Resor
comments 14

Papperskartor

För ett tag sedan la jag ut en bild på en karta på instagram, ett foto som fick mycket uppmärksamhet och genererade över tio kommentarer. Inte så mycket för vissa men för mitt lilla instagram konto som tenderar att få kommentarer endast av slaget ”amazing”, ”beautiful” eller diverse emojis så stack mängden ut. Inte för att det är något fel med emojis men det är lite extra kul när något skapar äkta interaktion, med kommentarer och frågor.

Innan jag berättar historien bakom bilden på Instagram vill jag förtydliga att jag är en riktig kartälskare. Jag lever i ett konstant kartkaos. Uppdaterar ständigt nya kartor på Google Maps efter att ha hittat den funktionen och delar några av kartorna med er här i olika inlägg som inlägget om Söders höjder t ex.

Min kärlek till papperskartor

Bakom mig på jobbet har jag en traditionell Stockholms karta som en som haft min plats innan mig, Siv, köpte när hon började jobba i Stockholm, med syfte att få ordning på Stockholmsröran. Det är visst mest öar överallt, om man får tro kartan. Denna karta märkte hon ut en massa röda nålar på för att veta vart hon skulle när hon inte hittade. Jag märker nu med samma nålar ut vart mina kollegor bor för att se hur stor yta vi täcker och vart alla bor. Nåväl, iaf innan mina nålar tog slut.

Så, för att runda av så älskar jag dokumentation, kartor och platser. Men vad jag älskar ännu mer är känslan av gamla hederliga papperskartor, som den en meter stora jag har bakom mig på jobbet.

Åter till instagrambilden. För ett tag sedan postade jag följande bild av en karta på Instagram. Kartan föreställer Södra Vi socken, något som idag inte direkt existerar utan är ett område från den gamla sockentiden i nordöstra Småland. Kartan är en hembygdskarta, sammanställd av Södra Vi Fornvänner. Jag fotade bilden på kartan i bilen utanför Norra Kvills nationalpark.

Papperskartor Södra Vi Socken Äntligen Vilse

antligenvilse: I must say that I love maps. It is an addiction. A map addiction.

För att se ett utdrag av de kommentarer som följde kika längs ner.

Det är intressant att kartor väcker så mycket engagemang och intresse. Fick två frågor jag gärna vill besvara med ett längre resonemang.

Vad gör du med kartorna sen? Slänger du dem?

Tack Mats för frågan. Jag slänger dem definitivt inte. Jag är lite av en samlare av allt. Mitt förråd väller över av gamla prylar, sånt jag ärvt och hittat på loppis och tänkt att det kan vara bra att ha. Dessutom har jag, en liten resebox. Här sparar jag allt som kan fungera som ett litet minne från en resa, som jag hittat eller fått gratis. Här finns det framförallt mycket kartor. Kartor från weekends i Europa, över sevärdheter och tunnelbanenät osv. Det är alltid en överraskning att öppna denna låda. Som en liten skattkista! Utöver kartor finns t ex en vinflaska från Etna, vulkanen på Sicilien (vin som var riktigt gräsligt när jag öppnade det för att jag väntade på tok för länge med att öppna det), vatten från urberget vid Oskarshamn kärnkraftverk (typ 10 000 år gammalt från ett hav som inte längre finns, tror det är Litorina- havet), dollarsedlar från USA, foton på min häst som min kanin tuggat av kanterna på och annat nyttigt att ha kvar genom livet. Vad är liksom livet utan sparande?

Men med tanke på att jag är en sådan knasig sparare så köper jag heller inga nya kartor, knappt. Kommer ni ihåg skolplanschen jag hade på väggen i köket? Den lyckades jag hitta på en vind i offentliga lokaler när jag passerade, någon hade tryckt in den bakom andra tavlor och det var ett litet hack i den. Jag frågade om jag fick ta med den och det fick jag ju såklart. Har kollat på den många gånger och lett för mig själv när mina ögon letar sig till svenska flaggan som är alldeles bortnött av skolbarnens pekande på den.

Kommer ni ihåg jordgloben i köket? Den hittade Martin i källaren när han tog en titt vad för skatter som fanns där och liksom helt sonika ”men, här har ju någon bara lämnat en jordglob, vi testar om den fungerar”. Så det gjorde vi.

Vart kan jag köpa en?

Av en instagramläsare fick jag frågan ”Vart kan jag köpa en?” dvs sockenkartan.

I fallet med kartan på bilden så är denna karta mammas. Hon har sparat den från tider när den såldes på affären i hembygden. Vet inte om det finns några exemplar kvar men just denna föreställer Södra Vi socken. En socken är ett område med fler tätorter kopplade till en kyrka, ungefär som en kommun. Södra Vi socken är jag uppvuxen i och det står fortfarande i mitt pass att jag tillhör Södra Vi församling.

Så om man vill köpa kartan kan det bli svårt. Kanske kan man hitta den på Vimmerby bibliotek och ta en kopia eller låna ett exemplar av Södra Vi hembygdsförening som kan tänkas ha en. Det är lite av ett mysterium vad som händer med dessa papperskartor när de slutar tillverkas och slutas säljas, för en sak är säker, Google Maps är inte till mycket hjälp i Södra Vi socken.

Katarina


 

Ett utdrag av en del av diskussionen på Instagram

  • matsraivi Samma här! Men ”äntligen vilse”?.slänger du dem sen? 🙂
  • sannarosellfreelance Instämmer, papperskartor slår ju Google Maps med hästlängder!
  • antligenvilse@matsraivi hej Mats! Nej det gör jag inte men många är inte mina! 🙂 detta är min mammas t ex 🙂 jag har en lite. Resebox där jag har souvenirer frön världens alla hörn och där knölar jag ner kartorna. Oftast stadskartor men egentligen diverse kartor av varierande kvalité. 🙂 du då? Har du många? 🙂
  • happytraveling.se Samma här! ? ? Kikade precis i en kartbok, fredagsnöje och drömma bort lite ?
  • antligenvilse@sannarosellfreelance ja verkligen! Jag gör lite egna kartor i Google Maos över mina äventyr och håller på med en över södra vi socken. Den var nämligen minst sagt knaper 🙂
  • matsraivi En hel trave och en kasse i källarn. Det är kul att köpa kartor redan när man planerar resor. Plus gröna kartor för cykelturer, orienteringskarta för bär- och svampplockning. Man upptäcker ju nästan alltid stigar eller gator man inte tänkt gå, då är det bra att ha nån koll..
  • antligenvilse@matsraivi ja jag tror jag ska satsa mer på detta och leta reda på kartor när jag är ute och rör mig framför allt i Sverige. Man hittar liksom dolda pärlor överallt. Google Maps finns ju egentligen inget på när det kommer till skogen 🙂
  • matsraiviNä eller hur! Man får aldrig veta vad det gamla torpet heter som man snubblar över…
  • antligenvilse@matsraivi nej- vi hade faktiskt med oss hembyggdsföreningens bok om torp och backstugor av just det skälet.
  • apsaftJag vill ha en sån. Vart kan man köpa den?

Osv, osv.


 

14 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.