Resor
comments 16

Är du den enda jag känner som fortfarande plockar ut biblioteksböcker?

– Are you the last person in New York still taking out library books? – Mr Big
– I love the smell. – Carrie
Se scenen.

Det är på sätt och vis sant att jag själv är den enda jag känner som fortfarande plockar ut biblioteksböcker. De flesta tycker nog det är en bra idé men gör det desto mer sällan. Kanske vill en helst äga sin lilla bok, vilket jag kan relatera till. Men med min bokkonsumtion som både innefattar läsning och att klämma på böcker skulle min lägenhet snart vara fylld av bokhögar från golv till tak och jag vara den där galna lilla boktanten alla tror att jag är.

Tips -> Sökmotorn på Stockholm Stadsbibliotek är värd namnet och här kan du söka upp böcker kopplat till destination. Cathinka skrev det på sin blogg och jag är ju inte sen att hänga på sånna ideér. Testade själv inför italienresan. Klicka på länken ovan, sök på land t ex Italien och kolla sedan på ämne i högerspalten. Där kan du t ex välja romaner och får då alla romaner från italien. Du kan välja flera ämnen i kombination t ex romaner + deckare + Sicilien. Så smart!


Min nya bästa vän efter att jag upptäckt att jag kan ta direktbuss från Gullmarsplan, 4an mot Radiohuset och landa precis utanför och få en dos Stockholm på köpet. Stadsbiblioteket är en av Stockholms vackraste byggnader. Punkt.

Love Letters of Great Men Vol 1

När Big säger ”Är du den sista personen i New York som fortfarande lånar böcker på bibliotek” skrattar jag av igenkänning. Jag är nog den enda jag känner som regelbundet lånar böcker på bibliotek, med undantaget min bff Linda, som har bibliotek på jobbet.

Det är många som jag som letat efter den bok Carrie läser där i sängen i filmen för att inse att den inte finns till att börja med. Men numera mina vänner finns det flera versioner till och med!  Love Letters of Great Men Vol 1 och Love Letters of Great Men är två av dem. Jag har en liknande bok på svenska som heter Svenska Kärleksbrev av Kaj Attorp som innehåller kärleksbrev från bland annat Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding som jag rekommenderar till sommarens lata dagar i hängmattan (dessvärre är boken slut hos förlag så en får antingen låna eller spana på second hand).


I sagorummet hittar du John Blund av Nils Dardel.

Förra året jag läste, läste jag alla böcker i paddan och mobilen. Kände mig vid den tidpunkten mest modern av alla då de flesta fortfarande verkar föredra papperupplagor av böcker. Kunde inte i mitt liv förstå varför ingen vill läsa e-böcker? I år, vill jag läsa allt på papper. Höra sidorna knaka och doften av gamla bokskatter för precis som Carrie älskar jag doften. I år läser jag också massor av bokskatter som ännu inte blivit till e-book. Okända Astridar och ryska noveller samsas med nobellisar av en äldre sort.

Rotundan. Här samlas de, alla Astridar, andra kända svenska författare och såklart all skönlitteratur värd namnet. Det som inte finns här, det finns knappt tror jag. 

Jag antar att man förändras med tiden och att likt pappersböcker är mitt nya jag kommer kanske kriminalare snart falla mig i smaken.

Och nu till kärnfrågan. Läser du biblioteksböcker eller vill du äga?

Katarina

16 Comments

 1. Jag vill ha ett eget bibliotek så jag vill äga mina böcker 😉 Jag läser mest pocket för jag gillar det formatet, det är snyggt med jämna rader i bokhyllan och smidigt att ta med sig 😛 🙂
  Sen tycker jag att det är mysigt att gå runt på bibliotek (även om jag gör det väldigt sällan).

  • Katarina says

   Jo förvisso. Men alla böcker som inte kommer i pocket då? ?

 2. Jag läser biblioteksböcker! Brukar låna de jag inte vill köpa där, skulle också få det trångt i min etta med alla böcker. Plus jag har lika långt till bibblan som bokaffären. Bra tips att använda pengar till andra saker också, typ resor – läser ändå inte om en bok. Gillar miljön på bibliotek och deras service här i Sthlm är jättebra, de har köpt in flera böcker som jag lämnat förslag på.

  • Katarina says

   Ja se där! Man kan också lämna förslag. Bara det liksom. ❤️

 3. Stammis på biblioteket sedan första klass. Blir minst ett besök varannan vecka. Numera har jag ju även skolbiblioteket att tillgå på jobb- värsta löneförmånen!! Läser väl en två tre böcker i veckan, och hade fått bo på månen om alla de skulle få plats härhemma, så tummen upp för låneboken!

  • Katarina says

   Haha ja se där! Det är ändå folk jag känner som lånar. ❤️ ja tummen upp för låneboken annelie. Tummen upp! ?

 4. Lånar! Både på jobbet (sjukhsbiblioteket) och promenerar ner på stan. Alltid när jag ska lämna tillbaka böcker kommer jag hem med tre nya fast det inte var vad jag tänkt…

  Är dålig på att minnas att lämna tillbaka i tid, det är något jag kämpar med. Men vill ändå mycket hellre låna – är det något jag vill ha som referensinspiration i hyllan kan jag köpa det i efterhand, men jag vågar prova så mycket mer och otippat om jag bar alånar fritt. ÄLSKAR bibliotek! (Och kan verkligen rekommendera Mariehamns Stadsbibliotek, stort och vackert och havet skymtar där utan för fönstren 🙂 )

  • Katarina says

   Ja! Näste gång på Åland ska jag def besöka det då! Åhå ❤️

  • Katarina says

   Men samma här. En del måste en ha i referensbiblioteket såklart. Jag borde skaffa en bokhylla. Punkt.

  • Katarina says

   Det är Anton Tjechov och samlingen Damen med Hunden som jag läser nu. Mkt bra. Novellen Damen med hunden är en stor favorit och den med juristen som jag inte riktigt minns vad den heter nu när jag inte har boken hos mig. Rekommenderas!

 5. När jag var yngre bodde jag nästa på biblioteket. Jag var där så mycket att alla bibliotekarierna visste mitt namn. Jag läste så mycket att de ofta fick beställa böcker till mig från andra bibliotek :).

  När jag fick råd att äga mina böcker, var jag bland de första på plats på bokrean :). Idag sker de flesta av mina bokköp på Erikshjälpen, där de ofta hamnar igen när jag är klar med dem. Några favoriter har sparats i mitt lilla bibliotek :))

  • Katarina says

   Ja alltså det ena utesluter ju såklart inte det andra. Haha visste de ditt namn? ??? så underbart! Älska böcker. Bokrean tycker jag dock är hemsk tråkig. Finns sällan nått jag vill ha.

 6. Neeej, jag lånar också böcker hela tiden på biblioteket! Om jag är utomlands eller reser lånar jag e-böcker (plöjer ju många på resande fot) men hemma går jag alltid förbi biblioteket på väg till & från jobbet och slinker ofta in för att låna något. 🙂 Bästa ju!

  • Katarina says

   Ja. Gud vad bra att ha det på sin hemrutt! Var förbi idag för att inse att det var stängt. Trumpet! ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.