Resor
comments 19

Hej! från en flygresa till Seattle.

Jag kliver in på Arlanda innan morgonbruset i Stockholm. Arlanda har precis vaknat och jag dansar genom säkerhetskontrollen till gaten. Ett fåtal smörgåsshopar är öppna och vi sätter oss vid den närmast. Jag är är ganska pigg men förstår att det kommer att bli en lång longhaul då jag vaknat med mycket ont i halsen. Jeanette köper boken Sapiens.

På den korta flygningen till Gatwick bryter förkylningen ut ordentligt och jag vet att det inte finns någon återvändo. Med 40 minuters försening får vi halvspringa genom flygplatsen och varför är flygplatser alltid längre än vad en förväntat? När vi landar boardar planet och det tar oss säkert 15 min genom rader av rullband och säkerhetspersonal med klapprande hjärta. Maskinen piper, det är min tur och personalen vill scanna mina skor. Säkerhetsdamen frågar om jag har något farligt vid brösten. Jag svarar ”ja, min bh”. Säkerhetsdamen skrattar och säger att jag har en vacker klänning. Jag får passera.

Mönstret och klänningen, som skapar förvirring.

Med ont i halsen och snuva var resan längre än längst. Jeanette och Sofia sover stora delar och mina ben svullnar av den långa flygningen. Jeanette läser Sapiens och jag läser Mårbacka av Selma som jag lånat på bibblan och tagit med. Den känns inte som bästa valet för resan. Tänker att den kommer passa mycket bättre i en sommarstuga i ett varmt Sverige. Tänker att jag kanske får ladda hem några böcker från bibblan till telefonen istället. Har sugigt på ett par Alaska böcker sedan innan men alla är skräck. Likaså en tv serie jag hittat. Skräck. Varför är allt som kommer från Alaska, skräck? Får plötslig ångest över att jag inom några dagar är påväg till Alaska, där skräcken frodas.

Tittar på Geostorm på planet. Plötsligt turbulens. Jag förbannar mig att jag tittar på en sci-fi film som handlar om oväder och jordens undergång när jag flyger. En tidigare flygrädd borde veta bättre. Norwegian har skärmar fyllda med filmer och spel och man beställer numera sitt vatten och allt man vill ha av personalen från skärmen. Så jag öppnar en nota och stänger den aldrig. På grund av bra service och ett enkelt system spenderar jag nu några hundralappar på ett flygplan. Det har sällan hänt. Hoppas på snabb utveckling av miljövänliga plan också, så kommer kanske färdsättet till sist bli min favorit.

Vi landar. Mannen i tullen säger ”cool klänning, var är den ifrån?” Jag svarar som det är, att den är från en engelsk webshop. Mannen säger ”det kan den inte vara, min fru är engelsk och hon har aldrig något sådant”. Svetten ringer och jag vet inte riktigt vad jag ska svara. Jag svarar ”många tror den hör till kläderna som svensk ursprungsbefolkning bär, men att den fortfarande är från en engelsk webshop”. Mannen skrattar. Jag skrattar.

Jag är framme i Seattle.

Katarina

19 Comments

  • Katarina says

   Ja alla verkar vara det. Den fanns på stories. Men du som bor i norr tycker nog inte den ser samisk ut precis. Men sthlmare och tulltjänstemän i usa kanske. ❤️❤️ jag får se till at skaka fram en helbild. Verkar vara önskat av fler.. ☀️

 1. Äventyret som Alaska lär bjuda på! Men håller med, förutom någon usel komediserie på 90-talet är mina enda associationer just skräck?!

  • Katarina says

   Ja. Alltså ju mer vi pratar om det, ju mer kommer vi fram till att det är skräck och scary män som är bilden i huvudet som poppar upp när en tänker på Alaska. ?

 2. Men what about Men in Trees??? Tv serie dock men ändå
  One Mans Wilderness An Alaskan Odyssey, världens finaste bok läser ur den när jag saknar AK
  Eller The Fire Cracker boys, som för övrigt skrevs av min gamla landlord 🙂
  Annars så säljs det många Alaska böcker på flygplatsen som du kan köpa på dig när du åker hem 🙂
  Du som gillar dikter borde spana in Robert Service, som skrev om Malamute Saloon (som jag tipsade dig om I Fairbanks) The shooting of Dan Mcgrew. Den som ligger i Fairbanks är inte originalet dock, men minst lika cool!

  • Katarina says

   Men du kommer alltid med sååååå mycket bra tips. Men min hjärna är helt förvirrad. Tror jag måste ta en plas i taget. Nu är vi på Kenai peninsula. Tipsen för bryggeri var bra. ❤️ men homer. Ska en göra ngt särskilt där?

   • Vad ni än gör så kommer det bli helt underbart, även om man skippar Homer! Det är liksom lite vad gör man någonstans? 🙂 vandrar, hänger, slappar kollar på valar, örnar, dricker god öl och äter god mat!

    • Katarina says

     Jag är ganska säker på det! Idag är det tragiskt dåligt väder så idag har vi inte stressat ut alls. Vi tar whittier ev på vägen tillbaka imorgon. ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.