Fototips
comments 10

Fototips: Fotografera snö

Veckans tisdagstips handlar om snö. Härliga ljuva snö, så vacker men ack så förrädisk att fotografera. Inte bara snön är svår utan förhållandena du befinner dig i. Det är kallt, blött och så snart du är ute i naturen får du pulsa för att ta dig fram. Men, vad är väl lite motstånd när en ska ta oemotståndliga bilder?

Fotografera snö

Fotografera snö

Packa med sig

Om vädret är nedrans kallt kommer det bli besvärligt när du är ute och fotar. Kameran kan bli så kall att det känns som en stor isbit att hålla i för att inte tala om stativet. Därför, innan du beger dig ut i vinterlandskapet packa ner dessa enkla saker för att förbereda dig.

– extra kamera batteri – kyla drar ur batteriet
– bra fotovantar
– en handduk
– varm tröja och dryck till dig själv

Mina drömmars stuga

Underexponera

När det kommer till snö är exponering a och o och här kommer smaken avgöra. De flesta tips kommer säga låt inte kameran exponera på egen hand, den underexponerar då och snön blir då grå och tråkig. För oss som gillar redigering, gör inte grå och tråkig så mycket.

Jag avskyr utfrätta bilder och väljer att underexponera så gott som alla mina bilder. I fallet med snö, ”räddar” det snön. Men, ett problem uppstår. Snön blir inte vit. Den blir grå, blå eller en salig blandning däremellan.

Vill du ha vit snö?

Vill du ha vit snö kommer du behöva leva med att vissa områden där solen faller på blir för vit och kommer upplevas utfrätta om resterande del av bilden ska bli jämt exponerad. Men, man kan inte få allt.

Om du fotar på automat kan du använda exponeringskompensationen i kameran då kameran på automatfunktioner såsom bländarförval gärna underexponerar bilden på grund av att snön är extremt vit och kameran läser detta som för ljus och mörkar ner. Om du då använder exponeringskompensationen, på kameran en stapel från vänster till höger från -3 till +3, ett steg eller två + kommer du att få vitare snö.

Vid manuell fokusering är det bara att testa sig fram, läsa av histogrammet, så att det inte sticker allt för långt till höger och att högdagrarna inte överexponeras allt för mycket.

Fotografera snö

För mig är det viktigare att bilden inte blir överexponerad än att snön är vit. Testa dig fram för att hitta ett resultat du är nöjd med.

vitbalansen

I kalla miljöer kommer vitbalansen troligen att bli blå. Du kommer i vilket fall komma hem med bilder där vitbalansen känns off. Därför är det viktigt att du antingen ställer in vitbalansen själv i förväg eller använder auto, fotar på raw och ändrar vitbalansen i efterredigeringen. Jag gör alltid det sistnämnda.

Fotografera snö

när du kommer hem

När du kommer hem låt kameran tina i ryggsäcken.

När du tar in en kraftigt nedkyld kamera in i värmen kommer det bildas kondens som lätt kryper in i objektiv och utrustning. Låt därför kameran tina sakta. Jag brukar drabbas av kondens på insidan av mitt vidvinkelobjektiv och brukar därför vara extra försiktig med just detta.

Redigering

Kvar är redigering av bilderna. Enkla tips för just snö är.

  • Jobba med radiella filter för himmel och snö.
  • Ge vitbalansen en varmare ton.
  • Klona bort eventuella överexponerade områden vid behov.

Hoppas dagens tisdagstips lärde dig något. Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet.

Katarina

Fotografera snö

10 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.