Mat, Recept
comments 5

Being tired on a Friday Paella

Last evening getting home from work I was awfully tired. So tired that the only thing I was thinking about was how tired I was. I am still tired actually and I don´t know why. I didn´t even remove my make-up.

Martin was full of energy and made our standard Paella, plus adding something at the top.

Today I am bascially not doing anything but hanging out on the couch. Any ideas?

paella paella-2 paella-3

Recept

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 dl långkornigt ris
  • 2-3 msk olja
  • 1 paket saffran
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl hönsbuljong (tärning + vatten)
  • 1 röd paprika
  • 2 dl djupfrysta ärtor
  • 1 tsk salt
  • 1 kryddmått peppar
  • 1 kg frysta ej skalade räkor
  • (skala på förhand, blir då lagom)
  • Citronklyftor till servering, alternativt musslor, stekt kyckling eller vad man vill ha i

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna med riset i oljan i en traktörpanna. 2. Tillsätt saffranet och häll på vinet. Låt koka någon minut. Häll på buljongen och låt koka under lock i 20 min. 3. Skölj, kärna ur och tärna paprikan smått. Lägg paprika och ärter ovanpå riset när ca 5 min återstår av koktiden. 4. Blanda ner räkorna när paellan är klar.

Servera med citronklyftor och vin, vitt vin eller rosé fungerar bra.

Recipe

1 onion
3 pieces of garlic
4 cups long-grain rice
2-3 tbsp oil
1 packet of saffron 0,5 g
2 cups white wine
6 cups chicken broth (dice + water)
1 red pepper
2 cups frozen peas
1 teaspoon salt
1 millilitre pepper
1 kg frozen non-peeled shrimp
(peel beforehand)
Lemon wedges for serving, or clams, fried chicken or whatever you want in
1. Peel and finely chop the onion and garlic. Fry both onion and garlic with rice in oil in a deep frying- pan. 2. Add the saffron and pour the wine in. Boil for a minute. Pour in the broth and cook, covered, for 20 minutes. 3. Wash, core and dice the peppers into small pieces. Add peppers and peas on top of the rice when about 5 minutes remaining cooking time. 4. Mix the prawns into the paella.

Serve with lemon wedges and wine, white wine or rosé works well.

Katarina

Photos shot with Canon Eos M3, edited in jpeg in Lightroom

5 Comments

  1. Pingback: Making syrup from spruce shoots / granskotts – sirap | Katarina Wohlfart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.