Resor
comments 5

Dags för nya perspektiv i flygdebatten

Det är äntligen dags för nya perspektiv i flygdebatten. Ibland tar det lite tid men nu känns det som att det politiska klimatet äntligen tillåter det och att vi nu kommit så långt i vår förståelse att det inte bara är flygandet som gör världen.

Eller?

Om att kasta (flyg) paj

Resa Medvetet sätter väl lite huvudet på spiken i den saken som varit rätt tröttsam i flyg (och klimat-) debatten på sistone. Pajkastningen. Är man ändå inte rätt trött på den personlighetstypen som figurerar på nätet? Den som förespråkar att alla ska sluta flyga helt och tar till elakheter för den som inte gör. Det konstiga är att jag inte känner någon som resonerar såhär i verkligheten, dvs helt förespråkar avhållsamhet från flyg för mänskligheten likt en katolsk nunna med kyskhetslöftet. Ej heller är det ju särskilt inspirerande när en faktiskt vill förändras. Ett ouppnåeligt mål leder knappat till någon förändring alls utan skapar möjligtvis ett gäng strutsar, som bäst.

Med det sagt, pajkastnings-rant-over, betyder ju inte detta att man inte kan förändras, minska flygandet och sin klimatpåverkan på andra sätt.

Att idolisera människor som slutat flyga känns så förra året

Vi är alla olika personer men det som kännetecknar många av oss är tendensen att fastna. Jag pratar för egen del när jag tycker det är dags att gå vidare, från att sluta flyga retoriken, och att det är dags för nya perspektiv på flygdebatten, att bredda perspektivet. Om du känner annorlunda, säg gärna det i kommentarsfältet, för allt i världen.

För mig personligen känns det skönt att nya perspektiv dykt upp på sistone. För helt ärligt är det rätt svårt att utöva sin passion, resande, utan att flyga en sträcka eller två per år. Lägger man till ekvationen försörjning och heltidsjobb utan rätt att ta ut tjänstledighet blir det snart rätt omöjligt, faktiskt.

Att idolisera människor som slutat att flyga känns dessutom lite förra året. Särskilt när de människor inte bidrar till Sverige och det välfärdssamhälle vi alla beror av, dvs jobbar och betalar skatt om någon undrar vad jag menar. Det är dags att leva i verkligheten, inhämta kunskap och inspireras av andra med liknande liv och förutsättningar också. För hörni, det är ju knappast flyget som är hela boven! Att jorden är överbefolkad, det krigas och vi är del av konflikten (t ex röstade ju en hel hoper i Sverige på partier som vill begränsa invandringen eller knappt har nån klimatpolitik för den delen), äter kött eller byter ut kläder och inredning var och varannan dag verkar de flesta glömma. Men för en charter till Spanien ska en bli lynchad?

Ja, det hela börjar ju bli lite löjligt (och polariserat) och löjligt är sällan bra.

Miljön är en klassfråga och att hjälpa människor ur fattigdom borde vara prio om man faktiskt bryr sig om miljön

Miljön är i stort en klassfråga och att hjälpa människor ur fattigdom borde vara prio om man faktiskt bryr sig om miljön. Att hänga människor som åker charter till Medelhavet, torde vara sekundärt eller inte alls. I min värld, de som hänger ut andra människor på nätet, gör sällan sitt för en bättre värld utan är snarare mest hatiska.

Att inspirera andra och bidra till utveckling utan shaming borde vara fokus.

Perspektiv på flygfrågan

Resa Medvetet ger i sitt inlägg Miljönormer perspektiv på flygfrågan. Sånt är bra tycker jag. Här kan du som inte vill eller kan minska antalet flygresor (alla flyger ju faktiskt inte) bidra på andra sätt till minskad klimatpåverkan. Det är väl ändå dags nu kan en tycka.

Katarina

 

5 Comments

 1. Jag förstår verkligen din poäng även om jag själv inte skulle uttrycka mig riktigt så hårt <3

  Det är nog inte en eller ett par resor/år som folk kastar paj på uttryckligen men däremot så dras ju alla med en kant och då får ju alla stryka med.

  Jag diggar dom som slutar flyga, men ja, de blir ju knappast perfekta människor även om de ofta lever ett ganska klimatneutralt liv, men som du säger, livet och världen är större än klimatet och det finns andra värden att vårda.

  Håller även helt med dig om klassfrågan och betala med skatt. Och när de fina tågen kommer gå snabbt ned till europa kommer överklassen har råd att resa klimatsmart och underklassen kommer flyga och sen kommer hatet mot underklassen kvarstå. Inte okej!

  Tack för all länkkärlek och för att du speglar frågan så jag får bli ännu lite klokare!

  • Katarina says

   Haha. Näe kanske var det hårt.

   Kanske inte. Men generellt att man alltid flyger på sin semester kanske.

   För egen del tycker jag det är helt fine att sluta flyga, däremot inte förvänta sig att alla andra ska göra det som att det är en enkel grej.

   Ja eller menade mer att klimatvärlden är större än flyg. Framför allt så lever många fattigt, lever för dagen och kan på intet sätt tänka på klimatet när det är krig tex eller man inte har vatten för dagen. Samt att så är överbefolkningsfrågan en väldigt stor grej. Dessutom har det blivit en överklassgrej att bara åka vanliga tåg nu. Dubbelt så dyrt att åka tåg i Sverige som att flyga många ggr.

 2. Tack för ett väldigt bra inlägg som tar uppfler aspekter- Har varit inne helt på dina tankar. Flyget är en del, men det finns mycket som är som är betydligt värre. I klimatdebatten har jag ännu inte hört någon som tagit upp alla kryssningsfartyg (inte de svenska/finska i trafik på Åland och Finland för de är miljömedvetna) som angör Stockholm. Och många är de. Har inte hört någon s.k. miljömedveten persomn som gjort det. Och här spys det ut grejer. Tåg är ju bra men det förutsätter att de går. Så är inte fallet. Och vad gller priserna så är de oftast väldigt höga. Alla bor helle rinte i storstäder men hyfsade kommunikationer. Jag tycker ju att landsbygden också ska bestå. Och trots att det kostar mycket att parkera och ta sig genom Stocholm väljer människor det för att de vill komma fram.
  Världen är överbefolkad och att se sig blind på Sverige är inte lönt när så många andra länder är i nöd och krig.
  Har många tankar om detta.
  Tack än en gång för inlägget.

  • Katarina says

   Verkligen Ditte. Så mycket finns att säga. Låt oss fortsatt säga det också. ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.