Natur, Resor
comments 11

En överlevare från digerdöden

Som en påminnelse från en svunnen tid står Borgunds stavkyrka där, ensligt ute på den norska heden. Påminner den inte om något från Vikingatiden? En säregen byggnadsstil har de norska stavkyrkorna.

Avslappnat mellan två berg ligger Borgunds stavkyrka och väntar på mig och mamma när vi tar en avstickare från vår roadtrip på väg mot Lillehammer från Bergen. Det är april så centret brevid är inte öppet och vi är alldeles ensamma sånär som på två förbipasserande cyklister.

borgund_norge_antligenvilse borgund_norge_antligenvilse-3 borgund_norge_antligenvilse-4borgund_norge_antligenvilse-5 borgunds stavkyrka

Borgunds stavkyrka

Jag älskar färgerna, den mörkt pinade och tjärade fasaden, den lilla storleken, de konstiga medeltida utsmyckningarna och hur udda den ser ut i landskapet.

Det är lätt att drömma sig bort till svunna tider, att se människorna komma promenerandes till kyrkan, kanske på en söndag, i enklare långklänning av ull och kläder av finare väv.

Kyrkan har överlevt en lång och svår medeltid, både digerdöden och historien om när en förvirrad kvinna år 1782 försökte tända eld på kyrkan men stoppades.

Med hjälp av trädringarna har man daterat Borgund till runt år 1180.

Så malplace’ men ändå så rätt i det norska landskapet.

Katarina

För att läsa mer och hitta till Borgunds stavkyrka- klicka här

borgund_norge_antligenvilse-9 borgund_norge_antligenvilse-10 borgund_norge_antligenvilse-11 borgund_norge_antligenvilse-12 borgund_norge_antligenvilse-13 borgund_norge_antligenvilse-14 borgund_norge_antligenvilse-15 borgund_norge_antligenvilse-16 borgund_norge_antligenvilse-17

Foton tagna med Canon 5D Mark iii och Canon 24-105 mm objektiv.

11 Comments

 1. Vilken häftig byggnad!! 🙂 Dit skulle jag vilja åka nångång.

  Du har skrivit ”Så mal place…” förresten, antar att det ska vara malplacerad? 🙂

  • antligenvilse says

   Verkligen! Som en asiatisk saga eller historiebok från medeltiden 🙂 Lite både och. Ni hamnar i mina skräpkommentarer så sorry för sent svar!

 2. Vilken fantastisk kyrka, bland det coolaste jag sett! Och med bergen i bakgrunden ger det ett mäktigt intryck 🙂

  • antligenvilse says

   Håller med. Känns som en vikinga/sci- fi kyrka. Gillar den mycket! Tänker mig en cool bröllopsfotografering här..

  • antligenvilse says

   haha, ja, hittade du till stavkyrkan. 🙂 Ja men den var ju rätt rolig, som en senviktingatida byggnad som lyckas överleva medelntiden och fortsätta att stå där fast att den är gjord av trä. Snacka om att den är dränkt i tjära!

 3. tine says

  Sa otroligt vackra bilder. Min pappa ar fran Bergen, har gjort manga resor dit. – Maste nog ta med min lilla familj pa en raod trip snart! Thanks for sharing!

  • antligenvilse says

   Hej tine! Mycket stort tack för kommentaren. Den värmer så stort. Det finns så mycket att upptäcka I Norge. Vill gärna åka snart igen. Vill tillbaka til Hardangervidda och även till trolltunga och Lofoten 🙂 bor du i Norge nu? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.