Resor
comments 18

En korthike vid Múlafossur på Färöarna

Det är få ställen som tagit mig med sådan storm som Färöarna, bokstavligt. Den där dagen i september när jag och Helena landande på öarna, efter en mycket tveksam flygning har gått rakt in i mitt minne som den stormigaste dagen i mitt liv, även om jag säkert upplevt värre.

Färöarna, som taget ur nordisk fornmytologi

Färöarna. Vad vet en egentligen om Färöarna? När jag berättar på för folk som frågar, ”Vad är ditt bästa tips?”, så svarar jag ofta Färöarna för att få en stillsam blick tillbaka på en helt oförstående människa. Som den räddar i nöden jag är brukar jag snabbt släta över och säga att det är några öarna söder över Island och väst om Norge, där mittemellan. För vad vet en egentligen om Färöarna? Det är nog många av oss som knappt vet att de existerar och ännu mindre att de ligger i Norden. Kanske ännu ännu mindre, att en kan ta sig runt på bara svenska på öarna och att befolkningen pratar någon slags halvsvensk-halvnorsk-halvisländska, som en salig kärleksbarns blandning av alla de nordiska språken.

Men kanske vet en dock att öarna ser ut som taget rakt ur nordisk fornmytologi.

Mulafossur Mulafossur

Den där första dagen på ett nytt ställe. Vart åker en på öar en inte vet så mycket om? Jo dit google tar en såklart. Och google tar mig och Helena till det vattenfall Helena drömt om att se sen hon blev intresserad av vattenfall, nämligen vattenfallet Mulafossur vid den lilla byn Gásadalur på ön Vágar.

Här stannar vi en stund (i min och Helenas värld säkert fem timmar) för att fotografera ett vattenfall och ta en liten korthike fram och tillbaka längs kanten på klipporna. Stormen den dagen blåser oss nästan av klipporna om det inte vore för att vindarna viner in mot land. Här möter jag Ungerns fotbollslandslag av en slump och en fårhund håller oss sällskap en längre tid. Kan det bara vara på Färöarna det händer?

Mulafossur

Múlafossur

Vattenfallet vid Gásadalur är känt. Ibland kan en fundera på varför. Jag skulle säga att det är känt som en vidvinkeldröm. För om man knäpper på vidvinkel på sin systemkamera och börjar fota lyckas en få en märklig effekt, en illusion där vattenfallet inte längre ser ut som i verkligheten.

Färöarnas kläder efter väder klimat

Färöarnas väder är minst sagt varierande. Under tiden vi spenderade vid Vagars vattenfall byter vädret från gråmulet, till ösregn och storm, till solsprickigt och skirande efterregnigt till regn igen, till mulet, till blåst och inte så mycket blåst. Så, om du åker till Färöarna, ta på dig ullkläder och regnjacka i någon härlig färg. Tempen är runt 10 gradigt året runt så att bada är det inte tal om i vilket fall. Dessutom är det ju Atlanten.

fårhund färöarnafårhund färöarna Mulafossurvagar färöarna vagar färöarna

Posthiken

På Vágar ligger också den kända posthiken, dvs innan det grävdes en tunnel hikade brevbärare över berget varje gång hen skulle ge byn sin post. Denna gång tog vi ej hiken över berget utan tog en kortare promenad längs klipporna.

Nästa gång Färöarna, nästa gång.

Om du vill göra posthiken och vill veta mer – läs här.

Har du varit på Färöarna? Vad tyckte du?

Katarina

Mulafossur

 

18 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.