Natur, Resor
comments 12

Mot midsommar via Stendörrens naturreservat

Kornblått och smaragdgrönt vatten, svajiga hängbroar, dramatiska klippor och knallande sol. Stendörrens naturreservat i den Sörmländska skärgården är så majestätisk som svensk natur bara är ibland.

stendorren_naturreservat-33

Så kom veckan slutligen. Den där halvlånga som leder upp till midsommar. Den där veckan som går så snabbt att man varje år kommer sig för att säga, Vart tog sommaren vägen?

Nu är den iaf här, mitten på sommar, sommarsolståndet och midsommarveckan. Igår packade vi bilen full med prylar vi säkert inte behöver och Daniel, Martins vän och begav oss söder ut på E4an och hem mot Småland. Det är här vi spenderar våra flesta midsomrar, med sill, potatis och jordgubbstårta. Med regn, ilsket grönt gräs och kallt badvatten. Med familjen.

stendorren_naturreservat-3 stendorren_naturreservat-4stendörrens naturreservat

Stendörrens naturreservat

Beläget på 20 minuters avstånd från E4an och Nyköping ligger den Sörmländska skärgårdspärlan Stendörren. Jag hade hört talas om reservatet via mina resebloggkollegor redan innan besöket beskrivet som ett besöksmål väl värt en liten omväg. Jag kan inte annat än att instämma, förundrad över hur mycket vackert som finns i detta land.

Vid E4an söder om Södertälje tar vi av och åker på slingriga vägar ut mot skärgården. Vi passerar vackra bondelandskap på Utflyktsvägen, med röda stugor, gula fält och gröna vägdiken. Jag tar ett djupt andetag, de är så himla skönt att lämna staden och den knapra pendlarluften på tunnelbanan.

Stendörren är extra tillgängligt för alla på grund av hängbroarna som binder ihop de små kobbarna och möjliggör att ta sig från ö till ö utan båt. Här kan man fiska, bada och sola, vandra och bara njuta av naturen.

Vi stannar vid den första parkeringen vi når, packar ner lemonad, sallad och cookies och går några hundra meter ut bland öarna innan vi slår oss ner för en fika. Vi njuter av stunden, vinden och saltvattensdoften. Av tången, av solen och sällskapet.

Inser att jag är på god väg att bli kak-missbrukare.

stendorren_naturreservat-8stendorren_naturreservat-9

Smaragdgrönt vatten, svajiga hängbroar och dramatiska klippor. Stendörren är full av överraskningar.

stendorren_naturreservat-10 stendorren_naturreservat-27stendorren_naturreservat-28stendorren_naturreservat-30

Praktisk info och en kort historia

Namnet Stendörren har sitt ursprung i den danska farledsbeskrivningen Navigato Danico, Valdemarsleden från 1200 – talet och är den smalaste delen och porten ut mot havet. Här fanns på 1600- talet en krog för sjömän som behövde vänta ut vädret som hette Stendörrens krog.

Så här hittar du till Stendörrens naturreservat

Från E4 ta väg 219 mot Studsvik och följ skyltarna mot Stendörrens naturreservat. Det går att nå området via Trosa, Vagnhärad eller Nyköping och på flera sätt.

Parkering

Parkering finns på flera platser, är skyltat och i anslutning till parkeringarna finns toalett. För att nå Naturrum behöver man dock gå en längre bit.

Regler

I naturreservatet finns särskilda regler som du måste följa. Här är ett utdrag,

  • Håll alltid hunden kopplad
  • Elda endast på grillplatser eller tag med egen grill och stör inte andra med musik
  • Släng skräp och toapapper i sopkorgar som finns vid parkering och vid grillplatser.
  • Du får inte tälta, ställa upp husvagn eller husbil över natten på fastlandsdelen eller öarna norr om den inre skärgårdsleden

Läs mer om Stendörrens naturreservat.

Så, nu är jag redo för midsommar med familjen. Vad är dina planer?

Katarina

stendorren_naturreservat-11 stendorren_naturreservat-29stendorren_naturreservat-12 stendorren_naturreservat-13stendorren_naturreservat-14stendorren_naturreservat-15stendorren_naturreservat-31stendorren_naturreservat-17 stendorren_naturreservat-18 stendorren_naturreservat-19stendorren_naturreservat-21 stendorren_naturreservat-22 stendorren_naturreservat-23 stendorren_naturreservat-24 stendorren_naturreservat-25 stendorren_naturreservat-26

12 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.