Inspiration, Nationalparker
comments 8

Förtrollande trollskogar

Det sägs att om du stannar upp och lyssnar, kan du höra skogen viska. Vad tror du den kommer att säga?

stockholm_antligenvilse_tyresta-66

En kortare saga på engelska om förtrollade skogar av Äntligen vilse finns på Steller. Klicka här för att ta del av den.

En lång vinter och sommar har passerat där jag gått vilse i de djupaste av skogar. När jag började det här inlägget var det april och nu är det vinter igen. Ibland blir det så att jag börjar något och sedan får det vänta i min utkast-korg till det känns rätt. Och just på jullovet känns det rätt.

Jag tänker tillbaka på minnen från förra vintern och hur stolt jag är över att ha trotsat vind och kyla och varit ute länge i skogen. Jag har andats djupa andetag i de mina skogar och tänkt att detta, det är därför jag lever.

stockholm_antligenvilse_tyresta-9stockholm_antligenvilse_tyresta-7Trollskogarstockholm_antligenvilse_tyresta-72

De säger att om du stannar upp och lyssnar kan du höra skogen viska.

Trollskogar

Den första trollskog jag besökt är min hemmaskog i norra Småland där jag har växt upp. En mil där ifrån ligger Norra Kvills nationalpark, en riktig urskog med stigar över stockar och sten. I Sverige kallar vi urskog, trollens skog. En skog fylld med mystik. Trollen kommer från den nordiska folktron och mytologin och är ofta kopplade till jättar som bor i stora djupa skogar.

Vad tror du att den kommer att säga?

Mytologin talar också om en naken man med en fiol som lockar folk in med sin fiol och dränker dem. Han finns i många skapelser men kallas Näcken och historien berättades för att hålla barnen borta från vatten. Historien hörde jag många gånger som barn.

antligenvilse_norra_kvill-51 antligenvilse_norra_kvill-45 antligenvilse_norra_kvill-36 antligenvilse_norra_kvill-54

Jag känner den mjuka mossan under fötterna. Jag får lust att ta av mig skorna och gå barfota även fast att jag vet att det är kallt. Stora kottar ligger spridda över den gröna mattan. Jag tänker att det finns inget vackrare än skogen, verkligen inget vackrare.

Trollskogar Trollskogar Trollskogar Trollskogar Trollskogar

Sveriges nationalparker

Sverige har 29 nationalparker med varierande natur. Under vintern 2015-2016 besökte jag tre av dem. Tiveden, Tyresta och Norra Kvill. De har alla gemensamt att det är urskogar.

För att läsa mer om mina besök i Sveriges nationalparker. Kika in under kategorin Nationalparker.

Tivedens nationalpark

Genom dimmornas slöja i Tyresta Nationalpark

Jaga solens strålar i Norra Kvill

Åh du kära trollskog, du har räddat min vinter. Trots kyla har du funnits kvar, bemött kylan och fortfarande varit grön. I Stockholm är allt som mött mig grå, isande kyla, ilsken asfalt, grus och damm och långa promenader utan natur.

Mina trollskogar ger mig porlande bäckar och dimmiga trädtoppar. Jag njuter av varje sekund de timmar jag spenderar ute. Jag tittar tillbaka och tänker jag vill vara i en av de djupa skogarna nu, för att återigen räddas från den grå, isande, kalla och oändliga vintern.

Katarina

8 Comments

  • Katarina says

   Ja 🙂 ja men steller är lite mysigt. Har inte haft tid att göra någon mer story men gillar den själv faktiskt. Kul att bläddra, exakt!

 1. Urskogar är verkligen så vackra, och vilken fin berättelse du delar med dig av. Jag är tyvärr dålig på att ge mig ut i skogen under årets kallare halva, men jag drömmer mig redan bort till kommande sommar och förtrollande svenska skogar. 🙂

  • Katarina says

   Ja. Det passar ju bra att drömma under vintern. Måste ändå säga att jag tycks resa mer under vinterns halvår än vad jag gör under sommarhalvåret ofta. Jag är tom ute minst lika mycket, av någon konstig anledning. Tack för den fina kommentaren! Ha en god fortsättning 🙂

  • Katarina says

   Ja det vore det sannerligen 🙂 fotopromenader med likasinnade är d bästa! Tack så himla mycket 🙂 det värmer så 🙂

 2. Först och främst, magiskt inlägg! Jag älskar trollskogar!
  För det andra så vill jag bara säga att jag är så glad att jag hittat hit, följer dig på Instagram sen ett bra tag och gillar verkligen dina bilder där. Har lagt till bloggen på Bloglovin’ nu också för att få ännu mer inspiration. Tack! 😀

  • Katarina says

   Varsegod! Härligt! Ja bloggar är lättare att följa tycker jag och bloglovin är ju grymt. Då kommer jag att return the favor. Var in lite kort på din och gillar din vardaglig dtil. Så härligt att få följa med ut på promenad osv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.