Fototips
comments 7

Nattfotografi – 3 tips till roligare fotografering på natten

Nattfotografi – gästblogginlägg av Dryden – Traveler´s Edition

Traveler’s Edition är en av Sveriges bästa resebloggar och drivs av Daniel, en utvandrad dalslänning, invandrad Östersundsbo och enligt passet runt 36-nånting. Daniel är en resebloggare som utövar aktiv semester som vandring och skidor och som även är flygnörd.


Jag får ibland frågan hur lyckas få till vissa bilder när det kommer till fotografering i mörker. Faktum är att det går att få till en hel del spännande effekter och det hela handlar om att leka med ljuset, eller kanske snarare bristen på ljuset. I det här inlägget tänkte jag ta några konkreta exempel och berätta hur jag har gått tillväga.

Innan jag börjar så vill jag bara berätta att alla bilder här (och egentligen i alla mörkerfotografering) har några gemensamma nämnare. Gott om tid, långa exponeringstider, stativ samt självutlösare. Har du tillgång till det så är det bara att bege sig ut och experimentera.

Nattfotografi

Fotografera trafik med lång slutartid

Först ut är en klassisk bild på kvällstrafik, där ljusen från bilarna formar långa svansar som slingrar sig fram på gatorna. I det här fallet gäller det att inte sätta vare sig för lång eller för kort exponeringstid. Blir det för kort tid så riskerar fordonens ljus att sluta tvärt och på så vis förstöra effekten, men har vi för lång tid riskerar vi överexponering och utfrätta billyktor om det är mycket trafik. Håll koll på bildens utsnitt så du vet när fordonen kört ut ur bild och tajma det med exponeringen. På det sättet kan du undvika att billjus slutar tvärt mitt i bilden.

I mitt exempel nedan har jag manuellt ställt in 60 sekunders exponeringstid, bländare f/18 samt ISO 200. Det är alltid bra att sträva efter ett så lågt ISO-tal som möjligt, för att minimera brus i bilden. Det höga bländartalet har jag satt för att kunna exponera under en längre tid utan att fånga in för mycket ljus. Ett högt bländartal innebär en mindre bländaröppning och mindre ljusinsläpp. Utfrätta (överexponerade) bilder är sällan något man önskar sig.
Såhär fungerar bländare, slutartid och iso.

Nattfotografi

Skapa stjärnmönster med liten bländare

Det går att skapa effektfulla bilder med hjälp av liten bländaröppning också. I exemplet nedan var mitt syfte att få ett snyggt stjärnmönster kring gatlyktorna, för att få en extra dimension till bron. Detta uppnås genom att ställa in en väldigt liten bländare (högt bländartal alltså). Ju mindre bländare desto mer stjärnmönster. Den här effekten är inte specifik just för kvällsfotografering men det är där som den i mitt tycke blir som mest effektfull. Hur liten bländaröppning menar jag då? Liten. Väldigt liten. I exemplet har jag kört f/22 under 30 sekunders exponeringstid med ISO 800. Notera dock att effekten kan se olika ut beroende på vilken optik som används. I mitt exempel har jag en Canon 24-105L på mitt kamerahus.

Nattfotografi

Fotografera stjärnor – skapa en ljussvans

Nu har jag hittills jobbat med förhållandevis korta exponeringstider på en minut eller mindre. Det går så klart att skapa ljusfenomen med betydligt längre exponeringstider än så. Har du en stjärnklar vinterkväll så tycker jag absolut att du ska packa ihop kameraväskan och bege dig ut till något riktigt mörkt ställe. Rigga sedan stativet och fota stjärnhimlen!
Exponeringar riktade mot en natthimmel och som är längre än ungefär en halv minut kommer att generera “svansar” på stjärnorna. Jorden snurrar och allt det där och det behövs alltså inte mer än så. Irriterande i vissa fall men det kan skapa grymma effekter i andra fall! I mina två exempel nedan har jag kört 16 minuter samt 31 minuter och som ni ser så rör sig jorden ganska friskt under den tiden. Det gjorde jag också. Rörde mig friskt alltså, eftersom det var ganska många minusgrader de aktuella kvällarna…

Det kluriga i det här fallet är att hitta något att fokusera på och här rekommenderar jag primärt tre saker. Dels att köra bländare f/9, som i sig ger oändligt skärpedjup, slå över till manuell fokus och skruva fokus till infinity (fokus på oändligheten), en krumelur som ser ut som en liggande åtta, och också att använda kamerans stora display. Med den går det, i de flesta fall, att zooma in objekt på skärmen och därmed enklare kunna se skärpan.
Inte helt enkelt men det går med lite tålamod.

Nattfotografi Nattfotografi

Sammanfattande tips

Jag rundar av med några jägartips på vägen, om ni blir sugna på att sticka ut på en kvällsrunda.

ju lägre ISO-tal desto mindre brus i bilderna. Men, också mindre ljusinsläpp under exponeringen. En ständig vågskål det där med ljuset. Lyckligtvis går brus till en viss nivå att plocka bort i efterbehandlingen.

i brist på trådlös eller trådad självutlösare så går det utmärkt att använda kamerans inbyggda (som ofta går att sätta på från 2-10 sekunder). Anledningen till att jag är kräsen på den här punkten är för att minsta lilla skak på kameran (vilket det ofta blir vid själva nedtrycket på avtryckaren) kan skapa oskärpa i bilderna.

Testa, lek och lär. Och ha tålamod. Det finns inga fel. Det är du som är kreatören och det är du som skapar magin. Men, nattfotografering kräver ofta mer tid eftersom varje exponering i sig tar längre tid än normalt.

Daniel

läs mer – Populära inlägg hos Daniel

15 saker som förgyller din flygresa
Fem tips om du ska bestiga Kebnekaise
Fira jul utomlands – 34 grader och ingen Kalle Anka
Vinterstaden Östersund i gnistrande skepnad
Vancouver – skyskrapor, havet och solnedgången


Nattfotografi – gästblogginlägg av Dryden – Traveler´s Edition


 

7 Comments

  1. Pingback: Att fotografera i mörker | Traveler's Edition

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.