Fototips
comments 16

Fotografera vattenfall

Egentligen borde det vara min vän Helena som skriver om att fotografera vattenfall. För är det någon som är vattenfallstokig så är det hon. Och det är också hon som släpat mig till vattenfallet som är på bilderna, Gasadalur på Färöarna. Kanske ett av världens mest kända vattenfall. Kanske en av Helenas största vattenfallsdrömmar att besöka.

Tisdagstipset handlar om något så enkelt som att fotografera vattenfall på lång och kort slutartid. Hur en gör och varför.


På tisdagar släpper Äntligen vilse ett nytt fototips. Syftet är att tipsa och att ge inspiration så att du som läsare skall ha möjlighet att utveckla dina kunskaper i foto på egen hand. Var därför inte rädd för att ställa en fråga i kommentarsfältet nedan. Fototipset är för dig.

Du hittar föregående veckors fototips här.


Fotografera vattenfall

Fotograferat med vidvinkel, 20mm och kort slutartid 1/1250 sek, f/3.2, iso100.

Fotografera vattenfall

Att fotografera vattenfall är väl ingen konst, eller?

Nej jag skulle säga att det är inte särskilt svårt. Några enkla knep så är du där. Det som är tricky, enligt min opinon, är att hitta en bra vinkel. Ofta är vattenfallen otillgängliga och vill man stå mitt framför betyder det ofta att en måste stå mitt i fallet.

Under vår #NordicRoadtrip resa under hösten fotograferade vi ett antal vattenfall på Island och även ett på Färöarna och ett på Grönland. Vi utsattes från allt från strålande sol till hårda vindar och busväder. Du kan läsa mer här om 4 isländska vattenfall och hur du fångar dem på bild.

Fotografera vattenfall

Förberedelse

För att fotografera vattenfall, ha gärna med dig följande.

 • Vidvinkelobjektiv så att du kan komma nära och även få med stora vyer runt fallet
 • En zoom om du inte kommer nära eller vill fotografera detaljer
 • Gråfilter
 • Stativ och självutlösare
 • Trasa och vattenskydd
 • Tålamod

Fotografera vattenfall

Fotograderad med 50mm, 1,6 sek, f/16 och iso 100 och ett ND8/ gråfilter

Fotografera på kort och lång slutartid

I kameran finns olika halvautomatiska lägen som kan vara lämpliga att använda när det viktiga är slutartiden, benämnd slutarprioritet. Jag brukar dock alltid fotografera på M – helt manuellt, så att jag får det precis som jag vill ha det. På M ställer du in både bländare (F), slutare (sek) och iso. På slutarprioritet bara slutartiden och låter kameran göra resten.

slutaren

Med en snabb slutartid stänger du slutaren fort. En snabb slutartid ger härliga effekter där bilden känns ”frusen” och där du t ex kan få vattendropparna att ”hänga i luften”.

Med en längre slutartid släpper du in mer ljus i kameran genom att du håller slutaren öppen. En längre slutartid kräver stativ för att du inte ska få skakoskärpa. En lång slutartid skapar dramatiska och sammetsliknande effekter på vattenfall och förstärker färger.

Kort slutartid

Att fotografera med kort slutartid är det enkla. Då kan du fortfarande handhålla kameran och behöver inte tänka på kringutrustning. Använd slutartider från 1/250 och snabbare och testa dig fram. Eftersom du har snabba slutartider kan du behöva gå upp i iso-tal. Var inte rädd för detta då isobrus är finare än brus som blir om bilden blir alldeles för mörkt fotograferad och måste redigeras ljusare. Men tänk ändå på att mörka ner bilden något så att inte vattenfallet blir för ljust och utfrätt.

Lång slutartid

Att fotografera med lång slutartid är det roliga. För det behöver du stativ och tålamod.

gör såhär

Välj den plats du vill fotografera ifrån. Välj vinkel väl och testa dig fram innan du slår upp stativet. Det är bökigt att flytta på i onödan.

Slå upp stativet och montera kameran. Torka av linsen och sätt på ev regnskydd.

Lär dig hur du tillverkar ditt egen regnskydd till din kamera i mitt inlägg om min äventyrspackning.

Innan du skruvar på eventuellt gråfilter behöver du ställa in fokus. Gör det enkelt genom att använda autofokus, enpunkts, och fokusera på den delen av vattenfallet där du vill ha din fokus. Slå över till manuell fokus. Nu kommer inte fokusen ändras när du tar bilden med självutlösaren. Sätt på gråfilter.

Ställ in kameran på en slutartid på 1/20 sek eller långsammare. Jobba från där. Bilden som är tagen med lång slutartid har fotograferats med följande inställning 1,6 sek, f/16, iso 100 och med ett nd 8/gråfilter. Om du använder gråfilter kan du ha längre slutartid även i dagsljus. Om du inte äger ett gråfilter kan du vara tvungen att fotografera vattenfallet i soluppgång eller solnedgång.

Välj läget självutlösare i din kamera och använd en extern självutlösare eller ta bilden som vanligt och släpp kameran och låt kameran räkna ner, för att minska risken för skakoskärpa.

Testa dig fram.

