Europa, Mat, Peru, Resor
comments 13

100 dagar med Ceviche

Syrlig, stark och mjuk spröd konsistens. Smaklökarna retas, det vattnas i munnen och sticker lite försiktigt i näsan. Färgen och formen är underbar, som det vackraste konstverk på en tallrik. Jag inser att jag har saknat det ganska mycket, den där enkla rätten ceviche som jag åt så gott som varje dag för två år sedan. Vem kunde ha anat att ceviche skulle kunna komma att bli en sådan favorit och vem hade kunnat ana att jag skulle hitta ceviche i Stockholm?

Så, när jag hörde talas om att det fanns ceviche i Stockholm på restaurang Cevicheria Aji & Ajo i Hökarängen för ett halvår sedan så var det såklart självklart att förr eller senare göra ett besök. För några månader sedan i samband med en utflykt till Snösätragränd gjorde vi så slag i saken och tog oss dit.

ceviche i stockholm

Ceviche i Stockholm – Cevicheria Aji & Ajo

Vi går längs gatan i Hökarängen, huvudgatan av vad som är endast en gatas centrum.Luften är kall, det ska bli skönt att komma in och värma sig tänker vi när vi letar efter skylten till restaurangen. Förorten i Stockholm är annorlunda, vacker i sin 50-tals egenhet.

En härlig man möter oss i dörren när vi kliver innanför dörren på Cevicheria Aji & Ajo. Vi är ensamma sånär på två kvinnor som precis avslutar sin lunch runt kl halv tre på eftermiddagen. Att vara där mitt på dagen visar sig vara ett genidrag, för kvällen är fullbokad talar mannen om, som visar sig vara Franjo, ägare och peruansk kock.

Vi slår oss ner och beställer Chicha Morada att dricka medan vi kollar menyn. I slutändan låter jag Franjo komponera menyn och tar de rätter han föreslår. Vacker ceviche i glas och på tallrik serveras tillsammans med kokt sötpotatis och majs. En rik gryta med skaldjur och ris till huvudrätt så krämig att jag fortfarande känner den på tungan följer efter cevichen. Riktigt starkt, som det ska vara.

stockholm_antligenvilse_cevicheriaajiyajo-2

Ceviche och Peru

För två år sedan spenderade jag tre månader i Peru tillsammans med Martin, min sambo som är kock till yrket. Innan avgång var jag novis på det peruanska köket, misstänksam och förväntade mig inte alls att jag skulle komma att gilla maten. Efter tre månader i Peru och hundra dagar med Ceviche så var jag biten. Att rå fisk skulle bli en sådan favorit var inget jag tänkt på innan men länge efter min hemkomst drömde jag om så sur leche de tigre att tungan krullade sig, så stark roccoto att smaklökarna nästan slutade fungera och den godaste friterade rotfrukten jag testat, casava. Jag antar att jag i en tillbakablick hade fastnat i en ny matkultur.

Nu äter vi inte ceviche så ofta, kanske några gånger per år. Med en ökande trend och fler restauranger med ceviche i Stocholm hoppas jag att chanserna uppstår oftare.

För att se alla mina inlägg från Peru, klicka här.

Cevicheria Aji & Ajo

Hundra dagar med ceviche i Peru har ändrat mina smaklökar. Jag vill nu bara ha chili, lime och rå fisk. Att vara otrogen efter 31 år med Abba sill, känns så otroligt befriande. Man kan ändra sig. Att resa ändrar en. Att hitta Ceviche i Stockholm känns som en andra befrielse.

stockholm_antligenvilse_cevicheriaajiyajo-4

Att göra egen Ceviche

Efter vår resa till Peru där Martin jobbade som kock en längre tid på Astrid y Gaston så lärde sig han såklart att göra Ceviche och den goda Leche de Tigre. Jag har skrivit om processen tidigare, när jag bloggade på engelska, vill du kolla hur man gör klicka här.

Vissa saker vill man ju såklart hålla hemliga så receptet för Leche de Tigre finns inte i inlägget, men det finns flera varianter att prova om du googlar ”leche de tigre”, ”tigers milk” eller ”ceviche”. Prova dig fram efter smak och tycke.

Ceviche i Stockholm Cevicheria Aji & Ajo stockholm_antligenvilse_cevicheriaajiyajo-7

Franjo – ägare och kock på Cevicheria Aji y Ajo

Cevicheria Aji & Ajo Ceviche i Stockholm

Vägbeskrivning

Denna lilla pärla i förortsoasen ligger i Hökarängen på Gröna Linjen mot Farsta. Hoppa på i T-centralen, Gamla Stan eller Slussen och direkt via Gullmarsplan och av i Hökarängen. Gå mot huvudgatan.

Adress: Hökarängsplan 12, 123 56 Farsta

För att boka bord hos Franjo och Cevicheria Aji y Ajo ring 073 320 09 31

http://www.cevicheriaajiyajo.se/

13 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.