskola 2017

Fotoutbildningar jag själv drömmer om att gå

Jag har alltid varit fascinerad av bildjournalistik, konst och natur. Att hitta utbildningar som går i linje med detta är som lakrits för fantasin. Jag börjar genast dagdrömma om hur jag går där i Ålands skärgård och fotograferar vattenskummet eller när jag tar stilrena porträtt av någon viktig person till en tidning i Stockholms skärgård. Just vildmark och foto lockar lite extra, en härlig kombination av allt jag gillar kort och gott. Innehållslistan med vandring i svenska fjäll, björn och varg gömslen i Finland och landskapsfotografering gör inte drömmandet sämre precis. Och egentligen har jag möjligheten nu. Inget i mitt liv är hugget i sten.

Här kommer mina favoriter som jag drömmer om just nu. Bildjournalistik, konst och om natur och friluftsliv.

Fotograf och bildjournalist på Biskopsarnö (yrkeshögskola)

Konstnärlig kandidatprogram i fotografi – Akademi Valand – Göteborgs Universitet (högskola)

Vildmark & foto – Ålands folkhögskola (folkhögskola)

Fotoskola 2017

Fotoskolor 2017 i Sverige

Länk till komplett lista över längre utbildningar i foto både på distans och plats.

Vad säga t ex om grundläggande utbildning i foto 50% på distans mot Sigtuna folkis?

Katarina

Fotoskola 2017

 

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.