När du sedan redigerar bilden får du vara lite extra försiktig då lång slutartid ofta ökar färgkänslan i bilden och skapar härliga effekter på egen hand med ljus.

Hoppas du gillade detta fototips. Lämna gärna en kommentar nedan.

Katarina

Fotografera vattenfall

16 Comments

  • Katarina says

   Tackar 🙂 visst. Ska försöka få ut lite mer material men som sagt en är ju en slow blogger!

 1. Var selv på Færøerne i foråret og kom også forbi vandfaldet. Der er bare noget helt specielt over det. Så super smukt!:)

  I det hele taget nogle lækre billeder du har på bloggen!

  • Katarina says

   Hej Katrine! Tack så himle mycket för den fina kommentaren 🙂 Ja visst är det speciellt. Vilket ställe. WOWigt liksom. Vill så gärna åka tillbaka och upptäcka mer av Färöarna.

 2. Åh du är så bra på att beskriva och förklara! Det är helt ovärderligt att få ta del av dina tips <3 TACK! Jag älskar vattenfall.

  • Katarina says

   Vad snäll du är! Alltså det värmer så du inte anar hur mycket!! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Bor du i Stockholm också?

  • Katarina says

   Hej och välkommen hit! 🙂 Tackar. Så himla snällt 🙂 Ja ut och leta vattenfall. Finns en hel massa överallt. Kanske inte så höga. Men, ja samma princip funkar ju på forsar också 🙂 haha

 3. De här bilderna alltså, de är underbara. Häftigt ljus, dramatiska vinklar och lugn.

  Tycker du förklarar riktigt bra också. Och jag måste verkligen skaffa mig ett gråfilter, hittills aldrig haft något 🙂

  • Katarina says

   Tack så mycket. Det är inte alltid lätt att förklara. En tänker det i huvudet och hoppar över vissa vitala grejer i texten. Men. Tack, det värmer 🙂 Japp. Gråfilter är bra för lång slutartid. Mitt passar dock bara min 50mm och mitt 70-200. Min 20mm kan inte ha ett filter på sig.

  • Katarina says

   Har du inte? Nej, men det är ett filter som gör att man kan använda längre slutartid eller större bländare t ex. Den begränsar ljusinsläppet i kameran och funkar därför bra dagtid för att man ska kunna fota vattenfall på lång slutartid osv.

 4. Linda Östgren says

  Heej!
  Vi planerar sommarens resa till Färöarna. Har blivit så otroligt taggad efter dina bilder! Helt otroliga bilder!! Vilket landskap! 🙂
  Har läst en del på bloggen men vet inte riktigt vart jag ska börja. Vi ska hyra bil och köra runt. Har några tips på städer/byar man bör stanna till på och spendera en natt innan man kör vidare? Tips på vad vi absolut måste se och göra?

  • Katarina says

   Hej Linda!

   Jag är ledsen att jag inte svarat tidigare men Stockholm hände.

   Färöarna är grymt! Jag älskade de öarna och vill så åka tillbaka. Snälla ta med mig i handbagaget. 🙂

   1. Färöarna är så himla litet avståndsmässigt så om ni inte vill packa om väskorna kan ni bo i Torshavn och utgå därifrån. Så gjorde vi men vi upptäckte inte hela öarna.
   2. Byarna är himla små och beroende på när ni åker är det inte säkert att det finns så mycket öppet. Men det finns några mellanstora/stora på norra delen jag skulle gärna besöka. Annars är Saksun givet som by. Tima tidvattnet så kan ni gå ut på stranden där.
   3. När ni kommer till Färöarna kan ni hämta en karta, troligen på flygplatsen eller hos VisitFaroeislands eller VisitTorshavn. På kartorna märks turistvägarna ut. De är väl värda att åka då de är supervackra. Vi åkte ett par av dem, t ex den till Saksun. Så mysigt! Man vill bara stanna och fota överallt.
   4. Hastigheten –> Det är 80 överallt på ön och 60 förbi tätorter/byar. Dock slår inte skylten tillbaka till 80 så man får liksom själv lista ut när det är 80 igen. Det går dock inte köra så fort. Under vattnet/tunnlar kostar. Vill minnas att fram och tillbaka till Torshavn kostar 150 kr per dag eller nått i stil med det, så att ni vet. Färöarna är ju generellt lite dyrare så var beredd på lite dyrare mat och även boende.
   5. Gå en tur i Tinganes i Torshavn. Gillar ni guidade turer så finns säkert det också. Jag brukar hoppa sådant men det finns.
   6. Köp fika och packa matsäck och ge er ut på hike. Man kan gå korta hiker vid Gasadalur, det berömda vattenfallet eller långa. Skulle själv vilja göra post-hiken till Gasadalur.
   7. PACKA regnkläder, mat, plastpåsar till kameran, sittunderlag. Ta vandringskängor som tål vatten. Det ösregnar och är strålande sol omvartannat.
   8. Om vi hade haft möjlighet hade vi tagit färjan till Mykines och kollat på Puffins/ Lunnefåglar. Alltså drömmen!

   Hoppas ni får en supervecka på Färöarna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.